Ακίνητα: 1.000 μεταβιβάσεις την ημέρα, ποιες περιοχές προτιμούν οι αγοραστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: 1.000 μεταβιβάσεις την ημέρα, ποιες περιοχές προτιμούν οι αγοραστές
Τις 140.000 αγγίζουν οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων από την αρχή του έτους. Μόνο στο Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια περίπου 3.000 ακίνητα.

Το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η πόλη της Θεσσαλονίκης, η Πάτρα αλλά και η Καλλιθέα συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty αλλά και του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι παρά την ενεργειακή κρίση υπάρχει κινητικότητα στις αγοραπωλησίες, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 800-1.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις.

Από την αρχή του έτους η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχει υποδεχθεί σχεδόν 140.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις περισσότερες να αφορούν αγοραπωλησίες και να ακολουθούν οι γονικές παροχές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ. Όπως σημειώνουν συμβολαιογράφοι και άνθρωποι του real estate υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά των ακινήτων και είναι ιδιαίτερα θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη φθηνή στέγη καθώς και το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2024.

Τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 δείχνουν τα εξής:

- Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, παρά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, άλλαξαν χέρια 2.984 ακίνητα όταν το ίδιο διάστημα του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 2.711 μεταβιβάσεις ακινήτων. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 10%.

- Ακολουθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης όπου έγιναν 1.238 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 1.147 πέρυσι.

- Στο δήμο Πειραιά έχουν γίνει 332 αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ στο αντίστοιχο 8μηνο του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 438. Στην Πάτρα άλλαξαν χέρια 308 ακίνητα μέσα σε οκτώ μήνες ενώ η Καλλιθέα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που προτιμούν οι αγοραστές ακινήτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 282 αγοραπωλησίες ακινήτων. Η Καλλιθέα περνά με διαφορά σε μεταβιβάσεις τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη.

- Στις Κυκλάδες οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στην Πάρο (94) ενώ το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει κεντρίσει και η Τήνος.

Κληρονομιές με λίγα κλικ

Τα επόμενα βήματα της ΑΑΔΕ στο μέτωπο των μεταβιβάσεων προβλέπουν την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και των δηλώσεων που αφορούν τις άτυπες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές, τις δηλώσεις δηλαδή που δεν συνοδεύονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Σύμφωνα να πληροφορίες, στα μέσα Οκτωβρίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα myProperty για να υποδεχθεί και τις δηλώσεις κληρονομιάς. Έτσι, και οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ. Σε πρώτη φάση το σύστημα θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις κληρονομιάς. Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider