Η ΕΕ αναστέλλει τη συμφωνία για την βίζα με την Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ αναστέλλει τη συμφωνία για την βίζα με την Ρωσία
Σε συμφωνία να καταστήσουν δυσκολότερη την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες κατέληξαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν κατέληξαν σε πλήρη απαγόρευση βίζας.

Τελευταία Ενημέρωση 18:26

Σε συμφωνία να καταστήσουν δυσκολότερη και πιο ακριβή την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες κατέληξαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν κατέληξαν σε πλήρη απαγόρευση βίζας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία του 2007, ανακοίνωσε ο Τζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, μετά το τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα. «Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων αδειών βίζας που εκδίδονται από τα κράτη - μέλη», είπε.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε πως από τα μέσα Ιουλίου καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Ρώσων πολιτών που μεταβαίνουν σε γειτονικές χώρες της ΕΕ. «Αυτό ενέχει κινδύνους ασφαλείας για αυτές τις χώρες. Επιπλέον, βλέπουμε πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια, λες και δεν μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το business as usual», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότεροι μέσω Φινλανδίας και Εσθονίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν εν μέσω διαφωνιών για τη στάση απέναντι στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία απείλησαν με μονομερή δράση εάν η ΕΕ δεν συμφωνήσει, ωστόσο άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν για περισσότερη προσοχή.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες - μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες «μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και η Ολλανδία υπέρ της απαγόρευσης έκδοσης τουριστικής βίζας στους Ρώσους

Ρωσία: «Παράλογη» η συζήτηση για μπλόκο στη χορήγηση βίζας στους Ρώσους

Γερμανία και Γαλλία λένε «όχι» σε μπλόκο για τη χορήγηση βίζας στους Ρώσους - Και η Αυστρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider