Μητσοτάκης σε Μετσόλα: Πιο ισχυρό από ποτέ το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε Μετσόλα: Πιο ισχυρό από ποτέ το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για ένα κράτος δικαίου που είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καθώς η συνεργασία μας είναι πάντα στενή. Απέχουμε άλλωστε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές που θα λάβουνε χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης στην επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο μόνος κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους-μέλους. Επισήμανε επίσης, ότι μετά την έκθεση της Κομισιόν, ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος δικαίου στον κόσμο, σημειώνοντας «ας μην ανησυχούν ορισμένοι».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντιτάσσει την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού με τελευταίο βήμα την ισότητα στο γάμο, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης και ισονομίας όπως είπε, που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξέφρασε στην κ. Μέτσολα την ανησυχία του για αποσταθεροποίηση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα. Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο στη Λάρισα και ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή δεν μπορεί να λείπει από την προσπάθεια της Δύσης στην αντιμετώπιση των επιθέσεων στα πλοία, πολλά από τα οποία είναι ελληνικά. Συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Από την πλευρά της η Ρ. Μετσόλα ξεκίνησε την ομιλία της στα ελληνικά, με ένα «καλημέρα», λέγοντας πως η χώρα γιορτάζει φέτος 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να βρεθεί κανείς.

Ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη δέσμευση και την αφοσίωσή του και εξήρε το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τελευταίων χρόνων.

Αναφερόμενη στο κράτος δικαίου στην Ευρώπη τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο «και επιμείναμε να υπάρχει μια έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη-μέλη». «Επιθυμούμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα, ώστε να μην εργαλειοποιήσουμε ή κομματικοποιήσουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Σημαντικά είναι τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για το κράτος ισότητας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Συγχαίρω την Ελλάδα για την νομοθέτηση ισότητας στο γάμο», πρόσθεσε.

Τέλος, εξέφρασε την στήριξή της στον αγροτικό τομέα. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να μείνει κανείς πίσω, τόνισε σχετικά με τους αγρότες», είπε.

Δείτε τις δηλώσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ψάχνει ο Κυριάκος στην Ινδία - Οι αόρατοι του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαθήλωση και μεταβατική πρόεδρος έως τις ευρωεκλογές

Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει τον δρόμο στις πολιτικές συνοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider