Τέλος στα μίνι lockdown - Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στα μίνι lockdown - Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία
Από το Σάββατο τα νέα μέτρα. Θα ισχύουν για 15 μέρες. Σε όρους προ κορονοϊού οι χώροι διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους.

To σχέδιο «ελευθερίας» για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ο προσδιορισμός των κόκκινων περιοχών θα έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και δεν θα επισύρει επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Εάν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, τότε θα επιβάλλονται κατόπιν εισηγήσεως της επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό καταργείται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες καθώς και η απαγόρευση της μουσικής στην ψυχαγωγία.

Χωρίς περιορισμούς η ψυχαγωγία

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, δεδομένου ότι έχει καταστεί πλέον σαφές πως ο εμβολιασμένος μεταδίδει δυσκολότερα, νοσεί δυσκολότερα και παράγει λιγότερες και ηπιότερες νοσηλείες, οι κλειστοί αλλά και ανοιχτοί χώροι διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, αλλά μόνο με όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αναφορικά με τους εργαζομένους εξακολουθεί να ισχύει η χρήση μάσκας και η εφαρμογή αντισηψίας.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι το πλαίσιο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των οποίων εντοπίζονται άτομα που είτε δεν είναι εμβολιασμένα, είτε δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Για τους μικτούς χώρους παραμένουν οι περιορισμοί ως έχουν, με στόχο να προστατευθούν και οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

«Στόχος μας είναι, μετά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται, σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, αλλά να προχωράμε και τη ζωή μας. Βασικό στοιχείο γι’ αυτό είναι οι εμβολιασμοί. Οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους θα είναι τόσες που θα φτάνουν στο επίπεδο της κανονικότητας. Σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες για την καλή λειτουργία όλων των δομών υγείας. Πλέον είμαστε στη φάση που μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα, που μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν με Υπουργική Απόφαση από το Σάββατο και για 15 ημέρες, εντός των οποίων θα επανεξεταστούν όλοι οι περιορισμοί.

Γκάγκα: Να προστατεύσουμε το σύστημα Υγείας

Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να το «προστατεύσουμε». Η ίδια επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν τα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά θέλουμε πραγματικά να ζητήσουμε από όλους να εμβολιαστούν. Είναι ασφαλής, δεν έχει παρενέργειες. Η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά. Χάσαμε νεαρό παιδί τώρα στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους και είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η ίδια τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αποτρέψει τη νόσο σε όλους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πιθανότητα να νοσήσει κανείς σοβαρά είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, είναι πολύ λιγότερη η ταλαιπωρία.

Ζαούτης: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της κουλτούρας του εμβολιασμού

Απ΄ την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του αποτελεί η διαχείριση και η υποστήριξη της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με βασικό στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας του εμβολιασμού.

«Προτεραιότητα του ΕΟΔΥ τον επόμενο καιρό θα είναι η διαχείριση και υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας στην περίοδο της πανδημίας. Μέσα σε αυτό, θα εστιάσουμε στην ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού. Όπως ακούσατε και από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι το βασικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον κορονοϊό», δήλωσε ο κ. Ζαούτης.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και η μικροβιακή αντοχή, ενώ η ψηφιοποίηση του ΕΟΔΥ, η έμφαση στην πρόληψη, η συνεργασία και ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα είναι βασικοί πυλώνες της πολιτικής του ΕΟΔΥ.

«Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος όλων», κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απελευθερώνεται η ψυχαγωγία για τους πλήρως εμβολιασμένους - Οι αλλαγές που προωθούνται

Πλεύρης: Δε θα γίνουν πιο περιοριστικά τα μέτρα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider