Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα - Οι βασικές αλλαγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα - Οι βασικές αλλαγές
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία με την αντιπολίτευση να διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τους νέους ποινικούς κώδικες, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη να προαναγγέλλει την κατάθεση ρύθμισης για ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, σημειώνοντας πως οι αλλαγές αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία με την αντιπολίτευση να διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για να περιορίσει τις αντιδράσεις, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτές προτάσεις που είχαν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς. Ειδικότερα:

  • Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα, αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και εκβίαση.
  • Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
  • Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες.
  • Ορίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία, επεκτείνεται ο υποχρεωτικός διορισμός Συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη οπότε και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του. Υπέρ της αρχής του έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προοδευτική αντεπίθεση

Μητσοτάκης: Ομιλία σε ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Μουμπάι σήμερα

Στην Ελλάδα το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider