Πούτιν: Σχεδιάζει περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, ηλεκτρονική πλατφόρμα για ευρωπαϊκές τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Σχεδιάζει περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, ηλεκτρονική πλατφόρμα για ευρωπαϊκές τιμές
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου «προς Ανατολάς», κυρίως στην Κίνα, και θα διαμορφώσει τις τιμές πώλησης προς την Ευρώπη με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου «προς Ανατολάς», κυρίως στην Κίνα, και θα διαμορφώσει τις τιμές πώλησης προς την Ευρώπη με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η Μόσχα προσβλέπει να προωθήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιορίσει το εμπόριο με την Δύση, αλλά για να δημιουργήσει τέτοιου είδους υποδομές θα χρειαστούν χρόνια.

Τον Οκτώβριο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που διέρχονται από τον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και σταμάτησαν τις απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στην Γερμανία, ο Πούτιν πρότεινε την δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία.

«Μεταξύ των σημαντικών αναπτυσσόμενων πελατών του ρωσικού φυσικού αερίου είναι οι γείτονές μας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας… Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αλλά αν μιλάμε για την δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αυτή μπορεί να γίνει στους επόμενους μερικούς μήνες. Και εκεί, σε μεγάλο βαθμό, είναι που θα καθορίσουμε την τελική τιμή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μας, διότι αυτό που έχουν κάνει στις πλατφόρμες τους είναι τρέλα».

Ο Πούτιν άσκησε κριτική στην Ευρώπη που έχει επιλέξει μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών spot αντί των μακράς διάρκειας συμβολαίων, οι οποίες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom και δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία.

Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πλατφόρμα που πρότεινε.

Ο ίδιος είπε ότι θα προωθήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου «προς Ανατολάς».

Η Ρωσία αρχίσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα τέλη του 2019 μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» , ο οποίος την εφοδίασε με περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το 2021 , αλλά θα φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του των 38 bcm το 2025. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι ο υπ' αριθμόν 3 προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας.

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα από την ρωσική Άπω Ανατολή. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό, τον «Δύναμη της Σιβηρίας 2», που θα διέρχεται μέσω της Μογγολίας, με την προοπτική να πουλάει επιπροσθέτως 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Πούτιν είπε ότι τα σχέδια αυτά θα επιτρέψουν στην Ρωσία να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα στα 48 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025 και στα 88 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030.

«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι περισσότερο από το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου που διοχετεύθηκε στην Δύση πέρυσι» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στα 88 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο Πούτιν στην ομιλία του είπε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με εταίρους στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική για να αποτρέψει τις προσπάθειες της Δύσης να την απομονώσουν οικονομικά.

«Θα καταργήσουμε τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη χρηματοδότηση. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι με την επιβολή κυρώσεων, οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν να σπρώξουν τη Ρωσία στην περιφέρεια της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά εμείς δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ την οδό της αυτοαπομόνωσης», δήλωσε.

«Αντιθέτως, διευρύνουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία με όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτήν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσική προειδοποίηση στις ΗΠΑ: «Πρόκληση» οι Patriot στην Ουκρανία

Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο, εκτιμά η ηγεσία του στρατού

Ερντογάν: Πρόθυμος να συνεργαστεί με Συρία και Ρωσία για τρομοκρατία - Δεν θεωρεί συνομιλητή του τον Μπορέλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider