Spend it: Residential yachts - Πολυτελής κατοικία και superyacht σε ένα «πακέτο»

Υπερπολυτελής βίλα πάνω στη θάλασσα ή superyacht; Τα residential yachts ήρθαν να δώσουν απάντηση στο δίλημμα, συνδυάζοντας ιδανικά και τα δύο.
Spend it: Residential yachts - Πολυτελής κατοικία και superyacht σε ένα «πακέτο»

Σκάφος ή εξοχική βίλα; Η λύση για αυτό το δίλημμα στα «μεγάλα» πορτοφόλια έρχεται με τα residential yachts, ή σκάφη κατοικιών όπως αποκαλούνται, και τα οποία είναι ουσιαστικά συγκροτήματα κατοικιών πάνω - κυριολεκτικά- στη θάλασσα. Έτσι αγοράζει κανείς «εξοχική κατοικία» και την εμπειρία ενός πολυτελούς superyacht σε ένα.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο Bond Girl είναι ένα εξωπραγματικό τριμαράν 77 μέτρων

Με την αγορά ενός τέτοιου διαμερίσματος, οι ιδιοκτήτες μπορούν παράλληλα να επωφεληθούν από όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται όπως ακριβά εστιατόρια, spa, κελάρια κρασιών και γυμναστήρια, ενώ μπορεί να τα συνδυάσει με «εξορμήσεις», τουρισμό και ψώνια στις στάσεις που κάνει το εκάστοτε σκάφος ανά τον κόσμο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, το residential yacht «Somnio», έχει μήκος 728 πόδια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή από τη νορβηγική Vard. Όταν ολοκληρωθεί - το 2024 - θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου και οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να αποκτήσουν ένα από αυτά μόνο μετά από ειδική πρόσκληση!

Οι τιμές για ένα διαμέρισμα πάνω στο Somnio ξεκινάνε από 11 εκατ. δολάρια. 

Το Somnio έχει 39 διαμερίσματα και οι τιμές τους ξεκινάνε από 11 εκατ. δολάρια. Η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος και το σημείο που βρίσκεται το διαμέρισμα, με αυτά που βρίσκονται ψηλότερα να είναι και ακριβότερα.

Εννοείται πως ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου διαμερίσματος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη συντήρηση, τις επισκευές, τα καύσιμα ή τις προμήθειες φαγητού. Το προσωπικό του σκάφους είναι αυτό που θα φροντίσει για τα πάντα. Ενώ, όταν κάνει στάση σε κάποιο περιοχή του κόσμου, ειδικό προσωπικό θα φροντίσει να οργανώσει εκδρομές και κρατήσεις για οτιδήποτε θέλει να δοκιμάσει ο επισκέπτης.

Εικόνα
Ένα από τα διαμερίσματα προς πώληση στο στο residential yacht «Somnio» (Πηγή: Winch Design)

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν είναι δωρεάν, καθώς οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων καλούνται να πληρώσουν... κοινόχρηστα, μια ετήσια «συνδρομή» δηλαδή που θα καλύπτει όλα αυτά τα έξτρα κόστη. Όμως, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, πάνω στο «Somnio» υπάρχει «no tipping policy» για να μην πονοκεφαλιάζουν οι επισκέπτες τι φιλοδώρημα πρέπει να δώσουν κάθε φορά που παραγγέλνουν κάτι ή κάθε φορά που τους αλλάζουν τα σεντόνια, κάτι που στα charter σκάφη κυμαίνεται από 15% με 20% του κόστους.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα yachts, τα σκάφη που διαθέτουν κατοικίες έχουν δείξει την τάση να αυξάνουν την αξία τους με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με το CNBC, κάτι που φαίνεται και από το «The World».

Εικόνα
To «T​​​he World» στο λιμάνι της Μάλαγα, το 2018 (Πηγή: Shutterstock)​​​​​​

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ με 165 ιδιωτικά διαμερίσματα και «έπεσε» στη θάλασσα για πρώτη φορά το 2002. Οι τιμές όλων των διαμερισμάτων έχουν σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια χάρη στη μεγάλη ζήτηση διεθνώς. Αν και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να «βγάλουν κέρδος» νοικιάζοντας τα διαμερίσματα, μπορούν να επιτρέπουν σε μέλη της οικογένειας και φιλοξενούμενους να χρησιμοποιούν τα κινούμενα «ακίνητα», όταν δεν ταξιδεύουν οι ίδιοι.

Με μήκος 644 πόδια, το σούπερ γιοτ «The World» έχει περισσότερα από τα τετραπλάσια διαμερίσματα από το Somnio, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο studios όσο και διαμερίσματα με 1, 2 ή 3 υπνοδωμάτια. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 2 έως και 15 εκατ. δολάρια, με εκπρόσωπο της εταιρείας να αναφέρει πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των διαμερισμάτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή προς πώληση.

Από τα εγκαίνια του, το «The World» έχει ταξιδέψει στη Γροιλανδία, στις Βρετανικές Νήσους και την Ανταρκτική, ως μέρος του προγράμματος των «σπάνιων αποστολών».

Το πρόγραμμα του 2022 περιλαμβάνει στάσεις στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι «αποστολές» της επόμενης χρονιάς θα γίνουν σε μέρη όπως το Αρχιπέλαγος Tuamotu και τις Νήσους Marquesas στη Γαλλική Πολυνησία, τις Νήσους Austral και την Ισλανδία.