Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως πρέπει να αποσυρθεί το στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός από το εργοστάσιο.

Μήνυμα για την αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Λβιβ, στα δυτικά της εμπόλεμης χώρας, μετά από την τριμερή συνάντηση που είχ με τον πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν.

Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ να δηλώνει πως έχει πολύ σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον σταθμό και στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γκουτέρες τόνισε πως πρέπει να αποσυρθεί το στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός από το εργοστάσιο, ενώ χρειάζεται να διασφαλιστεί πως ο σταθμός δεν θα είναι στόχος στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ο Γκουτέρες κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού» και να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. «Από την πρώτη ημέρα, όλες οι πλευρές εργάστηκαν επαγγελματικά και με καλή πίστη» για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, είπε ο Γκουτέρες και συνέχισε «Απευθύνω έκκληση να συνεχιστεί αυτό και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια με πνεύμα συμβιβασμού ώστε να διευθετηθούν οριστικά όλες οι δυσκολίες».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τις παραμέτρους μιας πιθανής αποστολής κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο ενός «νέου Τσερνόμπιλ» αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό των ουκρανών φίλων μας», είπε ο Ερντογάν προτού υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί ένα «νέο Τσερνόμπιλ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη» η πρόταση του ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση του σταθμού της Ζαπορίζια

Ρωσία: Μπορεί να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider