BACKSTORY

H investor day της Alpha Bank - Κοντά ο χρησμός της Fitch - Το... βιολί τους στη Μπλε Κέδρος

06-06-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H investor day της Alpha Bank - Κοντά ο χρησμός της Fitch - Το... βιολί τους στη Μπλε Κέδρος

H investor day της Alpha Bank και οι εκπλήξεις

Μια εβδομάδα πυκνή σε επικαιρότητα είναι αυτή που ακολουθεί σε ότι αφορά τα τραπεζικά δρώμενα.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται στις 7 Ιουνίου το Investor Day της Alpha Bank το οποίο ακούμε πως θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ' ότι συνήθως. Θα έχουν μηνύματα από όλη την εκτελεστική επιτροπή ενώ εκτιμάται πως η παρουσίαση θα έχει πολλές εκπλήξεις.

Η Τράπεζα Κύπρου βλέπει ξένους επενδυτές

Μια μόνον ημέρα μετά αναμένεται η αντίστοιχη διοργάνωση αυτήν την φορά από την Τράπεζα Κύπρου.

Οπότε οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στις τράπεζες του Νότου οι οποίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτα σημάδια βελτίωσης κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

Κοντά ο χρησμός της Fitch

Και μετά και μετά; Ε, μετά πάμε στις 9 του μηνός και την κρίση της Fitch για την ελληνική οικονομία. Δεν θεωρείται πιθανό να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά συγκεντρώνονται πιθανότητες σε μια αναβάθμιση της προοπτικής που σημαίνει πως η προοπτική αυτή θα γίνει από ουδέτερη θετική.

Αν πάντως τελικώς υπάρξει επενδυτική βαθμίδα τότε θα σπάσουν τα κοντέρ.

Και αφού όλα αυτά ολοκληρωθούν αισίως οι τράπεζες τα μαζεύουν και πηγαίνουν στο road show της Goldman Sachs στο Παρίσι με φορτωμένες τις αποσκευές τους πλέον.

Τι θα κρίνει το SREP

Στο τέλος του Ιουλίου ας σημειωθεί πως οι τράπεζες δεν θα έχουν εικόνα μόνον για τα stress tests για τα οποία και ασφαλώς και δεν ανησυχούν αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για το SREP την εποπτική δηλαδή αξιολόγηση από την οποία θα κριθούν πολλά στη συνέχεια (μερίσματα επιστροφές κεφαλαίου bonus κλπ)

Bonus 20 εκατ. ευρώ

Δεν το λες και λίγο τη διάθεση δωρεάν μετοχών αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ σε Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ανώτερα διοικητικά στελέχη της Εταιρείας της Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι ήλθε η ώρα της επιβράβευσης καθώς η πώληση στη First Sentier βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Το... βιολί τους

Κατά τα λοιπά στη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ συνεχίζουν το βιολί τους με τις αγορές ιδίων μιας και κανένας δεν τους ενοχλεί. Έχουμε και λέμε στις 29/05/2023 σε αγορά 6.025 ιδίων μετοχών επί συνόλου συναλλαγών 45.245, στις 30/05/2023 αγορά 6.000 ιδίων μετοχών επί συνόλου συναλλαγών 7.000, στις 31/05/2023 αγορά 5.800 ιδίων μετοχών επί συνόλου συναλλαγών 10.800 μετοχές, στις 01/06/2023 σε 6.009 ιδίων μετοχών επί συνόλου 9309 μετοχών και στις 02/06/2023 σε αγορά 5.956 ιδίων μετοχών επί συνόλου συναλλαγών 9109 μετοχών. Με εξαίρεση την συνεδρίαση της 29/05 όλες τις άλλες μέρες η αγορά ιδίων υπερβαίνει το 50% των συναλλαγών. Και ρωτώ εγώ ο αφελής. Είναι συμβατές τέτοιου είδους πρακτικές με τη νομοθεσία περί κατάχρησης της αγοράς.

Τα διόδια της Αττικής Οδού

Όπως σας έχει ενημερώσει το insider.gr, στη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού προβλέπονται αρχικά σταθερά διόδια 2,5 από 2,8 ευρώ τώρα, όπως είχε αποφασίσει το υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Όπως, επίσης, προβλέπεται αναπροσαρμογή τιμών στην 5ετία σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού άξονα, αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (σχετίζονται με ροές, ταχύτητα κυκλοφορίας κ.α.), αρκεί ο επενδυτής να αποδεικνύει τη μείωση της κυκλοφορίας και των εσόδων του. Γιατί τα λέμε πάλι αυτά; Γιατί από κάποιες πηγές γίνεται λόγος για αντίτιμο, από πλευράς παραχωρησιούχου, που μπορεί να φτάσει ή ξεπεράσει τα 3 ευρώ στη λεγόμενη ώρα αιχμής. Άρα, εφόσον ισχύει, σε άλλες περιόδους της ημέρας θα υπάρχει χαμηλότερο αντίτιμο ανά διέλευση;

Intracom: Εν αναμονή της δημόσιας πρότασης για την Κλουκίνας

Μια και έχουμε μπει για τα καλά πλέον στον Ιούνιο, λογικά οσονούπω, ίσως και εντός ημερών, θα πρέπει να έχουμε νεότερα και για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Intracom για τις υπόλοιπες μετοχές της Κλουκίνας - Λάππας. Αν η στήλη θυμάται σωστά η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του ελέγχου της δεύτερης από την πρώτη (τα πακέτα βασικών μετόχων, και τη θυγατρική της Properties, έγινε λίγο πριν τα μέσα Μαΐου. Κατά συνέπεια, ίσως πλησιάζει η ώρα της δημόσια πρότασης. Σημειώνεται πως η Intracom θα αξιοποιήσει την Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ) για την είσοδο της θυγατρικής της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο και το νέο σχήμα θα παραμείνει στο ΧΑ. Και ίσως προσεχώς έχουμε και νέα αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας.

Το νέο επενδυτικό «χτύπημα» της Premia στα logistics

Το insider.gr αναφέρθηκε το Σάββατο σε μεγάλα projects που συμμετέχει η Premia, όπως το SkyLine ή την ανακατασκευή του «Athens Heart». Κρατήστε και κάτι ακόμα. Μια από τις τελευταίες επενδυτικής κινήσεις της ΑΕΕΑΠ είναι στα logistics και ειδικότερα η απόκτηση ενός ακόμη ακινήτου τον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο αναπτύσσει η μέτοχος της Premia Properties, ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η σχετική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. και υπάρχει ήδη προσύμφωνο μίσθωσης από πολυεθνική εταιρεία. το deal θα ολοκληρωθεί στο φετινό τρίτο τρίμηνο (2023).

«Πνίγηκε» το ΣΔΙΤ φράγμα Χαβρία;

Ίσως να θυμάστε έναν διαγωνισμό ΣΔΙΤ, άνω των 105 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, το οποίο προορίζονταν να καλύψει το 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής. Όπως έχετε διαβάσει από το insider.gr η κατάθεση προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Intrakat– SUEZ ΕAU France S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις είχε μεταφερθεί (μετά από πολλές παρατάσεις) για το τέλος Μάιου. Κάποιες πηγές προ ημερών ανέφεραν στη στήλη ότι ουδείς έδωσε προσφορά, αλλά λόγω τριημέρου δεν ήταν εφικτό να το ψάξουμε παραπάνω. Αν όμως ισχύει, επιβεβαιώνει όσα έχουμε αναφέρει για κάποια ΣΔΙΤ, δηλαδή ότι όροι διαγωνισμών έχουν «χτιστεί» με παλιότερα δεδομένα (και άλλες τιμές) προκαλώντας «δεύτερες σκέψεις» σε κατασκευαστές. Αλλά δεν είναι όλα τα ΣΔΙΤ ίδια.

Αρχιτεκτονικό «ΟΚ» για το retail park των Ten Brinke – Fourlis στην Κρήτη

Μπορεί να έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τότε, αλλά να σας μεταφέρουμε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει δώσει «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά στην ανέγερση νέας ισόγειας υπεραγοράς με υπόγειο & κοπή δένδρων σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας ΜΑΝΤΕΝΚΟ Α.Ε. που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή Δυο Αοράκια, στη Νέα Αλικαρνασσό, του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Και για να καταλάβετε σε ποιο project αφορά, πρόκειται για επένδυση – εμπορικό κέντρο των Ten Brinke και Fourlis, μέσω της Trade Estates, με ποσοστά 50%-50%, σε 40 στρέμματα, στο οποίο θα στεγαστεί και κατάστημα ΙΚΕΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:46

«Με απόλυτη επιτυχία» στέφθηκε η εφαρμογή του εισιτηρίου εισόδου στη Βενετία

14:44

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

14:42

Κομισιόν: Στο στόχαστρο η Shein - Ζητά αυστηρότερους όρους για ανηλίκους, προστασία συναλλαγών

14:40

ΕΤΕ-Ταμείο Invest EU: Συμφωνία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της καινοτομίας

14:37

Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

14:31

Κοντογεώργης: Η Εκκλησία μας δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς πορτιέρηδες

14:26

Κασσελάκης: Προπαγάνδα του Μαξίμου τα περί «κρουαζιέρας» και «διακοπών στο Αιγαίο»

14:20

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αποτελεσμάτων για 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης

14:16

Κικίλιας: Μάχη δίνουν τώρα οι πυροσβέστες, και θα συνεχίσουν να δίνουν

14:11

Αυγενάκης: Κλιματική κρίση και επισιτιστική επάρκεια οι επόμενες προκλήσεις

14:06

Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ): Θετικό βήμα το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής και η Ψηφιακή Παρακολούθηση Διακίνησης Αγαθών

13:58

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

13:53

Τι αλλάζει σε αυθαίρετα, εκτός σχεδίου και συντελεστές δόμησης

13:50

Μεταλλείο Ολυμπιάδας: Αυξημένη η παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους

13:50

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

13:40

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

13:26

Μητσοτάκης: Η θεσμική συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία είναι στενή

13:18

Ισραήλ: Ένας νεκρός από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο

13:13

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

13:13

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

13:07

Ιατρικό Αθηνών - Lamda: Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

13:05

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

12:58

Η Thoma Bravo εξαγοράζει την Darktrace για 5,3 δισ. - Πλήγμα για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

12:56

Βελόπουλος: Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ

12:50

Γραμμένος: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Κωνσταντίνου Φλώρου

12:44

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για το νέο δικαστικό χάρτη

12:38

Χαρδαλιάς: Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια

12:38

ΔΥΠΑ: Αύριο οι «Ημέρες Καριέρας» σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη - Έμφαση στη Γαλάζια και Ψηφιακή Οικονομία

12:37

Logismos: Στα 3,07 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

12:32

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή καταδικάστηκε αστυνομικός για θανατηγόρο τροχαίο μπροστά από τη Βουλή