INSIDE OUT

Οι κατά Κυριάκο επιστολές πιάνουν τόπο, Το σχέδιο Κασσελάκη για Παλαιστινιακό, Χρήσιμα οργανα στον Συριζα 

Μαρία Νταλιάνη
24-05-2024 | 07:18
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κατά Κυριάκο επιστολές πιάνουν τόπο, Το σχέδιο Κασσελάκη για Παλαιστινιακό, Χρήσιμα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ 

Βρέχει επιστολές! Ο Κυριάκος συνεχίζει να γράφει γράμματα στην Ούρσουλα. Το τελευταίο, σύμφωνα με το Bloomberg είναι μαζί με τον κ. Τουσκ. Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι απλά Πρόεδρος της Πολωνίας. Διαδέχτηκε τον Χ.Φ. Ρόμπαϊ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τον διαδέχτηκε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο άξονας Μητσοτάκη-Τουσκ είναι μια κάθετη ευθεία από τον Βορρά στο Νότο, εκεί που η Πολωνία συνορεύει με την Λευκορωσία και βρέχεται από την Βαλτική, θαλάσσιες ζώνες της οποίας θέλει να επαναχαράξει ο Πούτιν, και φυσικά την Ουκρανία. Η κοινή πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ προς την Ούρσουλα για ενιαία ασπίδα αεράμυνας, με κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό προεκλογικό όπλο στον αγώνα της κ. φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όποιος ψηφίσει ΕΛΚ και Ούρσουλα, παίρνει πακέτο και το ευρωπαϊκό Iron Dome, είναι το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους.

Η χημεία του Κυριάκου με την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι καταλυτική. Ο σχεδιασμός πολιτικής, και οδικού χάρτη μέχρις επίτευξης των στόχων φάνηκε καθαρά την περίοδο της πανδημίας. Τότε ήταν η ανάγκη να υπάρξουν και άμεσα κανόνες μετακίνησης με ασφάλεια, τότε γεννήθηκε το πράσινο διαβατήριο για τους εμβολιασμενους, τότε που σώθηκαν εκατομμύρια ζωές μπήκαν τα θεμέλια. Ακολούθησαν κι άλλα με αποκορύφωμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Και φυσικά οι εξελίξεις με την πολυεθνική Mondelez και το πρόστιμο 337,5 εκ ευρώ από την Κομισιόν για παράνομες πρακτικές (διαφορετική τιμολόγηση ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα της ΕΕ), ήρθε αμέσως μετά την επιστολή Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές που επίσης τιμολογούν διαφορετικά προϊόντα στην Ελλάδα. Τυχαίο;

Ουκρανία πρώτα

Ήδη για το θέμα της ενιαίας αεράμυνας ήδη ρωτήθηκαν οι πέντε βασικοί υποψήφιοι στο τελευταίο debate που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπόδειγμα οργάνωσης. Πέντε υποψήφιοι, 30’’ ο καθένας , κράτησε μόλις 1,45’. Πήραν μέρος εκτός από την ο Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now), φυσικά η Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών). Διοργανωτής -όπως και στην Eurovision- η EBU, η οποία αυτή την φορά επέτρεψε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον χώρο. Στην ερώτηση αν η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία, ή να δώσει έμφαση (και χρήματα) στην ασφάλεια των μελών της, η Ούρσουλα απάντησε ως εξής:

«Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να σταθούμε στην Ουκρανία που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να την στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα».

Πειθαρχημένος και συγκροτημένος

Μακριά από τα ευρωπαϊκά σαλόνια, στην Αθήνα οι Πολιτικοί Αρχηγοί συνεχίζουν αμείωτη την προεκλογική δραστηριότητα. Ο Κυριάκος, ο οποίος σήμερα θα απαντήσει σε ερώτηση του Σωκράτη Φάμελλου Προέδρου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για την ακρίβεια, έδωσε μια αμιγώς αθλητική συνέντευξη (Sport24). Μιλώντας για τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αποκάλυψε εμμέσως ποιες θεωρεί σημαντικές αρετές: πειθαρχημένος και συγκροτημένος, είπε με θαυμασμό για τον Γιαννάκη. Μετρημένος, πειθαρχημένος, με συνεχή διάθεση για βελτίωση, οικογενειάρχης, βάζει την ομάδα πάνω απ’ όλα και αγαπάει την Ελλάδα, είπε για τον MVP του NBA.

Τα γράφω για να τα διαβάζουν όσοι έχουν φιλοδοξίες ενόψει και ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές.

Αξύριστος

Ελαφρά αξύριστος εμφανίστηκε στο One ο Στέφανος Κασσελάκης. Η συνέντευξή του κράτησε σχεδόν όσο το debate των πέντε κορυφαίων υποψηφίων της ΕΕ, αλλά χαλάλι.

Είχε ζουμί.

Ο Κασσελάκης, μετά την πρώτη αναφορά περί καλής και κακής Χαμάς, προσπαθεί να τα μαζέψει. Μάλιστα ετοιμάζεται να πάει στην Ραμάλα, η οποία δεν έχει και πολλές ομοιότητες με την Γάζα. Καταρχήν απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, στην δυτική όχθη. Δεν έχεις καν την αίσθηση ότι πας σε άλλη πόλη. Την Ραμάλα διάλεξε ο Αραφάτ να κάνει διοικητικό κέντρο, και εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή. Κάποτε κυριαρχούσαν οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι. Τώρα πια είναι αμιγώς μουσουλμανική- ζήτημα αν υπάρχουν ελάχιστοι χριστιανοί. Καμία σχέση με την Γάζα και τα υπόγεια τούνελ κάτω από νοσοκομεία και σχολεία της Χαμάς.

Και ποιος θα διοικεί;

Σ’ αυτή την περιοχή θέλει να πάει ο Κασσελάκης. Επίσκεψη με τα ρίσκα της καθώς άλλο τα αναπαυτικά σαλόνια, ο ελεγχόμενος φωτισμός, οι κάμερες και οι ερωτήσεις για τον Τάιλερ και την Φάρλι, κι άλλο η Ραμάλα, η Ιερουσαλήμ και η Γάζα. Μέρος της στρατηγικής του σκέψης για το πως θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα στην Γάζα ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία, έδωσε απαντώντας στις ερωτήσεις του Τάκη Χατζή.

«Το βασικό είναι ότι αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι το οποίο κάνει τοπικά, (σς : η Χαμάς) είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έκανε η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967» είπε ο Πρόεδρος του Συριζα.

Απ’ ότι κατάλαβαν όλοι, προτείνει η «Δύση» να αναλάβει την διοίκηση της Γάζας ώστε να κάνει και «ανθρωπιστικό» και «αντιτρομοκρατικό» έργο και έτσι οι Παλαιστίνιοι να μην έχουν ανάγκη την Χαμάς!

Το γράφω πενηνταράκια, που λέει κι ο Στέφανος για να μεταφραστεί σωστά και να σταλεί σε Μπάιντεν, Γκουτέρες, καταρχήν. Ανυπομονώ να ερωτηθεί επίσης τι εννοεί «Δύση».

Χρήσιμα και άχρηστα

Εκτός από λύση στο Παλαιστινιακό, ο Πρόεδρος Κασσελάκης έχει σχέδια και για τα όργανα του Συριζα και τον μελλοντικό τους ρόλο. Όπως είπε, τα όργανα του κόμματος πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Πρέπει να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι. Οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στα όργανα αυτά (σς: τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έχουν εκλεγεί επίσης από την βάση, και η ΠΓ), να μπορούν να εκφράζουν τη βούληση της βάσης και να ενημερώνουν και τη βάση από το γραφείο του Προέδρου για τις συζητήσεις μας και τις αναλύσεις μας. Πρέπει να βοηθούν στη διάδραση» σημείωσε ο ασυγκράτητος Πρόεδρος ενώ έριχνε την χαριστική βολή: χρήσιμα όργανα είναι αυτά που παράγουν πολιτική και προτάσεις, δηλαδή οι τομείς και τα think tank.

Μην το ξεχάσω: το πόθεν έσχες του θα το δώσει στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στις 30 Ιουνίου και όχι πριν τις ευρωεκλογές.

Σας φιλώ και στους πιστούς μου επισυνάπτω κομμάτι της συνέντευξης* με πρωταγωνίστρια την Φάρλι και τον βουλευτή της Ελλ. Λύσης, Σαράκη. Αξίζει.

Η Πυθία

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ειλικρινά πώς σας ήρθε να πάτε να γίνετε αρχηγός; Έχω απορία. Γιατί μετά από εκείνη τη συζήτηση...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν έγινε το βιογραφικό μου για το Επικρατείας που ήμουν σε τιμητική θέση και για τους απόδημους εκπρόσωπος, δεν αναφέρθηκε το ζήτημα του προσανατολισμού μου στο βιογραφικό μου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ούτε εγώ ήξερα κάτι...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ανέφερε ότι δραστηριοποιείται ενεργά σε ζητήματα ισότητας και φιλοζωίας. Και τα δύο είχαν ειπωθεί στην ανακοίνωση του Επικρατείας..

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή έχετε και το σκυλί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, γενικά είμαι ευαισθητοποιημένος σ’ αυτά τα ζητήματα. Και πριν από δυο μέρες, στη Θεσσαλονίκη, είχα επισκεφθεί τη δράση για τα άγρια ζώα, που βοηθούν στην αποκατάστασή τους μπούφους, γεράκια, πελεκάνους, είναι πραγματικά συγκινητικό αυτό που κάνουν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, το ξέρω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και είναι εθελοντές.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς λοιπόν στο βιογραφικό, συζητήθηκε το γεγονός, κανείς δεν ήξερε περί τίνος πρόκειται, εδώ που ήρθατε, εγώ εδώ το ανακάλυψα, ούτε εμένα μου δώσατε την εντύπωση ποιος είναι ο προσανατολισμός σας, εδώ το κουβεντιάσαμε κιόλας...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα δεν ήξερα τον άνθρωπο, τον κ. Σαράκη, νόμιζα ότι δούλευε για σας, ήταν δημοσιογράφος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, πολιτικός είναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι αστείο; Την επόμενη μέρα, το Σάββατο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, πήγα στο σπίτι μου στις Σπέτσες, το οποίο πλέον όλοι το ξέρετε ότι υπάρχει...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ επισκέπτομαι συχνά το νησί αυτό, έχω φίλους εκεί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ένας εργολάβος εκεί μου λέει «έχει πρόβλημα η σκεπή». Του λέω «τι;». Μου λέει «έχει πάθει σαράκι». Κι εγώ νόμιζα ότι με κορόιδευε για τη συνέντευξη που είχαμε από το προηγούμενο βράδυ! Προφανώς, δεν το κρύβω, δεν ήξερα τι είναι το σαράκι, αυτό το ζιζάνιο, δεν είχα ιδέα τι πάει να πει. Μου πήρε ένα λεπτό να καταλάβω σε τι αναφερόταν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:25

Entersoft: «Δίκαιο και εύλογο» το Προσφερόμενο Αντάλλαγμα της UNITY HOLDING - Η Αιτιολογημένη Γνώμη του ΔΣ

18:21

Ρωσία: Ο Πούτιν απομακρύνει τέσσερις υφυπουργούς Άμυνας και διορίζει συγγενή του

18:16

ΑΔΜΗΕ: Υπογραφή MoU με Meridiam για την είσοδο στον Great Sea Interconnnector

18:12

Ευεξία, Μακροζωία, Γαστρονομία στο Navarino Challenge 2024

18:08

Ιταλία: Διάσωση 51 μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο – 10 έχασαν τη ζωή τους

18:00

ΣτΕ: Συζητήθηκε ξανά η μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι και το πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι

17:50

Βρυξέλλες: Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Τουσκ, Μερτς και Φεϊχόο

17:35

Λεπέν: Το «ισλαμοαριστερίστικο μπλοκ» βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει για τη Γαλλία

17:33

Σε απόλυτη αρρυθμία το Χρηματιστήριο ενόψει triple witching

17:25

Κικίλιας: Ένα βήμα πριν από τον «κόκκινο» συναγερμό για πυρκαγιές από αύριο

17:17

Ουκρανία: Διακοπές στην ηλεκτροδότηση από πυραυλική επίθεση στην Πολτάβα - Επτά τραυματίες

17:04

FAZ: Θα αποδώσει η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα;

16:56

ΥΠΑΝ: Επικαιροποίηση απόφασης για τους τρόπους υποβολής καταγγελιών στη ΓΓ Εμπορίου

16:48

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Μεγάλο Καβούρι από την Revoil

16:46

Wall Street: Αρνητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα μετά τα διαδοχικά ρεκόρ

16:41

TDK: Ο προμηθευτής της Apple υπόσχεται υψηλότερη απόδοση στα wearables με νέες καινοτόμες μπαταρίες

16:30

Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Στην τελική ευθεία για τις νέες άδειες – «Κουρέματα» άνω των 600 εκατ. ευρώ έδωσαν το 2023

16:24

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Νάξο

16:19

BriQ Properties: Απέκτησε κτίριο γραφείων στη Λ. Βουλιαγμένης έναντι 4 εκατ. ευρώ

16:09

Έβδομη συναπτή μηνιαία πτώση του δείκτη μεταποίησης στη Νέα Υόρκη

16:08

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και αποκλειομένων ιατρών ΚΕΠΑ

16:08

Μπέρμποκ: Να μην αφήσουμε να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός

15:57

Μύλοι Λούλη: Διανομή μερίσματος 0,12/μετοχή μικτά - Την 1η Ιουλίου η αποκοπή

15:55

Πώς μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του δημογραφικού

15:53

JYSK: Δύο νέα καταστήματα σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα

15:49

Λίμνη Ζηρού: Σφραγίστηκε επιχείρηση που είχε καταλάβει παράνομα τμήμα της όχθης

15:47

Γάζα: Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται παρά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για «παύσεις»

15:44

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την μη προφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα

15:43

ΣΥΡΙΖΑ: Η «βρώμικη δουλειά» ανταμείβεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:42

Κόλλιας: Αναγκαίος ένας δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου»