INSIDE OUT

Inside Out: Από τον Λαφοντέν και τον Σρέντερ στον ΣημιτοΣολτς - Οι εδώ SPDέδες και η Θεανώ…

28-09-2021 | 07:38
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Στο τσακ την γλίτωσαν οι Die Linke στην Γερμανία. Μετά τον Ολαφ Σολτς που κατάφερε να κάνει κάτι σαν χαμόγελο, πρέπει να είναι οι πιο ευτυχισμένοι των εκλογών. Πήγαν και ήρθαν, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Και ναι μεν έλαβαν κάτω από 5% που είναι το όριο εισόδου στην γερμανική Βουλή, όμως το μεικτό εκλογικό, τους έδωσε τρεις έδρες στο πλειοψηφικό. Ας είναι καλά το Βερολίνο. Επιμένω στο λιλιπούτειο Die Linke και θέλω να θυμίσω ότι προήλθε από διάσπαση του SPD για να μην ξεχνιόμαστε , όταν ο Οσκαρ Λαφοντέν, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του Σρέντερ, διαφώνησε μαζί του για το μείγμα της πολιτικής. Ήταν η εποχή που ο Σρέντερ νίκησε το CDU του Χέλμουτ Κολ. Το 1998 νίκησαν, το 1999 παραιτήθηκε. Ο ωραίος Οσκαρ θεωρούσε ότι ο Σρέντερ έστριβε δεξιά το τιμόνι αντί να στηρίξει το κοινωνικό κράτος.

Αντίστροφη πορεία

Ο Λαφοντέν που λέτε, ήταν παλαιότερα και υποψήφιος καγκελάριος με το SPD, ενώ εξαιτίας της γοητευτικής εμφάνισής του αρκετοί των παρομοίαζαν με τον αείμνηστο Άκη Τσοχατζόπουλο, (το αντίστροφο δηλαδή, αλλά καταλαβαινόμαστε νομίζω πια). Όσο ο Σρέντερ χτίζει το δεκαετές του πρόγραμμα με σημαντικά φιλελεύθερα στοιχεία στην οικονομία, προετοιμάζοντας το έδαφος για το οικονομικό θαύμα που αναγνώρισε ακόμα και η Μέρκελ, ο Λαφοντέν ιδιωτεύει και συνομιλεί με μικρά αριστερά κόμματα. Το 2007 προκύπτει το Die Linke στο οποίο είναι συμπρόεδρος, κατά τις αριστερές παραδόσεις. Η σύγκρουση με τον Σρέντερ, η ένωση της αριστεράς, κλπ κλπ έκαναν τον Λαφοντέν ιδιαίτερα αγαπητό στους κόλπους του Συριζα, που με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται σταδιακά. Όμως η πορεία τους είναι πλήρως αντίστροφη. Την ώρα που ο Οσκαρ έριξε ταφόπλακα στο SPD, ο Τσίπρας ψάχνεται σήμερα να κερδίσει την «αντιπροσωπεία» στην Ελλάδα.

Προοδευτικό κέντρο

Δεν είναι ο μοναδικός. Η νίκη του Σολτς (Σημίτης+ είπαμε), δυσκολεύει επιπλέον πολιτικά τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί σε εξέλιξη, είναι παράλληλα η ζύμωση στους κόλπους του φυσικού αντιπροσώπου του SPD στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από τον διάδοχο του Πασοκ, δηλαδή το Κινάλ. Ένας εκ των υποψηφίων Αρχηγών του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε σαφές χθες πάντως ότι στόχος του δεν είναι μόνο η προοδευτική αριστερά αλλά ΚΑΙ το προοδευτικό κέντρο. Τον Ολαφ «φωτογράφισε» μην ψάχνεστε. Και ‘χτίζει’ αντί-τσίπρα προφίλ απαντώντας με «προγραμματικές συμφωνίες», στις «προοδευτικές συμμαχίες», και ανοιχτό κόμμα τύπου SPD και όχι ΚΚΕ.

Καραμανλική δεξιά στη Φιλοθέη

Τώρα πως θα αντιδράσει στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν οι εκλογές της γερμανίας, η πούρα δεξιά της ΝΔ , δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι τον Οκτώβριο θα γίνει με τιμές και δόξα η σύναξη της Καραμανλικής πτέρυγας στην Φιλοθέη, η οποία ήταν για νωρίς το καλοκαίρι αλλά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού. Η εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή θα γίνει παρουσία σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, και της ηγεσίας του. «Θα είναι όλοι» με διαβεβαιώνει αθηναϊκό πουλάκι με κομψό τιτίβισμα.

Η Φωτίου ξέρει

Αυτή που ξέρει, και το λέει ότι ξέρει, που οφείλεται η νίκη του SPD με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Μέρκελ, είναι η Θεανώ Φωτίου. Του Συριζα; Ναι του Συριζα. Χθες αποφάνθηκε ότι η νίκη των σοσιαλοδημοκρατών στη Γερμανία συνδέεται με την κοινωνική ατζέντα και τις σχετικές προτάσεις που παρουσίασαν, με μέτρα ενίσχυσης της μεσαίας τάξης που φτωχοποιείται ραγδαία λέγω των κρίσεων, μέτρα κατά της ακρίβειας και προτάσεις για το πρόβλημα της στέγης. Η Θεανώ το πήγε και παρακάτω. Αποκάλυψε το σκοτεινό σχέδιο της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του νομοσχεδίου «Κυψέλη».

Σχέδιο «Κυψέλη»

Η ΝΔ γνωρίζει ότι τα κοινωνικά θέματα και τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας απασχολούν την πλειοψηφία, και κυρίως τα μεσαία στρώματα» είπε . «Για αυτό και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα με νομοσχέδιο, που ήρθε για συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής με «Express διαδικασίες. «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, πρόγραμμα «Κυψέλη», προώθηση της αναδοχής και υιοθεσίας, «προσωπικό βοηθός» για ΑΜΕΑ».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά πάνω από 1 εκατ. ανάπηρους και περισσότερα από 400.000 παιδιά και ηλικιωμένους, το οποίο στην πραγματικότητα ζητάει από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή χωρίς καν να αναλύει τους στόχους του. Ένα νομοσχέδιο «πουκάμισο αδειανό» τόνισε η πρώην υπουργός του Συριζα.

Αφού «τα ‘ριξε» στο «Κόκκινο 105,5», ξεμονάχιασε και την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στα έδρανα της Βουλής, μαζί με τον άλλο εισηγητή Θανάση Λιούπη. Από την έκφραση της Μιχαηλίδου εξάγω αβίαστα το συμπέρασμα ότι εξαντλείται το ημερήσιο όριο αντοχής Συριζα. Και το νομοσχέδιο είναι ακόμα στην Επιτροπή! Συνιστώ υπομονή και ωραίες χρωματιστές μάσκες.

Όλοι μιλούν για τα λοιπά, εγώ σημειώνω: κούκλες οι γαλλίδες! Οι Γάλλοι έριξαν το κόστος, μας δίνουν 3 συν μία που θα ναυπηγηθεί στη Ελλάδα, και πολλά ακόμα (3 κορβέτες κλάσης Gowind άμεσα παραδοτέες, πλήρης εκσυγχρονισμός των δύο από τις τέσσερις MEKO200 και άλλα πολλά). Απολαυστικό το δείπνο στο Ελυζέ χθες βράδυ με Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:50

Μεταλλείο Ολυμπιάδας: Αυξημένη η παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους

13:50

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

13:40

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

13:26

Μητσοτάκης: Η θεσμική συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία είναι στενή

13:18

Ισραήλ: Ένας νεκρός από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο

13:13

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

13:13

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

13:07

Ιατρικό Αθηνών - Lamda: Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

13:05

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

12:58

Η Thoma Bravo εξαγοράζει την Darktrace για 5,3 δισ. - Πλήγμα για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

12:56

Βελόπουλος: Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ

12:50

Γραμμένος: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Κωνσταντίνου Φλώρου

12:44

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για το νέο δικαστικό χάρτη

12:38

Χαρδαλιάς: Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια

12:38

ΔΥΠΑ: Αύριο οι «Ημέρες Καριέρας» σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη - Έμφαση στη Γαλάζια και Ψηφιακή Οικονομία

12:37

Logismos: Στα 3,07 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

12:32

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή καταδικάστηκε αστυνομικός για θανατηγόρο τροχαίο μπροστά από τη Βουλή

12:27

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

12:21

Ζελένσκι: Προειδοποίησε για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια

12:18

H Honda επενδύει 11 δισ. στην ηλεκτροκίνηση - Νέο εργοστάσιο στον Καναδά

12:13

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

12:06

Ιερώνυμος: Δεν θα μας πει τι θα κάνουμε ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός

12:00

22 έως 24 Μαΐου: Το μεγαλύτερο Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση από την HAEE

12:00

Κίνα: Ξεκάθαρη επινόηση τα περί κατασκοπίας εις βάρος της Γερμανίας

11:54

Συνελήφθη μετά από καταδίωξη στο Νέο Κόσμο 43χρονος - Είχε το δεκάχρονο γιο του στο αμάξι

11:53

Τα μηνύματα που έλαβε η JP Morgan από το ταξίδι της στην Αθήνα

11:50

Αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36,2 εκατ. ευρώ για τα παιδιά που γεννήθηκαν το ’23

11:49

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

11:42

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Digital School by Τράπεζα Χανίων»

11:40

Snap: Κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις - Ράλι 25% για τη μετοχή