Η Δανία περιορίζει το όριο συλλογής data από τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Δανία περιορίζει το όριο συλλογής data από τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις 
Θέλει να αυξήσει στα 15 με 16 έτη την ηλικία στην οποία τα παιδιά μπορούν να συναινέσουν να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα με τις εταιρείες τεχνολογίας, από τα 13 που είναι τώρα.

Η Δανία σκοπεύει να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από παιδιά από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, το Snapchat και η Meta, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μαζική συσσώρευση data για νέους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θέλει να αυξήσει στα 15 με 16 έτη την ηλικία στην οποία τα παιδιά μπορούν να συναινέσουν να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα με τις εταιρείες τεχνολογίας, από τα 13 που είναι τώρα. Οι εταιρείες θα απαιτούν επίσης τη συγκατάθεση των γονέων για τη χρήση δεδομένων από παιδιά μικρότερης ηλικίας.

«Οι τεχνολογικοί κολοσσοί πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Μόρτεν Μπόντσκοφ, καθώς η κυβέρνηση παρουσίασε πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της επιρροής των παγκόσμιων τεχνολογικών εταιρειών, μετέδωσε το Reuters.

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στους αδιαφανείς αλγόριθμούς τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τρελές μεθόδους για να κρατούν παιδιά και ενήλικες μπροστά στην οθόνη και να συγκεντρώνουν αφάνταστες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών» σημείωσε ο ίδιος.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το βήμα αυτό έρχεται τη στιγμή που η Γερμανία έχει θέσει όριο ηλικίας τα 16 έτη, ενώ περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από την Ουγγαρία μέχρι τη Λιθουανία και τις Κάτω Χώρες, επεξεργάζονται παρόμοιους νόμους.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, το οποίο θα απαγορεύει στις εταιρείες να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες για άτομα ηλικίας 16 ετών ή νεότερα χωρίς τη συγκατάθεσή τους και θα απαιτεί από τις εταιρείες να επιτρέπουν στους νεαρούς χρήστες να διαγράφουν προσωπικές πληροφορίες.

Οι πρωτοβουλίες, που πρόκειται να γίνουν νόμος αργότερα φέτος, βασίζονται στις συστάσεις μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Θα επιδιώξουν επίσης να εισαγάγουν μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας σε ιστότοπους και εφαρμογές για να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από ευαίσθητο περιεχόμενο, όπως πορνό ή πολεμικά βίντεο, ανέφερε το υπουργείο Επιχειρήσεων σε δήλωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider