Κυβερνητικό spread για εμβολιασμό- οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικό spread για εμβολιασμό- οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα
Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην κανονικότητα που στερήθηκαν επί 16 μήνες, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβέρνηση και υπουργοί στο τελευταίο spread του εμβολιασμού πριν το φθινόπωρο.

Στην μάχη με το χρόνο επιστρατεύονται όλα τα «όπλα»: από τα θετικά μέτρα για τον εμβολιασμό των νέων με την χορήγηση των 150 ευρώ, έως την μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού κατ’οίκον, ακόμα και εμβολιασμό σε παραλίες, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων και το χτίσιμο ανοσίας της κοινότητας. Την ίδια ώρα στην ίδια κατεύθυνση είναι και μέτρα σε άλλα κράτη , όπως για παράδειγμα η Κύπρος που ετοιμάζεται να ανακοινώσει επίδομα διακοπών στο νησί για όσους εμβολιαστούν. Όπως τονίζουν από κυβερνητικής πλευράς και μετά την ανακοίνωση για τα μέτρα επιβίβασης στα πλοία, οι εμβολιασμένοι δεν αποκτούν προνόμια έναντι άλλων. Απαλλάσσονται από περιορισμούς που επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιας υγείας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης και της ψυχαγωγίας ως συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά το θέμα της υποχωρητικότητας του εμβολιασμού και του κινδύνου «διχασμού» της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και μη που προβάλουν κυρίως όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, από πλευράς αρμοδίων τονίζεται ότι για κάθε απόφαση υπήρξε συνεργασία με την Επιτροπή Βιοηθικής, όπως και με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. «Όλες αυτές οι αποφάσεις εδράζονται στο τρίπτυχο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από το κράτος και βεβαίως κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Είναι χρέος, λοιπόν, της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να υπερισχύει έναντι πάντων. Και αυτό ακριβώς γίνεται. Συνεπώς, όχι μόνο τα μέτρα δεν διχάζουν την κοινωνία αλλά αντιθέτως συντείνουν στην κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Το ίδιο και για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όπου υπάρχει στενή συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα ελέγχεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο, απλώς θα διαπιστώνεται η γνησιότητα της προσκομιζόμενης ψηφιακής ή χάρτινης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και τίποτα περισσότερο, είναι η απάντηση σε όσους αγωνιούν για τα προσωπικά τους δεδομένα. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Lockdown τέλος

Την ίδια στιγμή στελέχη όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και το οικονομικό επιτελείο εκπέμπουν το μήνυμα ότι από την ώρα που υπάρχουν πλέον εμβόλια για όλους , γενικευμένο λοκνταουν δεν θα υπάρξει. Η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, όμως, όπως κάθε χώρα, έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία. Δεν πρέπει να τίθενται επί τάπητος λύσεις τύπου γενικού lockdown, που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις, είναι το μήνυμα. «Μπορεί να πηγαίνεις πολύ καλά μέχρι ένα διάστημα και αν αφήσεις να σου ξεφύγει, να συμβεί κάποιο «ατύχημα». Απόφαση της Κυβέρνησης είναι μην επιτρέψει κανένα ατύχημα. Στόχος είναι να πετύχει η πολιτική των εμβολιασμών. Αυτή είναι η λύση, δεν υπάρχει άλλη εκδοχή» τονίζεται σε κάθε ευκαιρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider