Όρμπαν: Το βέτο στην στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία φέρνει «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όρμπαν: Το βέτο στην στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία φέρνει «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες
Η Κομισιόν πρότεινε τον Νοέμβριο ένα πακέτο 18 δισ. ευρώ για το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος, τα οποία θα εκταμιεύονταν σε τακτική βάση καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Νέο «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες φέρνει η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν καθώς ο φίλα προσκείμενος στον Πούτιν ηγέτης, μπλοκάρει την νέα οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να αποσπάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Κομισιόν πρότεινε τον Νοέμβριο ένα πακέτο 18 δισ. ευρώ για το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος, τα οποία θα εκταμιεύονταν σε τακτική βάση καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Ωστόσο, η Ουγγαρία ήταν το μόνο έθνος μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ που άσκησε βέτο στο σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Όρμπαν, ο οποίος συχνά θεωρείται μάστιγα για την πολιτική της ΕΕ, έγραψε στο Twitter την Τρίτη: «Τα σημερινά νέα αφορούσαν το βέτο της Ουγγαρίας για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αυτά είναι fake news. Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, σε διμερή βάση. Κανένα βέτο, κανένας εκβιασμός».

Αλλά οι Βρυξέλλες διαφωνούν. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η ψήφος της Βουδαπέστης είναι μια προσπάθεια εξαναγκασμού για την δική της χρηματοδότηση από την ΕΕ. Πηγή του CNBC μέσα στην ΕΕ εκτίμησε πως η Ουγγαρία, εν τέλει, θα ασκήσει βέτο στην απόφαση.

Εκτός από την πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η Ουγγαρία εμποδίζει επίσης την έγκριση νέων φορολογικών κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, τη στιγμή που 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την χώρα έχουν παγώσει και άλλα 5,8 δισ. ευρώ βρίσκονται επίσης σε αναμονή μέχρι να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του συστήματος της Δικαιοσύνης της. Χωρίς πρόοδο σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η Ουγγαρία θα μπορούσε να χάσει ακόμη και ένα σημαντικό κομμάτι του κονδυλίου.

«Η Ουγγαρία μπλοκάρει χρήματα προς την Ουκρανία χωρίς λόγο», δήλωσε στο CNBC μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή. «Δεν υπάρχει καμία όρεξη από τις άλλες 26 χώρες να τη βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Τα άλλα 26 κράτη της ΕΕ προσπαθούν να παρακάμψουν την αντίθεση της Ουγγαρίας και να στείλουν την πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία ούτως ή άλλως. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν στις αρχές Ιανουαρίου, ό,τι καλύτερο μπορούμε, είτε πρόκειται για το σχέδιο Α είτε για το σχέδιο Β με οποιοδήποτε κόστος, πρέπει να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbyněk Stanjura σε συνέντευξη Τύπου.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αλλά οι εντάσεις σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπογραμμίζουν τη συχνά δύσκολη σχέση μεταξύ της Ουγγαρίας και της υπόλοιπης ΕΕ. Η Ουγγαρία είχε μια αμφιλεγόμενη σχέση με τη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια. Λίγο πριν το Κρεμλίνο ξεκινήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, ο Όρμπαν είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν πώς έχουν συνεργαστεί στενά τα τελευταία 13 χρόνια.

Η Βουδαπέστη αγόρασε εμβόλια από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ ολοκλήρωσε ενεργειακές και εμπορικές συμφωνίες με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.

Όμως ο Όρμπαν υποστήριξε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που αμφισβήτησε αποφάσεις σχετικά με την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα. Στην πραγματικότητα, η Ουγγαρία μεσολάβησε για νέες συμφωνίες φυσικού αερίου με την Gazprom, τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

Ρωσία-Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή και συγγενικών της προσώπων στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider