INSIDE OUT

Ποιος έσωσε τον Μερτς; Άσκοπες οι συζητήσεις για δημοσκοπήσεις λέει η Άννα, Δεν την κάλεσαν στο Φρούριο

Μαρία Νταλιάνη
07-05-2025 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος έσωσε τον Μερτς; Άσκοπες οι συζητήσεις για δημοσκοπήσεις λέει η Άννα - Δεν την κάλεσαν στο Φρούριο
Στρωμένος με αγκάθια ήταν τελικά ο δρόμος του Φριντριχ Μερτς στην γερμανική Καγκελαρία. Δεκαοχτώ βουλευτές των κομμάτων CDU και SPD πάνω στα οποία βασίζει την ηγεσία του.

Στρωμένος με αγκάθια ήταν τελικά ο δρόμος του Φρίντριχ Μερτς στην γερμανική Καγκελαρία. Δεκαοχτώ βουλευτές των κομμάτων CDU και SPD πάνω στα οποία βασίζει την ηγεσία του, δεν τον ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία. Στην δεύτερη όμως βρέθηκαν και εννιά περισσότεροι απ’ όσους χρειάζονταν. Το πολιτικό black out στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης κράτησε πέντε ώρες, αλλά ήταν αρκετό ώστε ένα κύμα φόβου να διαπεράσει όλες τις χώρες της ΕΕ. Κενό ηγεσίας στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή.

Το πολιτικό σούσουρο στην Μπούντεσταγκ όμως κατέγραψε κάτι χειρότερο από την ήττα στην πρώτη ψηφοφορία: μια αίσθηση ότι δεν είναι σαφές τι έπρεπε να γίνει μετά. Έτσι τα πρώτα σενάρια ήθελαν την δεύτερη ψηφοφορία να ακολουθεί σε ..14 ημέρες, γεγονός καταστροφικό, αφού είχε ήδη χαιρετίσει ο Σολτς. Το ίδιο παρασκήνιο θέλει τους ψημένους σε κάθε αναποδιά του Die Linke, να παίζουν ρόλο στις διαδικασίες ώστε η επόμενη ψηφοφορία να γίνει μετά από λίγες ώρες- υποψία, που με την σειρά της οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα, ότι μεταξύ αυτών που έδωσαν τελικά την αεράτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, ίσως ήταν και σύντροφοι της Αριστεράς. Για να μην δυναμώσει η AFD.

Τί μέρα για τον κ. Μερτς.

Το κλίμα στην πρώτη ψηφοφορία ήταν χαλαρό,

όπως το κατέγραψε ο Γιώργος Παππάς ανταποκριτής της ΕΡΤ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στην Γερμανία. Η πρώην Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρακολουθεί όρθια από απόσταση λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα εξελιχθεί σε οδυνηρή ήττα. Μαθημένη να μην δείχνει συναισθήματα, δεν άφησε καμία υπόνοια να αναπτυχθεί. Ο άσπονδος πολιτικά εχθρός της, ο άνθρωπος που ώθησε εκτός πολιτικής, τελικά τα κατάφερε. Αλλά δεν είναι όπως πριν. Η φόρα του νέου Καγκελάριου για τα μεγάλα (την ηγεσία της ΕΕ, την ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα ως απάντηση στον Τραμπ, τον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ και την επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας) έχει κάπως κοπεί. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τα νώτα του και ν’ ασχολείται με τα εσωτερικά σε βαθμό που δεν υπολόγιζε.

Άσκοπη

Γενικώς οι ψηφοφορίες, όπως και τα μαθηματικά κρύβουν τις δικές τους εκπλήξεις. Η πτώση του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση αρχικά αντιμετωπίστηκε με άρνηση από την Χαριλάου Τρικούπη που είχε σπεύσει τότε να αντιδράσει περίπου όπως ο Μερτς. Δεν πίστεψε ότι είναι δυνατόν να βλέπει την πλάτη της Ζωής. Τρεισήμισι μήνες μετά, κι ενώ σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το ίδιο πράγμα, η ανάγνωση παραμένει η ίδια. Ζωή είναι και θα περάσει. Το είπε πιο κομψά και η Άννα Διαμαντοπούλου (action24), αποδίδοντας την εκτόξευση της Πλεύσης «σε μια συγκεκριμένη συγκυρία».

Η ίδια παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια κακή εικόνα για το ΠΑΣΟΚ ενώ τόνισε πως δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις άλλο αποτέλεσμα, χωρίς να εξηγήσει ποια είναι τα «ίδια πράγματα».

Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούνται να τοποθετηθούν για τις δημοσκοπήσεις, χαρακτηρίζοντας «άσκοπες» αυτές τις συζητήσεις. «θα πρέπει να γίνει καταμέτρηση ωρών να δούμε πόσες ώρες συζητάμε για τις δημοσκοπήσεις και γιατί φθείρεται ο Ανδρουλάκης. Να δούμε πόσες ώρες το συζητάμε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει στον κόσμο».

Συμφωνεί

Την ίδια άποψη έχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Μάντζος, ο οποίος αντάλλαξε έναν γρήγορο χαιρετισμό με την υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, καθώς πήγαινε να λάβει την θέση του στο πάνελ που ακολούθησε μαζί με τον Κατσαφάδο της ΝΔ και την Σβίγκου του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που αποφεύγει μετ’ επιτάσεως η Άννα, την οποία δεν έχει δει κανείς ποτέ να καταδέχεται να αντιπαράθεση με εκπροσώπους άλλων κομμάτων.

Πάντα μόνη.

Κουίζ: «Θα παραιτηθώ, αν δεν βγούμε πρώτοι. Ποιος το είπε;

α) Ο Χάρης Δούκας

β) Ο Νίκος Ανδρουλάκης

γ) Ο Παύλος Γερουλάνος

δ) Η Άννα Διαμαντοπούλου

Το μαρτύριο του Τσουκαλά

Το κουίζ δεν είναι τυχαίο. Συνδέεται με τις σκέψεις που κάνει η ηγεσία του κόμματος, στην περίπτωση που το κόμμα βγει δεύτερο, μπορεί και τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Τί θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης;

Θα παραμείνει; Θα αποχωρήσει; Κάτι άλλο;

Την πληγή αυτή σκάλισε επώδυνα, ένα στέλεχος από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου. Ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς.

Δεν είναι αποτυχία η β’ θέση

Χθες, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να μαζέψει τα όσα είπε προχθές ο Τσουκαλάς. Η επίμαχη φράση, ήταν η εξής: «Αν ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ από ένα ποσοστό όπως είχε στις ευρωεκλογές 12% κάνει ένα τεράστιο άλμα, ακόμα και αν δεν είναι πρώτο δεν θεωρώ ότι είναι αποτυχία, είναι όμως αποτυχία για την κοινωνία. Μπορεί να μην είναι για το ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να έχει μια κυβέρνηση η οποία στην ουσία σπαταλά δυνατότητες που έχει η χώρα».

Ο ίδιος ο Τσουκαλάς επίσης επιχείρησε να το μαζέψει σήμερα.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Χάρης Δούκας (Παραπολιτικά) ο οποίος είν’ η αλήθεια, προσπάθησε δυο φορές να μην απαντήσει. Όμως την τρίτη, ναι, παραδέχτηκε πως ασφαλώς είναι αποτυχία η δεύτερη θέση. «Εχει σημασία τι λέμε στον κόσμο, κι αυτό δεν μπορούμε να το λέμε. Ποιος θα κυβερνήσει;».

Ακάλεστη

Όσο κι αν η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού και, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως προσπαθούν να αποφύγουν τις άσκοπες συζητήσεις για τις δημοσκοπήσεις, και να δοθεί η εικόνα «ολοιμαζίδες» κι «ολοιμαζίδισες», στο πεδίο η πραγματικότητα είναι άλλη. Πρόσφατο παράδειγμα η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλία. Δεν φτάνει που ο τέταρτος στις ευρωεκλογές, Φίλιππος Σαχινίδης και λαρισαίος, δεν προσεκλήθη. Μετά την εκδήλωση, όλοι μαζί με τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη ανηφόρισαν προς το Φρούριο για το επίσημο δείπνο.

Όλοι πλην της μοναδικής βουλευτή που έχει το κόμμα στην περιοχή, την Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία φωτογραφήθηκε με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη

σε μπαράκι στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η Λιτσάρα στην ερώτηση πως και δεν ανέβηκε στο Φρούριο, απαντούσε, ‘μα δεν με κάλεσε κανείς’. Η φωτό με τον Χριστοδουλάκη ανέβηκε στο Instagram και τότε κάποιος θυμήθηκε πως την άφησαν πάλι απ’ έξω. Τότε έλαβε και την πρόσκληση.

Έτσι ωραία περνάνε τον χρόνο τους στο ΠΑΣΟΚ περιμένοντας να τελειώσει η συγκυρία και να ξαναπέσει στην τρίτη θέση η Ζωή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:25

Η JYSK Ελλάδας στήριξε τη διαφορετικότητα και τον αθλητισμό στο Navarino Challenge 2025

11:19

Πιερρακάκης: Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται

11:18

H G7 αναζητά κοινή θέση στη σύγκρουση Ισραήλ- Ιράν, η ΕΕ ζητεί να «αποφευχθεί ο προστατευτισμός»

11:09

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου 2025

11:06

Στάση αναμονής στο ΧΑ - Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

11:04

Ήπια άνοδο στις ευρωαγορές - Βουτιά 7,5% της Renault

11:00

Υπερταμείο: Δύο νέα έργα 3,9 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

11:00

Η AVE εξαγοράζει το 40% των σούπερ μάρκετ Bazaar

10:34

Από το αυτοκίνητο στη μόδα: Παραίτηση έκπληξη του CEO της Renault, Λούκα Ντε Μέο - Θα ηγηθεί της Kering

10:15

Απολύθηκε και ήθελε κάπου να τα πει: Αυτή και άλλοι χιλιάδες...

10:08

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος - Μειωμένες οι δαπάνες

10:03

Συλλήψεις οπαδών σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Εμπλέκονται και σε διακίνηση ναρκωτικών

09:56

Γερμανία: Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος

09:52

Επένδυση 20 εκατ. ευρώ του επενδυτικού ταμείου SMERC στο Patmos Aktis Suites & Spa

09:46

Παπασταύρου: Οι διαχωριστικές γραμμές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι ξεκάθαρες και πρέπει να παύσουν να υπάρχουν

09:43

ΕΒΕΠ: Πολυεπίπεδες οι οικονομικές επιπτώσεις από την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

09:35

Πετρέλαιο: Συνεχίζει ανοδικά με την αγορά να παρακολουθεί την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

09:26

Καθησυχάζει για τον πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ ο Ντε Γκίντος

09:06

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο ύποπτος για τον φόνο της Χόρτμαν και του συζύγου της στη Μινεσότα

09:01

Συντριβή Boeing 787 της Air India: Ανακτήθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί

09:01

Ξεκινά σήμερα η κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων - Γεωργιάδης: Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών

08:57

Ο Τραμπ διατάσσει να ενταθούν οι επιχειρήσεις κατά των μεταναστών στο Λος Άντζελες, στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη

08:55

Περού: Ένας νεκρός, 36 τραυματίες στον σεισμό 6,1 βαθμών στη Λίμα

08:50

ΦΑΓΕ: Νέα «παράταση» για το εργοστάσιο στην Ολλανδία - Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

08:34

Λάιεν σε Νετανιάχου: «Μακροπρόθεσμα» πρέπει να βρεθεί λύση μέσω «διαπραγματεύσεων» με το Ιράν

08:21

Ja 3: Τα νέο, εκρηκτικό παπούτσι του Τζα Μοράντ δια χειρός Nike

08:16

Πανελλαδικές: Λήξη εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ - Τέλος εξετάσεων και στα γυμνάσια

08:15

Μήπως η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της αγροτικής μας παραγωγής περνάει από τον αραβικό Κόσμο;

08:14

Πώς να εξοικονομήσετε νερό το καλοκαίρι

08:07

Βγαίνει μπροστά η Κύπρος - Υπάρχουν Πασοκοι στην Πελοπόννησο; - Το ζεϊμπέκικο του Παύλου