Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εργασιακές σχέσεις της eFood

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εργασιακές σχέσεις της eFood
Στην αντιπαράθεση έχουν λάβει θέση και συνδικάτα και φορείς εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες εργαζομένων αλλά και του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Μία νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα του καθεστώτος εργασίας των ανθρώπων που κάνουν delivery για τις διάφορες πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού.

Το Υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του «απαντάει» στον ΣΥΡΙΖΑ πως «καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες» καθώς «τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενο στον εργασιακό νόμο 4808/2021.

Να θυμίσουμε πως ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, σχολιάζοντας την κίνηση της εταιρείας διανομής φαγητού e-food για την αλλαγή του καθεστώτος εργασίας.

«Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτήν την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν για λίγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στην αντιπαράθεση έχουν λάβει θέση και συνδικάτα και φορείς εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες εργαζομένων αλλά και του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής για την πλατφόρμα e-Food, ότι αν δεν δεχθούν το «συνεργατικό μοντέλο» που προτείνει η εταιρεία, τότε η σύμβασή εργασίας τους δεν θα ανανεωθεί.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

«Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021.

Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι απαντά η efood για τον σάλο γύρω από τις εργασιακές σχέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider