INSIDE OUT

Ο Μητσοτάκης, η ΔΕΘ και η πρώτη φορά του Ανδρουλάκη

14-08-2025 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης, η ΔΕΘ και η πρώτη φορά του Ανδρουλάκη

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο το Μαξίμου μπαίνει σε ρότα ΔΕΘ. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένονται οι πρώτες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στην Ηρώδου Αττικού και όλα είναι στο τραπέζι.

Δεν είναι μόνο η βεντάλια των παρεμβάσεων και των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κυρίως, είναι το πολιτικό πλαίσιο καθώς η παρέμβαση στη ΔΕΘ θα είναι κομβική για την πορεία της κυβέρνησης.

Στόχος η αποτύπωση ενός ισχυρού αφηγήματος μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027, με κεντρικό το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματός της. Έτσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ως τις επόμενες εκλογές.

Η πρώτη φορά του Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πηγαίνει φέτος στη ΔΕΘ για πρώτη φορά ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ότι έχει σχέδιο και πρόγραμμα, εξ ου και στη Χαριλάου Τρικούπη δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές.

Οι τομεάρχες του κόμματος έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το στίγμα των μέτρων που θα προταθούν αναμένεται να έχει στο κέντρο παρεμβάσεις για την ακρίβεια, τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες ομάδες.

Βεβαίως, εκτός από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, στην τελική ευθεία είναι και οι εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη, για την επέτειο της ίδρυσης του κόμματος. Θέλουν να δώσουν ένα ισχυρό τόνο που θα δίνει στίγμα μιας δυναμικής επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» όπως έλεγαν κάποτε. Μένει να φανεί, γιατί – τουλάχιστον δημοσκοπικά – δεν αποτυπώνεται...

Η συνάντηση Βαρθολομαίου - Τραμπ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταβαίνει τον ερχόμενο μήνα στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Εξ ου και η συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ.

Βαρθολομαίος και Μπάρακ συζήτησαν - μεταξύ άλλων - για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ θα του απονεμηθεί το βραβείο του Ιδρύματος Templeton και θα είναι ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Φυσικά, θα έχει επαφές με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Η Μονή Σινά και το καθεστώς λειτουργίας

Στην Αθήνα παρακολουθούν στενά τα νέα «επεισόδια» στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το καθεστώς λειτουργίας της Μονής Σινά. Και επικεντρώνουν στη στάση που τελευταία τηρεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται για την αξιολόγηση της κατάστασης και των νέων δεδομένων, καθώς η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προκάλεσε απορίες και εκπλήξεις. Αρνητικές εκπλήξεις...

Στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων είχε διαμηνυθεί να μην κάνει καμία κίνηση έως ότου κλείσει η συμφωνία με την Αίγυπτο. Αλλά δεν φαίνεται ότι το μήνυμα ελήφθη… Και αυτό περιπλέκει τους χειρισμούς της υπόθεσης.

Η 4η φρεγάτα Belharra

Στο τραπέζι είναι η προμήθεια της τέταρτης φρεγάτας Belharra να γίνει με τα ευρωπαϊκά δάνεια μέσω του προγράμματος SAFE για την Άμυνα. Μάλιστα, συζητήσεις επί του θέματος γίνονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που επέλεξαν να κάνουν χρήση των δανείων που εγγυάται ο κανονισμός SAFE, συγκεκριμένα ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Το κόστος της τέταρτης Belharra, της φρεγάτας «Θεμιστοκλής», αναμένεται να είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι να είναι σε εξέλιξη.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:15

Το ταμείο της Κωτσόβολος στο οκτάμηνο του 2024 μετά την εξαγορά από ΔΕΗ

09:12

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επεισόδια στη Σερβία

09:06

Συνάντηση Ζελένσκι - Στάρμερ σήμερα στο Λονδίνο

08:38

Ρωσία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο από ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

08:30

Ευρωπαϊκή διπλωματική πίεση πριν από τη σύνοδο Τραμπ - Πούτιν

08:29

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών για το Bitcoin - «Πάτησε» και τα 124.000 δολάρια

08:24

Ζαχάρω: Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ξηροχώρι

08:08

Πυρκαγιές: Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Αχαΐα και Χίο - Χωρίς ενεργό μέτωπο Φιλιππιάδα και Ζάκυνθος

07:50

Πού «σερβίρει» 200 εκατ. δολάρια ο Ράφαελ Ναδάλ

07:40

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 6+1 αλλαγές που έρχονται σε προσλήψεις, ωράριο, ετήσιες άδειες

07:28

Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο για την κατάληψη της πόλης

07:19

Εφορία: Τέλος οι ποινικές διώξεις για ρυθμισμένα χρέη στο Δημόσιο - Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες

07:15

Italgas: 171 νέα χλμ. δικτύου αερίου το 2025 στην Ελλάδα - Άλμα στις νέες συνδέσεις

07:11

Ο Μητσοτάκης, η ΔΕΘ και η πρώτη φορά του Ανδρουλάκη

07:07

Το «στοιχειωμένο» ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ - Βαριές καμπάνες για το ΓΕΜΗ - Τραπεζικά «τζαρτζαρίσματα»

23:59

Στις πυρόπληκτες περιοχές κλιμάκια από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

23:45

Λάιεν για πυρκαγιές: Κινητοποιούμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Ισπανία

23:31

Ξεπέρασε τα 85 εκατ. ο πληθυσμός της Τουρκίας

23:17

Wall Street: Νέο διπλό ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:03

Fed: Στάση αναμονής για μειώσεις επιτοκίων από Μπότσιτς και Γκούλσμπι

22:49

Γερμανία: Έτοιμη για το πρώτο ολοκληρωμένο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για Ουκρανία μαζί με εταίρους του ΝΑΤΟ

22:34

Πολωνία: Kατηγορίες σε έξι πρόσωπα για συνεργασία με «ξένες υπηρεσίες πληροφοριών»

22:19

Πετρέλαιο: Πτώση μετά την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων

22:05

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για εμπρησμούς στην Ήπειρο

21:51

Ισπανία: Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές - Tουλάχιστον 7 άνθρωποι νοσηλεύονται

21:36

Τουσκ: Το πιο σημαντικό είναι να πείσει η Ευρώπη τον Τραμπ πως κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη Ρωσία

21:22

Χρυσός: Κέρδη λόγω δολαρίου και των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων

21:11

Τζέι Ντι Βανς: Αποστολή του Τραμπ είναι να φέρει ξανά την ειρήνη στην Ευρώπη

21:01

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Νίσυρο

20:59

Συνελήφθη 25χρονος για εμπρησμό στην Αχαΐα