BACKSTORY

Γιατί να ακολουθήσουμε; – Πρώτο κύμα αποχωρήσεων στον ΟΤΕ - Τι «προσφέρει» η ΑΕΕΑΠ της Fourlis

22-05-2024 | 07:16
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί να ακολουθήσουμε; -Πρώτο κύμα αποχωρήσεων στον ΟΤΕ - Τι «προσφέρει» η ΑΕΕΑΠ της Fourlis

Ναι μεν αλλά

Η Τζάνετ Γέλεν Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προέτρεψε την ΕΕ να συμμετάσχει στις προσπάθειες της χώρας της για την πάταξη των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας του Πεκίνου, προειδοποιώντας ότι η πληθώρα φθηνών κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των εργοστασίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους FT, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πρέπει να αντιδράσουν «με ενιαίο τρόπο» στην αυξανόμενη μεταποιητική δύναμη της Κίνας αλλιώς θα βρεθούν σε κίνδυνο οι δικές τους βιομηχανίες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σε ομιλία της στη Γερμανία.

Πολύ ωραία όλα τούτα αλλά, όταν έχει αποβιομηχανιστεί η Ευρώπη, γιατί πρέπει οι αποβιομηχανοποιημένες χώρες όπως η δική μας να ακολουθήσουν την προτροπή της κας Γέλεν;

Επιθετική πιστωτική επέκταση

Κέρδη καλά αλλά και καλή πιστωτική επέκταση παρουσίασε το α τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Opitma Bank που αναμένει να διαμορφώσει το μέγεθος της πιστωτικής επέκτασης στα 700 εκατ. τη χρονιά.

Η τράπεζα έχει παρουσιάσει και λίγα κόκκινα δάνεια 20 εκατ. ευρώ τα οπως ανέφερε ο CEO της κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης στην παρουσίαση στους αναλυτές αναμένεται η πλήρης θεραπεία τους εντός του έτους.

Πέρασε του... Κοντόπουλου

Δεν πρόλαβε καλά καλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει στο ΔΣ της τον νέο Κανονισμό (μετά από εννιά ολόκληρους μήνες από τη στιγμή που κατατέθηκε και το Χρηματιστήριο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση). Ναι, καλά το καταλάβατε. Πριν καν τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός αφού πρέπει να βγει ΦΕΚ. Εμείς πάντως σας είχαμε προϊδεάσει ότι θα περνούσε του Κοντόπουλου. Χθες από ό,τι μαθαίνουμε έγιναν κάποιες αλλαγές άνευ ουσίας για την τιμή των όπλων.

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Βέβαια θα μας επιτρέψει ο κ. Κοντόπουλος αλλά οι κυρίες και οι κύριοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ενέκριναν τον Κανονισμό να πούμε ότι πρόκειται Κανονισμό παγκόσμιας πρωτοτυπίας που πρώτον δύσκολα θα τον δούμε να εφαρμόζεται αλλά και εν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε παρατράγουδα και κυρίως στα δικαστήρια τους επενδυτές. Ήδη μαθαίνω ότι νομικά γραφεία ετοιμάζονται για να παρέμβουν με την πρώτη εφαρμογή του. Η οποία εφαρμογή βέβαια αργεί και έρχεται το Μάιο του 2025.

Μια θέση στον ήλιο

Ολοι τρέχουν για μια θέση στον ήλιο για μια πλάκα χρυσού.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει διαμορφωθεί στα 2.230,93 ευρώ τραβώντας καθημερινά την ανιούσα. Και όσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει προβληματική, τόσο υψηλότερα θα πηγαίνει το πολύτιμο μέταλλο.

Έρχεται το πρώτο κύμα αποχωρήσεων στον ΟΤΕ

Οσονούπω, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα ανακοινωθούν οι αποχωρήσαντες που θα συνοδεύσουν τον επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, στην έξοδο, στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το πρώτο κύμα θα περιλαμβάνει δύο c level στελέχη που έχουν μακρά πορεία στον οργανισμό και θα την τερματίσουν πριν αναλάβει τα ηνία η νέα διοίκηση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα στελεχών που θα ολοκληρώσει τη θητεία στον οργανισμό κατά τα τέλη του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση ο απερχόμενος διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, όπως επεσήμανε και κατά το 57ο και τελευταίο conference call με τους αναλυτές, αναμένει τον διάδοχό του στο Μέγαρο, δηλώνοντας σίγουρος ότι ο κ. Νεμπής θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του Ομίλου.

Ευήκοα ώτα για το τέλος συνδρομητικής

Και μιας και ο λόγος για τις τηλεπικοινωνίες, συναίνεση βλέπουν οι telcos στο αίτημά τους για κατάργηση του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης, για το οποίο έχουν απευθύνει και αίτημα μέσω της ένωσης κινητών επικοινωνιών στον αρμόδιο υπουργό. Σύμμαχο δε, έχουν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο όπως αποσαφήνιζε πρόσφατα ο υφυπουργός, Κώστας Κυρανάκης, έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την κατάργηση του. Η απάντηση δεν έχει ακόμα δοθεί, στο Ψηφιακής ωστόσο δείχνουν να κατανοούν ότι η επιβολή του επιπρόσθετου 10% δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους εγχώριους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης σε σχέση με τους διεθνούς παίκτες streaming που λειτουργούν στη χώρα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος και μερίδια αγοράς.

Ο γάμος της χρονιάς: Μόνο το ξενοδοχείο στο Λουτράκι πήγε μισό εκατομμύριο

Τον γάμο του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Wyndham Poseidon στο Λουτράκι θα κάνει τις επόμενες ημέρες Ινδός δισεκατομμυριούχος ο οποίος θα νυμφευτεί κόρη Έλληνα επιχειρηματία. Το πεντάστερο ξενοδοχείο, μέλος της μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων παγκοσμίως έχει κλειστεί για τρεις ημέρες για να φιλοξενήσει συγγενείς και φίλους σε μια τελετή που θα θυμίζει κάτι από Bollywood. Αναμένεται δε να συμβάλλει τα μέγιστα στο άνοιγμα που προσπαθούν να κάνουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις στην ινδική αγορά, η οποία θα αποτελέσει μια σημαντική παγκόσμια αγορά προέλευσης για ταξίδια αναψυχής τα επόμενα χρόνια καθώς δεν έχει ανακτήσει πλήρως τα προπανδημικά της μεγέθη. Για να γίνει κατανοητή η συνεισφορά δε, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο το ξενοδοχείο για να κλειστεί κόστισε στην οικογένεια του δισεκατομμυριούχου μισό εκατ.

Trade Estates: Τι «προσφέρει» η ΑΕΕΑΠ της Fourlis

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου Fourlis, συνεχίζει να παράγει σημαντική αξία χάρη στο υψηλής απόδοσης και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σημειώνοντας αύξηση κατά 68,8% στα έσοδα από μισθώματα το Α' τρίμηνο του '24 και αύξηση κατά 61% στο EBITDA, επηρεασμένη θετικά από την εξαγορά του SMART PARK, του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα. Επιπλέον, κατά την 31/03/2024, η μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) της ανέρχεται σε 477 εκατ. (εξαιρουμένων των συμμετοχών ύψους 7,1 εκατ.), ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού ανήλθε σε 302,7 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος η ΑΕΕΑΠ διαθέτει 13 περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα και 2 υπό ανάπτυξη. Το αναπτυξιακό σχέδιο κάνει λόγο για χαρτοφυλάκιο 700 εκατ. ευρώ το 2028.

ΤΑΙΠΕΔ: Προς «απογείωση» το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη

Ήταν μια δράση που υπήρχε στην ατζέντα, είχε μείνει λίγο πίσω, πλην όμως επανήλθε. Στην 8η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που ορίστηκαν κατά την απόφαση της 2ης Κυβερνητικής Επιτροπής για το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης». Ειδικότερα, προς τον σκοπό αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», κρίθηκε απαραίτητος ο σχεδιασμός, η ωρίμανση και η υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως η μελέτη των εναλλακτικών λύσεων και η επιλογή βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση του χώρου, η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η δημιουργία διοικητικής δομής και ο προσδιορισμός του στρατηγικού προσανατολισμού για την αξιοποίηση του χώρου. Προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην ωρίμανση του έργου, κρίθηκε σκόπιμο να διερευνηθούν σε συνεργασία και για λογαριασμό του Δικαιούχου, οι διαθέσιμοι και ενδεχόμενοι χρηματοδοτικοί πόροι για το έργο, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του ΕΣΠΑ ή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τα παλιά σενάρια και το Καστέλι

Για την έκταση των 3.500 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το σημερινό αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», παλιότερα, στελέχη του Ταμείου σημείωναν ότι ως project manager θα ωριμάσει το ακίνητο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με στόχο η εκμετάλλευσή του να έχει πολλαπλασιαστική αξία για την εθνική και την τοπική οικονομία και κοινωνία της Κρήτης. Προφανώς το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει σχετικές μελέτες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του έργου, έχοντας όμως ως προτεραιότητα τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην πορεία θα αποσαφηνιστεί και το θέμα των χρήσεων, στη βάση και των εισηγήσεων των συμβούλων του PPF, αν και παλιότερα είχαν ακουστεί σενάρια για τουριστικές, εμπορικές, ψυχαγωγικές χρήσεις, σε συνδυασμό με οικιστική ανάπτυξη και χώρους πρασίνου. Με την ολοκλήρωση στα αμέσως επόμενα χρόνια του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, που έχουν αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ινδικός όμιλος GMR Airports, η παραθαλάσσια έκταση του σημερινού αεροδρομίου θα πρέπει να βγει προς αξιοποίηση.

Η Γ.Σ. της REDS για το «αντίο» στο ΧΑ

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της REDS, θυγατρικής της Ελλάκτωρ στον τομέα ακινήτων, με μοναδικό θέμα τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος έχει μαζέψει τα απαραίτητα ποσοστά, το «αντίο» θεωρείται σίγουρο. Κατά συνέπεια, η εταιρεία, με επενδυτικό πλάνο σχεδόν 350 εκατ. ευρώ (με αιχμή το project με καζίνο στις Γούρνες, την επένδυση Campas Park κ.λπ.), αναμένεται να αποτελέσει οσονούπω παρελθόν από το ταμπλό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:15

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

22:47

Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανία καταδικάζουν τα βήματα του Ιράν για επέκταση του πυρηνικού προγράμματός του

22:19

Μεσανατολικό: Τουλάχιστον 37.296 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

21:49

Γαλλία: Έντονη πολιτική κινητικότητα σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

21:20

Ρέθυμνο: Κατάσχεση μισού κιλού κάνναβης στον Μυλοπόταμο

21:03

Βουλή: Συλλυπητήρια Κ. Τασούλα για τον θάνατο του πρώην βουλευτή Γιάννη Σαρίδη

21:00

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς

20:45

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες

20:28

Σε εξέλιξη κατάσβεση πυρκαγιάς στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς

20:21

Συνελήφθη 52χρονος που εκκρεμούσαν εις βάρος του πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για απάτη και πλαστογραφία

20:14

Ντερ Λάιεν: Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους του μέλλοντος

20:04

Πυροσβεστική: 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:00

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς

19:51

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

19:40

Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης

19:20

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΣΠΑΠ με δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα

19:08

Γάζα: Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στη Ράφα

19:01

Ζελένσκι: Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη

18:50

Γαλλία: Η τέλεια καταιγίδα στην αγορά ομολόγων - Καζάνι που βράζει η πολιτική σκηνή

18:22

Ερυθρά Θάλασσα: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

18:10

Μελόνι: Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση

18:02

Καβάλα: Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λεύκη

17:54

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας

17:43

ΗΠΑ: Η αντιπρόεδρος Χάρις ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

17:11

Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους

16:56

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» στο θέμα των Eurofighter

16:35

Υπουργικό συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

16:19

Σουηδία: Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο

16:11

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 17 έως 21 Ιουνίου

16:00

Πετρέλαιο: Η αγορά διαφωνεί για το peak της ζήτησης - Στα 50 - 90 δολάρια το εύρος της τιμής του Brent