Υεμένη: Ανησυχίες από συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πετρελαϊκών σταθμών 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υεμένη: Ανησυχίες από συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πετρελαϊκών σταθμών 
Δύο μήνες μετά το τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη οι μάχες δεν έχουν αναζωπυρωθεί, αλλά σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούθι εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση στην εμπόλεμη χώρα

Δύο μήνες μετά το τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη οι μάχες δεν έχουν αναζωπυρωθεί, αλλά σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούθι εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση στην εμπόλεμη χώρα.

Οι σιίτες αντάρτες, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με drone, οι οποίες εμπόδισαν πετρελαιοφόρα να ελλιμενιστούν στα λιμάνια που ελέγχει η κυβέρνηση, τις δυνάμεις της οποίας στηρίζει στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που ο ΟΗΕ προσπαθεί μάταια να αναβιώσει την εκεχειρία, η οποία διήρκησε από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.

Οι αντάρτες ζητούν από την κυβέρνηση της Υεμένης να καταβάλλει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και των απόστρατων στρατιωτικών στις περιοχές που ελέγχουν εδώ και οκτώ χρόνια.

Στόχος των Χούθι είναι «να ασκήσουν πίεση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», δήλωσε ο Άχμεντ Νάγκι, ερευνητής του κέντρου Malcom H.Kerr Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό σε θέματα Υεμένης, οι επιθέσεις αυτές αποκαλύπτουν «το εύρος των οικονομικών προκλήσεων» που αντιμετωπίζουν οι αντάρτες στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, μεταθέτοντας τη συζήτηση «από το μοίρασμα της εξουσίας στο μοίρασμα των πόρων».

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα του Άντεν, την προσωρινή πρωτεύουσα της Υεμένης όπου έχει μεταφέρει την έδρα της η κυβέρνηση της χώρας, οι εξαγωγές πετρελαίου απέφεραν στα κρατικά ταμεία περίπου 1,4 δισεκ. δολάρια πέρυσι.

Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου παράγει σχεδόν 80.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, τα οποία κυρίως εξάγονται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το 70% των δαπανών της κυβέρνησης.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μετά το τέλος της εκεχειρίας, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν τρεις επιθέσεις εναντίον λιμανιών.

Οι επιθέσεις αυτές «υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες», προειδοποίησε στα μέσα Νοεμβρίου ο Ρασάντ αλ Αλίμι επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη διάρκεια συνάντησής του με Δυτικούς πρεσβευτές.

«Λύτρα»

Καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις των επιθέσεων αυτών στην οικονομία της Υεμένης, ο αλ Αλίμι προειδοποίησε για «τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» μιας μείωσης των εσόδων του κράτους.

Περίπου το 80% του πληθυσμού των 30 εκατ. κατοίκων της Υεμένης εξαρτάται ήδη από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, ενώ μεγάλο μέρος του κινδυνεύει άμεσα από λιμό.

Για τον Μάγεντ αλ Μαντχάζι, ερευνητή στο Sanaa Center for Strategic Studies, οι Χούθι «εκβιάζουν» την κυβέρνηση. «Θέλουν μέρος των πόρων χωρίς να κάνουν υποχωρήσεις», σημείωσε.

Όμως «η στοχοθέτηση λιμανιών είναι ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα το οποίο ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνηση σε ακραίες αντιδράσεις», πρόσθεσε.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ κατήγγειλε ότι οι επέθεσες των Χούθι «στερούν από την κυβέρνηση της Υεμένης τη βασική πηγή εσόδων της» και «επηρεάζουν την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού».

Οι επιθέσεις αυτές κινδυνεύουν να οδηγήσουν «σε στρατιωτική και οικονομική κλιμάκωση», προειδοποίησε επίσης ο Σουηδός διπλωμάτης απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Κένταλ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, οι αντάρτες έχουν το πλεονέκτημα, αν και στρατιωτικά είναι λιγότερο ισχυροί από τις δυνάμεις του συνασπισμού.

«Έχουν πολύ λίγα να χάσουν και πολλά να κερδίσουν συνεχίζοντας να μάχονται ώστε να πετύχουν και άλλες υποχωρήσεις», σημείωσε.

Όπως εκτιμά η ίδια, οι Χούθι χρησιμοποιούν τα λιμάνια από τα οποία εξάγεται πετρέλαιο σαν ομήρους για να λάβουν «λύτρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαβρόφ: Κατηγορεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για απευθείας συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία- Τι λέει για Σινική Θάλασσα, ΟΑΣΕ

Υεμένη: Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας

gazzetta
gazzetta reader insider insider