INSIDE OUT

Ο πατέρας των Τεμπών για το Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Μαρία Νταλιάνη
28-02-2025 | 07:45
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο πατέρας των Τεμπών για το Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Καύσιμο στον θυμό χιλιάδων πολιτών έδωσε η παρουσίαση του περίφημου πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όταν πριν δύο χρόνια, το 2023, μια επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με μια εμπορική. Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους σήμερα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Γιάννενα, στην Κρήτη και πολλές ακόμα πόλεις.

Η παρουσίαση του Πορίσματος το οποίο προς το παρόν είναι διαθέσιμο -γιατί;- μόνο στα αγγλικά, έχει ως στόχο σύμφωνα με τους συντάκτες του, να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και μόνο. Δεν αποδίδει ευθύνες, δεν λειτουργεί ως ανακριτική αρχή. Στις σελίδες του περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας του ΟΣΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, ποια ήταν τα λάθη εκείνο το βράδυ από τον σταθμάρχη Λάρισας και για ποιο λόγο (ήταν κουρασμένος, είχε συναισθηματική φόρτιση γιατί έκανε το ίδιο λάθος, να βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή, μίλαγε δεξιά και δεν έβλεπε τα δύο κόκκινα κουμπάκια αριστερά στην κονσόλα κλπ), ποιες είναι οι ευθύνες για την σύμβαση 717 (χωρίς να μπουν στην ουσία για ποιους λόγους δεν προχωρούσε), ενώ επιχείρησαν να εξηγήσουν πού οφείλεται η έκρηξη, παρ’ ότι όπως είπαν, περιμένουν αποτελέσματα κι από άλλους φορείς. Δήλωσαν, ότι δεν υπήρξε κυβερνητική εντολή για οτιδήποτε εκείνο το βράδυ στα Τέμπη, παρά μόνο χάος.

Για το πόρισμα, ο πατέρας

της Χρύσας και της Θώμης, που μαζί με την ξαδέρφη τους Αναστασία, βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το βράδυ στα Τέμπη, μαζί με άλλους 54 ανθρώπους, ο κ. Νίκος Πλακιάς

σχολίασε ως εξής το πόρισμα:

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Αίσθηση κατά την παρουσίαση του Πορίσματος προκάλεσε ο Πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Δρ Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν δίστασε να πει την προσωπική του άποψη για ορισμένες πτυχές του δυστυχήματος. Μια από αυτές ήταν οι ευθύνες για την μη υλοποίηση της περίφημης Σύμβασης 717, για την οποία δόθηκαν κονδύλια από την ΕΕ. Όπως είπε, εάν είχε υλοποιηθεί η 717 δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα. Δυστυχώς, δεν προχώρησε την σκέψη του, ώστε να γίνει γνωστό για ποιο λόγο δεν κατάφερε κανείς να την υλοποιήσει.

Ο Παπαδημητρίου, είναι νομικός, και δεν είναι καθόλου άσχετος με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του, είναι: «πρώην Noμικός Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (2016-2023), Διδάκτωρ Νομικής, και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, επιστημονικός συνεργάτης και εντεταλμένος διδασκαλίας Πανεπιστημίων Paris XIII-American University of Athens, εξειδικευμένος σε θέματα ευρωπαϊκού, δικαίου με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία σε εργασιακό περιβάλλον Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) καθώς και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών (Eurobank, OTE Α.Ε.). Συγγραφέας δύο νομικών συγγραμμάτων και 50 άρθρων ευρωπαϊκού δικαίου και 12 βιβλίων».

Η μεθοδολογία

Ο τρόπος δουλειάς του ΕΟΔΑΣΑΑΜ επίσης έχει ενδιαφέρον. Δηλαδή, πώς συνέλεξαν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το πόρισμα. Καταρχήν, έκαναν δευτερογενή έρευνα, αφού η επιτροπή συστάθηκε το καλοκαίρι του ’23, αρκετούς μήνες μετά το δυστύχημα.

Η μεθοδολογία περιγράφεται αναλυτικά σε ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις 27/12/24, και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του.

70 συνεντεύξεις - επαφές

«Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 70 περίπου συνεντεύξεις με στελέχη που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους 10 φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και υπηρεσίες. Επίσης η επιτροπή έχει έρθει σε επαφή και συνεργάζεται με συγγενείς των θυμάτων καθώς και με πραγματογνώμονες αυτών για την διερεύνηση του ατυχήματος, ενώ δηλώνει ανοικτή και πρόθυμη να συναντηθεί ανά πάσα στιγμή με όσες οικογένειες, νομικούς εκπροσώπους ή πραγματογνώμονες που εκπροσωπούν τα θύματα και τις οικογένειες τους δεν έχουν ήδη έρθει σε επαφή μαζί της και έχει λάβει υπόψη της όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από τα θύματα στις δικαστικές αρχές και συνεχίζει να λαμβάνει τακτικά από αυτές όλο το προανακριτικό υλικό. Παράλληλα, έχουν εκκινήσει και διεξάγονται πραγματογνωμοσύνες σε ειδικά ινστιτούτα του εξωτερικού για ειδικά θέματα που ανέκυψαν κατά τη διερεύνηση (έκρηξη μετά τη σύγκρουση και αιτιολόγηση αυτής, εξέταση καθισμάτων αναφορικά με αντιπυρικές προδιαγραφές). Το έργο της επιτροπής πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεσμεύεται ότι η τελική Έκθεση θα παρουσιαστεί στις 27/2/72025 στις 10:00 πμ στην αίθουσα τύπου της ΕΣΗΕΑ, ενώ με την ολοκλήρωσή της θα παρουσιαστεί πρώτα (όχι εν όλω αλλά το τμήμα που αφορά τον καθένα) σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Εβδομάδα Βουλής

Τις διαδηλώσεις θα ακολουθήσει η διαδικασία της Βουλής, καθώς την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην Ολομέλεια η σύσταση της Προανακριτικής που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση για Τριαντόπουλο, ενώ την Τετάρτη, στην προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρότασης δυσπιστίας κατά την κυβέρνησης. Την πρόταση θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την διαδικασία, θα ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας της κυβέρνησής του, στην ατζέντα του Πρωθυπουργού υπάρχει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, την επιβολή δασμών στην ΕΕ, και την αλλαγή αμυντικού δόγματος ΗΠΑ - ΕΕ από τον Τραμπ. Ενώ θα έχει προηγηθεί και άλλη μια σύσκεψη Ευρωπαίων ηγετών με οικοδεσπότη τον Βρετανό Στάρμερ, που είδε χθες κι αυτός τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ενδιαφέρον είχε και το δείπνο Μακρόν-Μερτς, μετά την επίσκεψη του πρώτου επίσης στον Τραμπ, γεγονός που εκνεύρισε την Μελόνι.

Ζόρικοι καιροί

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

23:43

Ιράκ: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει το κράτος να έχει το μονοπώλιο των όπλων

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας