INSIDE OUT

Κεντροδεξιός άνεμος σε τρεις χώρες της ΕΕ - Πάλι δεύτερη η Ζωή - Το σύνθημα στο ΠΑΠΕΙ - Αυτοκριτική στη ΝΕΑΡ

Μαρία Νταλιάνη
19-05-2025 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κεντροδεξιός άνεμος σε τρεις χώρες της ΕΕ - Πάλι δεύτερη η Ζωή - Το σύνθημα στο ΠΑΠΕΙ - Αυτοκριτική στη ΝΕΑΡ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Θα είναι αυτή η τυχαία μέρα του Μαΐου η μέρα που ο Τραμπ θα στριμώξει τον Πούτιν για την Ουκρανία; Η κινητικότητα μεταφέρθηκε από την Τουρκία στη Ρώμη, όπου ευρωπαίοι ηγέτες και ο Τζ. Ντ. Βανς βρέθηκαν με αφορμή την ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα του 14ου. Ο Πρόεδρος Τραμπ με ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι σήμερα μιλάει απευθείας με τον Πούτιν, ενώ Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ επιδίωξαν να μιλήσουν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ πριν μιλήσει με τον Πούτιν. Στην τρόικα Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου επιχειρεί να μπει και η Ιταλία, ενώ ο Ερντογάν, αφού έκανε το δικό του παιχνίδι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, με τους Ρώσους περιμένει υπομονετικά. Για να δούμε αν το Βατικανό

αποδειχθεί ο τόπος που θα διαμορφωθεί η ποθητή εκεχειρία καταρχήν για τους Ουκρανούς.

Την ίδια στιγμή κεντροδεξιός άνεμος φυσάει σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν χθες εκλογές: Ρουμανία, Πολωνία και Πορτογαλία οδεύουν προς κεντροδεξιές και κεντρώες κυβερνήσεις, με την εθνικιστική ακροδεξιά όμως να σκαρφαλώνει πολύ ψηλά (Ρουμανία, Πορτογαλία).

Αντέχει η Ζωή

Στη μικρή χώρα κάτω δεξιά του ευρωπαϊκού χάρτη τα πράγματα είναι ως συνήθως ανάποδα. Καμία ακροδεξιά δεν απειλεί ν’ ανέβει. Στην αντισυστημική ψήφο, που εισχωρεί σε όλο το πολιτικό φάσμα, εξακολουθεί να κυριαρχεί η Ζωή.

Μετά τη Real Polls, και η Marc του Γεράκη για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, βγάζει την Πλεύση να κρατάει τη δεύτερη θέση, και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, στη μέτρηση του Μαΐου σε αντίθεση με την δημοσκόπηση της Interview η οποία έβγαλε την Πλεύση τέταρτη.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται ακόμα MRB (Μαύρος) και η Metron του Φαναρά, ενώ πριν το τέλος του μήνα θα βγει και η Pulse του Αράπογλου.

Η Ζωή εξακολουθεί να κρατάει δυνάμεις και στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός

αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως πχ ποιος μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση.

Παρ’ ότι το θέμα των Τεμπών δεν έχει την θέση που είχε το δίμηνο Φλεβάρης-Μάρτης, η πτώση του κόμματος της κ. Κωνσταντοπούλου, προς το παρόν είναι αργή. Το ίδιο και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ.

Ανεβαίνει η ΝΔ

Στην ίδια δημοσκόπηση, όπως και στη Real Polls, η ΝΔ ανεβαίνει πιο ζωηρά, αποκτώντας ξανά ποσοστό της τάξης του 30%, ενώ συνεχίζει να καταποντίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραδέρνει στην εσωστρέφεια και έχει μπροστά του και Συνέδριο στα μέσα Ιουνίου.

Όταν συζητούν

Για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Δρυμιώτης είχε πρόσφατα (liberal) μια ενδιαφέρουσα εξήγηση. «Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τα εξής κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας Μέρα 25 και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με την Λαϊκή Ενότητα. Δηλαδή είναι το χαρακτηριστικό της Αριστεράς. Πάρτε την ιστορία της: Από ένα ΚΚΕ φτιάχτηκαν δυο ΚΚΕ. Από τα δυο ΚΚΕ μετά φτιάχτηκαν τα ΜΛ - ΚΚΕ και ΚΚΕ - ΜΛ. Όταν οι άνθρωποι δεν δουλεύουν και μόνο συζητάνε, τότε τσακώνονται».

Τα πρόσωπα

Η τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να στενοχωρεί τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει ξανά την δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Χθες ανέβηκε Θεσσαλονίκη για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων συνοδεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όπως ο Πέτρος Παππάς κα.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα πρόσωπα. Στη Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν να βάλουν στο κάδρο κάθε εμπλεκόμενο με τις μεταφορές και υποδομές που άγγιξε το θέμα του ΟΣΕ, από υπουργούς και υφυπουργούς μέχρι γραμματείς. Όχι όμως τον Πρωθυπουργό.

Συνθήματα

Ευτυχώς που ο Πρόεδρος ανέβηκε Θεσσαλονίκη και δεν πήγε ξερο' γω Πειραιά γιατί μπορεί να στενοχωριόταν ακόμα περισσότερο ακούγοντας τους νεαρούς Πασπίτες που πήραν την πρωτιά στο ΠΑΠΕΙ, να φωνάζουν, «το ΠΑΣΟΚ είναι’ εδώ με τον Παύλο Αρχηγό».

Ο αμέριμνος Παύλος, που είναι παναγίτσα στα εσωκομματικά, έγινε δεκτός επίσης με πολύ , μα πάρα πολύ αγάπη λέμε και στην εκδήλωση της Σταρακά στο Αγρίνιο, στην οποία το παρόν έδωσαν οι Κωνσταντινόπουλος, Κατρίνης, και Χρηστίδης.

Μόνοι τους

Ο αριθμός των βουλευτών (33) επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει μόνο του αυτή την φορά, γεγονός που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν με μισό μάτι και περιμένουν στην γωνία την στιγμή που θα χρειαστεί να κατατεθεί π χ μια ακόμα πρόταση δυσπιστίας , ή μια πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή. Στην Κουμουνδούρου ψάχνονται πως θα κάνουν την δική τους πρόταση, μαζί με βουλευτές της Νέας Αριστεράς, κάπως πιο διαφορετική από του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι δύσκολο.

Ευκολότερο θα είναι το έργο για το δίδυμο Ζωής-Κασσελάκη που θα βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Πρωθυπουργό. Μπορεί να μην καταθέσουν δική τους πρόταση καθώς τα κουκιά δεν φτάνουν, αλλά η πρόταση θα είναι διακριτή.

Σφαγή

Η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς δεν είναι εύκολη πάντως. Στη ΝΕΑΡ, την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν να κάνουν εκδήλωση βαθιάς αυτοκριτικής για την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, και την περίοδο 2019-2023. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Σύντροφοι δεν μάσησαν τα λόγια τους και ζήτησαν το λόγο για αποφάσεις πρωτοκλασάτων υπουργών της περιόδου 2015-2019 όπως Ευκλείδης, Σταθάκης, Σκουρλέτης και άλλοι με σκληρή γλώσσα και επιχειρήματα για την οικονομική πολιτική, τις τράπεζες, τις Σκουριές, τις σχέσεις με Ισραήλ κλπ. Περιέργως την γλίτωσαν Εφη και Νάσος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης

17:08

Μπέσεντ: Ο Τραμπ θα μιλήσει περισσότερο για την Ταϊβάν μέσα «στις επόμενες ημέρες»

17:06

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Klarna στο πρώτο τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο τζίρος

17:00

Wall Street: Το ράλι της Cisco ωθεί τον Dow ξανά πάνω από τις 50.000 μονάδες

16:57

Τουρκία: Απέπλευσε για τη Γάζα ο τρίτος κατά σειρά στολίσκος Global Sumud

16:54

Μακρόν: «Δείγμα της ρωσικής υποκρισίας οι τελευταίες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας»

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη

16:26

ΔΟΑΕ: Μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας drones κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

16:25

Μητσοτάκης στη βράβευση Ντράγκι: Καμία χώρα δεν υπέφερε πιο πολύ από την Ελλάδα στην κρίση

16:22

Theon: Στρατηγική επένδυση σε αμερικανική εταιρεία AI για εφαρμογές άμυνας

16:14

Ήπια άνοδος στις αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας

16:01

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις λιανικές πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα