Varko Bay: «Ανοίγει» το 2026 το υπερπολυτελές θέρετρο των 182 εκατ. ευρώ – Οι κατοικίες και η «σφραγίδα» της Accor

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Varko Bay: «Ανοίγει» το 2026 το υπερπολυτελές θέρετρο των 182 εκατ. ευρώ – Οι κατοικίες και η «σφραγίδα» της Accor
Ποιο είναι το τουριστικό project της RND Investments που θα αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό στη Βόνιτσα. Κατοικίες προς πώληση και εκμίσθωση. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic και οι αρχές βιωσιμότητας.

Το 2026 αναμένεται να λειτουργήσει το υπερπολυτελές θέρετρο Varko Bay, επένδυση εκτιμώμενου ύψους 182 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας της Δυτικής Ελλάδας, πληρώντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων, διά της αρμονικής ένταξής του στο τοπίο, και της ανάδειξης και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος.

Αυτός είναι ο στόχος της RND Investments, της βελγικής εταιρείας, με εμπειρία στο real estate στο Βέλγιο, που βρίσκεται πίσω από το ειδικό όχημα (SPV) Rnd Ιnvestments GREECE που δημιουργήθηκε μόνο για το project. Το Varko Bay θα είναι υπό τη διαχείριση μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου (μέσω του Banyan Tree, brand της γνωστής αλυσίδας Accor). Σχεδιάστηκε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic που διαθέτει παρουσία σε Λονδίνο, Τορόντο και Αθήνα.

Κατοικίες προς πώληση και εκμίσθωση

Όπως ανέφερε χτες ο επικεφαλής του γκρουπ, Leon Van Der Heiden, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, «εμείς δεν είμαστε ξενοδόχοι, είναι η πρώτη επένδυση σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη το έργο, θα πρέπει να πρώτα να έχουμε κάνει κάποια βήματα και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Όπως σημείωσε, είναι προς πώληση οι κατοικίες, ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκμισθώνουν τις κατοικίες τους (θα περνάει μέσω μοντέλου της Accor).

Το πέντε αστέρων θέρετρο θα αποτελείται από συνολικά 116 πολυτελείς βίλες και 45 branded κατοικίες. Θα διαθέτει τρία εστιατόρια και μπαρ, όπως και τουριστική μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού γιοτ έως 40 μέτρων.

Θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και θα απασχολούνται περισσότερα από 250 άτομα κατά την λειτουργία του θέρετρου. Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 181.279,30 τετραγωνικών μέτρων που έχει απρόσκοπτη θέα στη Χερσόνησο Βαρκό και το Ιόνιο Πέλαγος.

Προβλέπεται μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπουν την αναγέννηση του νου και του σώματος και θα διαθέτουν απαράμιλλη θέα στο Ιόνιο και στα γειτονικά νησιά της Λευκάδας, του Μεγανησίου και του Σκορπιού.

Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν υψηλών προδιαγραφών χώρο ευεξίας, κέντρο θαλάσσιων σπορ, beach club, μπαρ και τρεις χώρους εστίασης συμπεριλαμβανομένου signature εστιατορίου. Το θέρετρο θα διαθέτει και χώρους υψηλών προδιαγραφών για επαγγελματικές συναντήσεις.

Σύμφωνα με την κα. Ρία Βογιατζή, της Elastic Architects, η αρχιτεκτονική προσέγγιση είχε να κάνει με μία γλυπτική διάθεση, χρησιμοποιούμε την πέτρα του τοπίου, υπάρχουν φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια και παράλληλα ο σχεδιασμός στην αρχιτεκτονική είναι βασισμένος στην απλότητα, τη δωρικότητα και τη συμμετρία. Αυτό το έργο είναι το πρώτο Gold Leed Campus Resort στην Ευρώπη.

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Βόνιτσας, Γ. Αποστολάκης, ανέφερε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση για την περιοχή μας και τον ελληνικό τουρισμό. Το τουριστικό θέρετρο υπηρετεί και το δικό μας στόχο ως δημοτική αρχή για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή, όχι μόνο. Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη σημασία στη βιωσιμότητα και την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος. Η επένδυση υπηρετεί και τον στόχο για υψηλότερο προφίλ τουρισμού. Ως δημοτική αρχή θα είμαστε στο πλευρό των επενδυτών».

Η τοποθεσία

Σχετικά με την τοποθεσία, το project θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ιονίου, μια από τις πιο γραφικές ταχέως αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε 181.000 τετραγωνικά μέτρα γης με θέα στον κόλπο του Βαρκού, μία εντυπωσιακή χερσόνησος με ένα μοναδικό προνομιακό παραλιακό μέτωπο 1,9 χιλιομέτρων και αμμώδεις παραλίες.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ακτίου (με απευθείας πτήσεις από και προς τις βασικές τουριστικές αγορές) απέχει μόλις 25 λεπτά με το αυτοκίνητο και εγγυάται εύκολη πρόσβαση.

Τα οφέλη για δημόσια – θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική παρουσίαση, το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών όφελος για το ελληνικό Δημόσιο που αποτιμάται σε παρούσα αξία σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τις 280 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία του θέρετρου, θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την ανάγκη για τοπικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Η πρόοδος του έργου

Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) του Varko Bay εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020, με το έργο να έχει ενταχθεί στο Καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων που επιτρέπει τη σημαντική μείωση τυχόν κινδύνων που σχετίζονται με την αδειοδοτική διαδικασία. Το 2019 καταρτίστηκαν ολοκληρωμένες μελέτες σκοπιμότητας από τη συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων Savills και την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών HVS, έχοντας επικαιροποιηθεί το 2021, το 2022 και το 2023. Η περιοχή προσελκύει αυξανόμενο αριθμό τουριστών, αριθμός που είναι αυξημένος σε ποσοστό 19%, συγκριτικά με την περίοδο πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Το θέρετρο και το προαιρετικό πρόγραμμα μίσθωσης των κατοικιών θα είναι υπό τη διαχείριση του Banyan Tree. Η ανάπτυξη πληροί τα περισσότερα κριτήρια της στρατηγικής της Ελλάδας για τον τουρισμό. Ο σχεδιασμός του concept και το σχέδιο ανάπτυξης (master planning) έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβάνοντας την πιστοποίηση του έργου κατά το πρότυπο LEED® Gold (ID 1000147029).Οι μελέτες του έργου (αρχιτεκτονικές, δομικές, γεωτεχνικές, τοπίου) έχουν ολοκληρωθεί. Το Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2023, σε συνέχεια της έγκρισης του ΕΣΧΑΣΕ τον Ιανουάριο του 2021.

Η βιωσιμότητα

Το θέρετρο θα αποκτήσει πιστοποίηση LEED® (Green building program) με την RND Investments να επιδιώκει η ανάπτυξη να είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα που θα αποκτήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LEED® Gold. Ένα μεγάλο τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας του θέρετρου, που τοποθετείται στο 16% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων, θα στηρίζεται σε ΑΠΕ. Ποσοστό μέχρι του 70% του ανακυκλώσιμου νερού που θα προέρχεται από grey water θα χρησιμοποιείται στην άρδευση, ενώ το βρόχινο νερό θα συλλέγεται. Τα πιάτα του εστιατορίου θα περιέχουν φρέσκα υλικά εποχής από τους λαχανόκηπους του resort. Οι πράσινες οροφές που θα αυξάνουν τους διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, θα μειώνουν έως κατά 30% τις απαιτήσεις για ψύξη. Επίσης, θα υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικών σημείων φόρτισης. Το 55% του θέρετρου θα είναι δίχως δόμηση, ενώ στη δομημένη επιφάνεια θα υπάρχουν εκατοντάδες δέντρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Varko Bay: Ποια είναι η τουριστική επένδυση των 180 εκατ. ευρώ με βίλες και branded κατοικίες που προχωρά στη Βόνιτσα

Πώς ωριμάζει το τουριστικό project IKOS ODISIA στην Κέρκυρα – Σε περιβαλλοντική διαβούλευση η αύξηση της δυναμικότητας

Στον όμιλο Electra πέρασε το οικόπεδο - «φιλέτο» της Εκκλησίας στην Τσιμισκή - Κοντά στον βασιλιά του Χαλκού το Nikopolis

gazzetta
gazzetta reader insider insider