Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο «ρεπουμπλικανικό κόκκινο κύμα» - Θρίλερ για γερά νεύρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο «ρεπουμπλικανικό κόκκινο κύμα» - Θρίλερ για γερά νεύρα
Το βέβαιο είναι πάντως ότι το «κόκκινο κύμα» δεν επικράτησε, δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών.

Επιφυλακτικά χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον Λευκό Οίκο όσο εκτυλίσσονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ καθώς οι Δημοκρατικοι φαίνεται πως αντέχουν στη «φθορά» και το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών δεν επιβεβαίωνεται.

Μια κρίσιμη νίκη στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δίνει ο Τζον Φέτερμαν, που κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, κερδίζοντας τον διάσημο γιατρό Μεχμέτ Οζ ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται έτσι οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να «κρατήσουν» τη Βουλή.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν κι άλλες κρίσιμες έδρες, όπως αυτή της Γερουσίας στο Νιού Χάμσαϊρ αλλά και έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε πολιτείες στα ανατολικά.

Τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg από τα αποτελέσματα δίνουν μικρό προβάδισμα στους Δημοκρατικούς για τη Γερουσία, που προηγούνται με μόλις μία έδρα διαφορά -48 έναντι 47 των Ρεπουμπλικανών. Στη Βουλή δίνεται «μάχη» με 172 (Δημοκρατικοί) - 199 (Ρεπουμπλικανοί).

Επτά σημαντικές έδρες στη Γερουσία δεν έχουν κριθεί όπως η Τζόρτζια, όπου η μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών θα κριθεί στο νήμα. Αμφίρροπες είναι επίσης οι αναμετρήσεις σε Αριζόνα, Νεβάδα, Γουισκόνσιν.

Σε άλλες κρίσιμες αναμετρήσεις, στο Οχάιο ο Ρεπουμπλικανός Τζέι.Ντι Βάνς κέρδισε τη μάχη με τον Δημοκρατικό Τιμ Ράιαν, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του ελέγχου της θέσης στη Γερουσία. Στην Αριζόνα, ο Μαρκ Κέλι προηγείται του Ρεπουμπλικανού Μπλέικ Μάστερς, ενώ στο Ουισκόνσιν ο εν ενεργεία Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον έχει το προβάδισμα έναντι του διεκδικητή Μαντελα Μπαρνς.

Στη Φλόριντα, επικράτησαν άνετα οι Ρεπουμπλικανοί, με τους Ρον ΝτεΣάντις και Μαρκ Ρούμπιο να στέφονται νικητές, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για την Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφεραν να εξασφαλίσουν τρεις θέσεις σε αυτή που είχαν έως πρότινος οι Δημοκρατικοί.

Υπενθυμίζεται πως το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους. Η Βουλή αποφασίζει ποιοί νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει, επικυρώνει προεδρικούς διορισμούς και σπανιότερα διενεργεί έρευνα εις βάρος του προέδρου.

Βέβαια, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν ακόμη να κερδίσουν τον έλεγχο και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου αλλά το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν, δεν... παραδόθηκε με το τρόπο που ήλπιζαν.

Επανεκλέχθηκαν στο Κογκρέσο οι ομογενείς Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κώστας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) και ο Κρις Πάππας κέρδισαν τις μάχες που έδωσαν στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και θα βρίσκονται ξανά στα πόστα τους στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ένας υπερτυχερός κέρδισε 2 δισ. δολάρια στο Powerball

Καλάθι του νοικοκυριού: Ευκρινέστερες ταμπέλες και υψηλότερα πρόστιμα - Και η e-food στις νέες λίστες

Intrakat: Εξασφαλισμένη η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider