Ακίνητα: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από τις ΑΕΕΑΠ – Πού «έριξαν» τα κεφάλαια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από τις ΑΕΕΑΠ – Πού «έριξαν» τα κεφάλαια
Σε ποιους τομείς φέρονται να έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια οι ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα. Το 2021 έδωσαν 175 εκατ. ευρώ, με τους γραφειακούς και μικτής χρήσης χώρους και τα logistics να ξεχωρίζουν. Τι αναφέρθηκε σε συνέδριο.

Σε επενδύσεις συνολικής αξίας της τάξεως των 2,8 με 3 δισ. ευρώ φέρονται να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, και έως το τέλος του 2021, οι ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα. Την περσινή χρονιά (2021) επένδυσαν 175 εκατ. ευρώ, με τους γραφειακούς και μικτής χρήσης χώρους και τα logistics να ξεχωρίζουν.

Αυτά προκύπτουν από σχετική ανάλυση που παρουσίασε η κα Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης.

Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση – ανάλυση της κας Αποστολίδου, από τα περίπου 3 δισ. των επενδύσεων, τα ΓΡΑΦΕΙΑ & ΜΙΚΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ καταλαμβάνουν ποσοστό 38% με αξία 1,158 δις ευρώ, τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 40% με συνολική αξία 1,223 δις ευρώ, οι ΑΠΟΘΗΚΕΣ 10% (304 εκατ. ευρώ) ενώ ακολουθούν τα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ με 5% (€ 150 εκ.), τα ΛΟΙΠΑ ακίνητα με 4% (€ 113 εκ.) και τα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ με 3% (€ 83 εκ.).

Από τις επενδύσεις του 2021 (Πηγή: Δημοσιοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις 31.12.2021 - περιλαμβάνει τις σημερινές 9 ΑΕΕΑΠ), ξεχωρίζουν τα Γραφεία & Μικτής Χρήσης με 71 εκατ. ευρώ, τα logistics με 67 εκατ. ευρώ και έπονται καταστήματα με αξία 28 εκατ. ευρώ, ξενοδοχεία με 4 εκατ. ευρώ και λοιπά με 6 εκατ. ευρώ. Το «πακέτο» περιλαμβάνει αγορές ακινήτων συν κεφαλαιούχες δαπάνες μείον αποεπενδύσεις (πωλήσεις και διακράτηση στοιχείων ενεργητικού προς πώληση). Δεν περιλαμβάνει μεταφορές μεταξύ τομέων και αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων.

Όσον αφορά την ίδια την BriQ Properties, έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 122 εκατ. ευρώ (Logistics 48,7%, Offices 28,9%, Hotels 17,1%, Special Use 2,9%, Retail 1,7%, Land 0,6%), που αποτελείται από 27 ακίνητα (σχεδόν 147 χιλ. τ.μ.), με 7,0% Gross Yield, 8 εκατ. ευρώ ετησιοποιημένα έσοδα και πληρότητα 98,5%. Η NAV στα τέλη 2021 ήταν στα 89,3 εκατ. ευρώ (2,52 ευρώ/μετοχή). Στα τέλη 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση επέκτασης logistics επιφάνειας 4.458 τ.μ. με εργολαβικό αντάλλαγμα € 2,4 εκ. και στα τέλη 2023 η εκτιμώμενη παράδοση δεύτερου κτιρίου logistics (ΚΑΔ 2) 15.000 τ.μ. (όλα στον Ασπρόπυργο). Επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση ανακαίνισης ξενοδοχείου Radisson Resort Plaza Skiathos 4 αστέρων και 84 δωματίων [06.2022] και η έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου [01.07.2022]. Ευρύτερα, η ΑΕΕΑΠ επικεντρώνεται σε logistics, γραφεία και ξενοδοχεία.

Η κα Αποστολίδου συμμετείχε σε πάνελ για τις ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σε συνεργασία με την ethosEVENTS (και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week), μαζί με την κα Αναστασία Στάμου (Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), την κα Θηρεσία Μεσσάρη (CFO/ COO της Prodea Investment), τον κ. Κώστα Μαρκάζο (Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA), τον κ. Παναγιώτη Καπετανάκο (Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property) και τον κ. Βασίλη Φουρλή (Πρόεδρος Ομίλου Fourlis – Πρόεδρος Trade Estates).

Η κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη και ουσιαστική επίδραση του ESG στον κλάδο. «Είμαστε σε μία χώρα που έχει συνδέσει την επένδυση με το ακίνητο και δεν νοείται να μην γνωρίζει ο μέσος Έλληνας για τις ΑΕΕΑΠ. Ο ρόλος μας είναι πολύ ουσιαστικός για μια συνεχή προσπάθεια εμπέδωσης και εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η κα Θηρεσία Μεσσάρη ανέφερε ότι είναι μονόδρομος οι πράσινες αναπτύξεις, καθώς τα κτίρια εκπέμπουν το 40% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. «Όλο και περισσότεροι ζητούν πιστοποιημένα κτίρια, γιατί εκτός των άλλων συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας», σημείωσε. «Ο κλάδος μας είναι ο τέλειος φορέας για την κτιριακή αναβάθμιση και την προσέλκυση επενδύσεων», επεσήμανε. Η Prodea προωθεί επενδύσεις για πάνω από 200 χιλ. τ.μ. και πάνω από 400 εκατ. σε κόστος. Ανέφερε επίσης ότι έχουν υπογράψει 5 νέα projects στον οικιστικό χώρο, που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Ο κ. Μαρκάζος τόνισε ότι οι ΑΕΕΑΠ είναι το καταλληλότερο επενδυτικό εργαλείο για να επενδύσει κάποιος έμμεσα στο real estate. «Οι ΑΕΕΑΠ φτιάχτηκαν στην Αμερική και είναι 3 σε 1. Επενδύσεις, μετοχή, ομόλογο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα καλές εταιρείες. Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την λειτουργία των ΑΕΕΑΠ», σημείωσε. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται να ανακοινώσουν και άλλη επένδυση στα logistics, αλλά και νέες επενδύσεις σε εναλλακτικούς τομείς, όπως σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα. Επεσήμανε ότι κανένας μισθωτής δεν υπερβαίνει το 15% του χαρτοφυλακίου.

Ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος (Noval Property) ανέφερε ότι οι ΑΕΕΑΠ έχουν φέρει νέες κατηγορίες ακινήτων, αλλά και νέες πηγές χρηματοδότησης. «Το μίγμα δραστηριοποίησης εξαρτάται από την στρατηγική. Εμείς έχουμε επικεντρωθεί στα πράσινα γραφεία, τα υβριδικά εμπορικά κέντρα, στις αστικές αναπλάσεις». Εκτός από τα νέα κτίρια, επικεντρώνονται και στην ανακατασκευή παλαιών κτιρίων. Σχετικά με το ακίνητο της πρώην Κodak στο Μαρούσι ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τοπόσημο, ένα πράσινο συγκρότημα γραφείων. Πάνω από το 20% του χαρτοφυλακίου της Noval είναι πράσινα κτήρια.

Ο κ. Βασίλης Φουρλής (Trade Estates AEEAΠ), ανέφερε ότι σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές το 90% των ΑΕΕΑΠ εξειδικεύονται σε 2 κλάδους κατά μέσο όρο η καθεμία. «Εμείς έχουμε επιλέξει μεγάλα καταστήματα σε εμπορικά πάρκα και logistics», σημείωσε. Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι στο πρώτο 3μηνο του 2023 θα καταφέρει η εταιρεία να εισαχθεί στο ΧΑ, ενώ αναφορικά με την διασπορά ρίσκου για τους επενδυτές σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αποκτήσουμε πάρα πολλά ακίνητα διαφορετικών ενοικιαστών, ώστε η βαρύτητα των ακινήτων της IKEA τα επόμενα χρόνια να μειωθεί σημαντικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Trastor: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 600 εκατ. ευρώ – Η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider