Επιστολή ευρωβουλευτών στον Μισέλ για τη σύγκληση Ευρ. Συμβουλίου για τη Ράφα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστολή ευρωβουλευτών στον Μισέλ για τη σύγκληση Ευρ. Συμβουλίου για τη Ράφα
Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις. Συνυπογράφει ο Πέτρος Κόκκαλης.

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επείγουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα και να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις, συνυπογράφουν 66 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων, από ελληνικής πλευράς ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρος Κόκκαλης.

Η επιστολή αναφέρεται στις «πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες» που θα έχει η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, δεδομένου ότι βρίσκονται ήδη εκεί 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης και οι προηγουμένως ανακηρυχθείσες «ασφαλείς ζώνες» και «ανθρωπιστικές ζώνες» έχουν στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό στο παρελθόν, ενώ το κλείσιμο των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ (αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα) αποτελεί λόγο περαιτέρω επιδείνωσης της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τον πληθυσμό της Γάζας, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση στη Ράφα προτού ξεκινήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την επίθεση «εντελώς απαράδεκτη» και προειδοποίησε πως θα υπήρχε ευρωπαϊκή αντίδραση αν το Ισραήλ την πραγματοποιούσε.

Οι ευρωβουλευτές από τα κόμματα των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων με την σημερινή επιστολή τους καλούν την Πρόεδρο να τηρήσει αυτή την υπόσχεση και να συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ληφθούν άμεσα, όσα μέτρα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της για να επιβάλει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο και τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε το ΔΔΔ.

Η επιστολή εστάλη επίσης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ.

Η επιστολή

Τα ονόματα των ευρωβουλευτών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει μια «γενοκτονία» στη Ράφα

Απαισιοδοξία από την ισραηλινή πλευρά για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider