Ν. Δένδιας: Προσβλέπουμε η σχέση Ελλάδας - Ινδίας να γίνει στρατηγική σχέση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Δένδιας: Προσβλέπουμε η σχέση Ελλάδας - Ινδίας να γίνει στρατηγική σχέση
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar (Αθήνα, 26 Ιουνίου 2021)

Η δήλωση που έκανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την επίσημη συνάντηση με τον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar.

[στα αγγλικά] Αγαπητέ Δρ.Jaishankar, είναι μεγάλη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Πέρασαν 18 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Αυτό βεβαίως δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το πραγματικό επίπεδο της εταιρικής μας σχέσης.

Και τώρα, αν μου επιτρέπετε, θα συνεχίσω στα ελληνικά.

Είχα την ευκαιρία και τη μεγάλη χαρά να εξετάσω με τον Ινδό ομόλογό μου μια σειρά από διμερή και διεθνή θέματα. Πριν συνεχίσω θέλω να υπογραμμίσω κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, μια σχέση που προσβλέπουμε να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση, βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, δηλαδή στην UNCLOS, και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Πιστεύουμε ότι οι αρχές αυτές πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Και μάλιστα μεταξύ γειτονικών χωρών.

Η Ελλάδα και η Ινδία, η καθεμιά στην περιοχή της, αντιμετωπίζουν παρόμοιες ευκαιρίες και παρόμοιες προκλήσεις. Αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν η καθεμιά μια σημαντική πρόκληση από γειτονική τους χώρα ή χώρες. Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Απειλούν με χρήση βίας εναντίον των γειτόνων, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις. Όμως, θα ήθελα να πω καθαρά ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν.

Σήμερα συζητήσαμε για τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας μας και του διμερούς μας εμπορίου.

Η ανακήρυξη της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2019 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που η Ελλάδα αποδίδει στην Ινδία.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πράσινης ενέργειας.

Ξέρετε ότι πάγια θέση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και για το λόγο αυτό ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να υπογράψω προ ολίγου τη συμφωνία πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας.

Μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Modi, του Ινδού Πρωθυπουργού, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 120 χώρες με προεξάρχουσα τη θέση της Γαλλίας σε αυτό.

Συζητήσαμε επίσης τη συνεργασία μας στο πλαίσιο και διαφόρων άλλων σχημάτων, αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όπου η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022. Και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μία θέση μέλους για την περίοδο 2025-2026.

Συζητήσαμε επίσης, και μάλιστα εκτεταμένα, για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ινδίας, όπως και τις σχέσεις μας με άλλα φιλικά μας κράτη με τα οποία έχουμε ιδιαίτερα κοντινές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ενημέρωσα τον Ινδό ομόλογό μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό, και τον ευχαρίστησα για τον ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο που η Ινδία έχει παίξει διαχρονικά.

Τόνισα ότι η Ελλάδα, μία ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισα και χαιρετίζω τη δήλωση του Quad, στο οποίο συμμετέχει η Ινδία μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Μία δήλωση η οποία ρητά αναφέρεται σε αυτές τις αρχές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας στον ινδικό λαό και στην ινδική κοινωνία.

Και επίσης θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω τον Ινδό ομόλογό μου για την εκτίμηση της βοήθειας που προσφέραμε με τις δυνατότητες που εμείς έχουμε να προσφέρουμε στην Ινδία, και αυτοτελώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να παραστώ σήμερα στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Mahatma Gandhi στην Αθήνα μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων, τον κύριο Μπακογιάννη, και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ινδίας, τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Mahatma Gandhi ήταν ένας πρωτοπόρος της ινδικής ανεξαρτησίας αλλά ήταν και ένας πρωτοπόρος της ειρήνης και της αντίδρασης στη βία από όπου και αν προέρχεται. Έχει για αυτό τον παγκόσμιο σεβασμό.

Αγαπητέ Δρ.Jaishankar, για μια ακόμη φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ σημαντική αυτή επίσκεψή σας στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις χώρες.

Ευχαριστούμε που βρίσκεστε σήμερα εδώ, ευχαριστούμε για την επίσκεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider