INSIDE OUT

Το σκληρό rock του Φλωρίδη - Ποιοι υπουργοί θα βρουν το μπελά τους - Ο στενός κορσές του ΑΣΕΠ

Μαρία Νταλιάνη
19-06-2024 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σκληρό rock του Φλωρίδη - Ποιοι υπουργοί θα βρουν το μπελά τους - Ο στενός κορσές του ΑΣΕΠ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι και πολύ δημοφιλής. Σκληρό καρύδι, αγέλαστος, δύσκολο να βρεθεί φωτογραφία του σε χαλαρότητα. Ούτε έχει και πολλούς φίλους, ούτε διακρίνεται για τις καλές δημόσιες σχέσεις του. Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι αυτά συμβαίνουν γιατί είναι άλλος ένας σημιτικός πασόκος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ίδια ήταν η εικόνα. Ο αυστηρός Φλωρίδης όμως είναι αυτός που όταν κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του Δικαιοσύνης, ξεκίνησε σιγά σιγά ν’ ακούει, και να κάνει πράγματα. Πόσοι, πλην των κομμάτων και μερικών εκατοντάδων άλλων πήραν χαμπάρι πέρυσι το καλοκαίρι την επίμαχη διάταξη για το ακαταδίωκτο όσων επαγγελματιών δηλώνουν κακοποιήσεις; Ήρθε όμως η ώρα και τώρα πλέον αυτή η σχεδόν απαρατήρητη διάταξη έγινε ορατή.

Με χειροπέδες

Ο anti-social Φλωρίδης είναι καλός ραδιοφωνικά. «Αν δεν είχαμε το πλέγμα προστασίας, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια που εξέτασε τη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα, που ξυλοκοπήθηκε, σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, θα βρίσκονταν με χειροπέδες. Δάσκαλοι και μαθητές που αναφέρουν τέτοια περιστατικά βίας έχουν χτυπηθεί» είπε χθες (ΣΚΑΪ). Κι εξήγησε επίσης ότι μια σειρά επαγγελματιών όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί, καθηγητές, και φυσικά γιατροί και νοσηλευτές που πιστοποιούν ενδοοικογενειακή κακοποίηση βρίσκονται μετά σα να είναι θύματα, να τρέχουν σε δικαστήρια για χρόνια ολόκληρα, να πληρώνουν δικηγόρους και να ζουν με τον φόβο. Αυτή η ρύθμιση που τους δίνει το ακαταδίωκτο, «πολεμήθηκε από όλη την αντιπολίτευση στη Βουλή» πρόσθεσε. «Και την αριστερή και την δεξιότερη πτέρυγα».

Νικητής

Σκληρό καρύδι της αγοράς είναι και ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Άνθρωπος της πιάτσας, και αμείλικτος doer, υποψιάζομαι πως δεν θ’ αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση που βγήκε άλλη μια φορά χωρίς αντιπολίτευση απ’ τις ευρωκάλπες. Αυτοί που σε πρώτη φάση θα περάσουν δύσκολα είναι η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας και ο ΥΠΟΙΚ Χατζηδάκης καθώς ο Θεοδωρόπουλος θα διεκδικήσει αλλαγές σε εργασιακά, επαναφορά συλλογικών και διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων (και όχι του υπουργικού συμβουλίου πριν από εκλογές), μείωση εισφορών. Αλλά και ο ανυποψίαστος Τάκης Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης), και ίσως και ο Ταγαράς που έχει τα πολεοδομικά, καθώς στο στόχαστρο του νέου Προέδρου του ΣΕΒ είναι η επαναφορά της επιχειρηματικότητας και βιομηχανοποίησης με πραγματικά προϊόντα, και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, (κι όχι επενδύσεις τύπου golden visa). Ο νέος ΣΕΒ θα έχει ενδιαφέρον.

Αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Ενδιαφέρον είχε και η σχετικά αδιάφορη μιντιακά σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ».

Απουσίες

Από τη σύσκεψη για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών (δηλαδή το απλό, το σύστημα του ΑΣΕΠ να ‘βλέπει’ αυτόματα τι πτυχίο έχει ο υποψήφιος και να μην τρώνε την ώρα τους τσεκάροντας αν υπάρχουν πλαστά πτυχία) και την περίφημη «διαλειτουργικότητα» που φυσικά αφορά όλο το Δημόσιο, τους Δήμους και τις Τράπεζες και κάθε φορέα του Δημοσίου, απουσίαζε ο εξαιρετικά πετυχημένος στο χαρτοφυλάκιό του (αφού παρέμεινε ακλόνητος) υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Τελευταία επιτυχία του οποίου θυμίζω είναι τα akatharista, η πλατφόρμα που όποιος τυχερός έχει ΚΑΕΚ από το Κτηματολόγιο μπορεί να αναρτήσει την έκθεση για τον καθαρισμό της γης του εάν είναι κοντά ή μέσα σε δάσος. Εδώ η Πυθία θα κάνει μια ευγενική δωρεά σκέψης και θα προτείνει να ξεκινήσουν από τα βασικά: να βρουν έναν τρόπο καταρχήν να ενημερώνουν τους πολίτες εάν είναι υπόχρεοι. Γιατί αλλιώς ένας δήμαρχος (Χαλάνδρι) μπορεί να ρίξει πρόστιμο σε κάποιον γιατί έχει συνθετικό χλοοτάπητα στην αυλή του.

Από την άλλη ίσως είναι άδικη η κριτική στον Ψηφιακής. Ίσως μας εκπλήξει ευχάριστα με τον μοναδικό αριθμό κάθε πολίτη, με το να ενημερωθούν αυτόματα οι πάντες όλοι (Δημόσιο, Εφορία, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δήμοι κλπ) και φυσικά οι νέες ταυτότητες, χωρίς ο πολίτης να ξεκινήσει έναν γολγοθά.

ΑΣΕΠ ν2

Αν ο Φλωρίδης είναι anti-social υπουργός, το ΑΣΕΠ είναι εντελώς αντισεξουαλικό ως δημοσιογραφικό θέμα. Έχει πλάκα όμως όταν κοινοί θνητοί που ξέρουν το θέμα, σχολιάζουν π.χ. στα social του Προέδρου του ΑΣΕΠ Θάνου Παπαϊωάννου.

«Είδαμε με μεγάλη έκπληξη την οργίλη αναφορά του ΠΘ για την , κατ’ αυτόν, δυσλειτουργία του ΑΣΕΠ και ότι χρήζει βελτιώσεων» γράφει ο απλός αλλά προφανώς αρκετά διαβασμένος πολίτης.

Κορσές

«Φυσικά και χρήζει βελτιώσεων όπως και όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά πάνω’ απ’ όλα χρήζει βελτιώσεων το περίφημο επιτελικό κράτος, το οποίο έχει «κολλήσει» την δημόσια διοίκηση και ο κόσμος της αγοράς που έρχεται σ’ επαφή με το κράτος, στενάζει κάθε μέρα για να βρει διέξοδο μέσα από συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί συνολικά τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, πόσο μάλλον που είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και νομολογία και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχει εισάγει. Το ΑΣΕΠ στα πλαίσια ενός δύσκαμπτου και ανορθολογικού κράτους και υποχρεωμένο να τηρεί έναν δεδομένο περιοριστικό νομοθετικό κορσέ όσων αφορά διαγωνισμούς και προσλήψεις, είναι αρκετά αξιοπρεπές στην αποστολή του και είναι επιεικώς άδικο να φορτώνεται τις αμαρτίες ενός απαρχαιωμένου κρατικού μηχανισμού».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:30

Η SingularLogic υλοποίησε λύση διαχείρισης εξοδολογίων για τη ΔΕΛΤΑ

10:15

ΧΑ: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα εύθραυστο διεθνές σκηνικό

10:10

Μπελέρης: Μεταβαίνει στο Στρασβούργο για να ορκιστεί στην Ευρωβουλή

10:09

Ελλείψεις φαρμάκων: «Καμπανάκι» φαρμακοποιών για επιδείνωση των Αύγουστο

09:48

Alphabet: Κοντά σε mega deal 23 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της startup Wiz

09:42

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

09:30

Τραμπ: «Θα έπρεπε να είμαι νεκρός»

09:25

Attica Bank: Παράταση ως τις 18 Ιουλίου για την τελική συμφωνία των μετόχων

09:18

Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania στην UniCredit

09:12

Κίνα: Μικρότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

09:04

ΗΠΑ: Τα πάνω κάτω φέρνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - Η επόμενη μέρα και η αντίδραση των αγορών

08:55

ΑΑΔΕ: Νέες ενωματώσεις ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής - Έναρξη Λειτουργίας ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης

08:45

ΟΗΕ: Στάσιμα παραμένουν τα επίπεδα του εμβολιασμού των παιδιών παγκοσμίως

08:36

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Κάρπαθος κορυφαίος και αυθεντικός ελληνικός προορισμός

08:23

Κομισιόν για νίκη Ισπανίας στο Euro: Με αποφασιστικότητα και ενότητα όλα είναι δυνατά

08:21

Στο Μιλγουόκι ο Τραμπ, «δεν θα αφήσει έναν δολοφόνο να του αλλάξει το πρόγραμμα»

08:15

Φαρμακοβιομηχανία: 40 επενδυτικά σχέδια προς συμψηφισμό με το clawback

08:15

Ενέργεια: Κανόνες στις περικοπές ΑΠΕ – Ανάκτηση εσόδων από έργα που... ξέφυγαν από το «ψαλίδι»

08:14

Ελένη Παπαθανασοπούλου: Θεμελιώδες συστατικό της κουλτούρας της Coca-Cola Τρία Έψιλον ο ψηφιακός μετασχηματισμός – Οι επενδύσεις

08:11

Συνταξιούχοι e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

08:02

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τελευταία ευκαιρία για την δήλωση - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

07:53

Ρεύμα: Επιστροφές 120 εκατ. ευρώ εκκρεμούν για τη βιομηχανία

07:40

Κατασκευαστικές: «Θεμέλια» ενίσχυσης παρουσίας σε Ρουμανία, Βουλγαρία – «Κοιτάζουν» δουλειές δισεκατομμυρίων ευρώ 

07:28

Πώς θα αξιοποιήσετε την ανακύκλωση στο γραφείο

07:25

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δοκιμασία» για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

07:23

Ακίνητα: Η εφορία ανοίγει χιλιάδες φακέλους μεταβιβάσεων

07:20

Λονδίνο και Λευκωσία για τον Κυριάκο - ΥΠΕΞ και Μέγαρο για τον Στέφανο - ΠΑΣΟΚ χωρίς Coca Cola για την Άννα

07:12

Η βίλα που έμενε η Σερένα Γουίλιαμς στο Μπέβερλι Χιλς ψάχνει νέο αγοραστή 

07:06

Oι ανακοινώσεις για τον 5ο πυλώνα - Oι αποφάσεις για τον Ηρακλή ΙΙΙ - Καυτός Ιούλιος

00:18

Η Ισπανία ήταν... όλα τα λεφτά!