Κομισιόν: Επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής ενίσχυσης στους Παλαιστίνιους - Εξαιρείται η ανθρωπιστική βοήθεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής ενίσχυσης στους Παλαιστίνιους - Εξαιρείται η ανθρωπιστική βοήθεια
H Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

H Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης. Στο μεταξύ, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών.

Τονίζεται, τέλος, ότι αυτή η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε, μέσω της πλατφόρμας "Χ", ότι η αναστολή κάθε πληρωμής, θα τιμωρούσε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, βλάπτοντας παράλληλα και τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες.

Δυσαρέσκεια από Ισπανία - Ιρλανδία για τη «μονομερή» ανακοίνωση Βάρχελι

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλονται οι πληρωμές και θα επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Η ΕΕ, που είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς των Παλαιστινίων, σκόπευε να δαπανήσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ μεταξύ 2021-24 για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Το Βέλγιο δεν θα αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Το Βέλγιο δεν θα αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, επισήμανε στο Radio 1 η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας της χώρας Καρολίν Γκενέζ.

H κ. Γκενέζ τόνισε ότι το Βέλγιο δεν παρέχει βοήθεια απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή ή στη Χαμάς, αλλά στον τοπικό πληθυσμό, «στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», μέσω τοπικών εταίρων.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί για βοήθεια 70 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια, σημειώνει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Δεκάδες ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται - Πάνω από 100 όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Μεσανατολικό: «Ανοιχτή σε διάλογο» η Χαμάς - 700 νεκροί και 3.800 τραυματίες στη Γάζα

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ 10 ημέρες πριν την επίθεση της Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider