Παναγιωτόπουλος: Τέλος καλοκαιριού οι αποφάσεις για φρεγάτες- Ποιοι συνεχίζουν στην κούρσα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναγιωτόπουλος: Τέλος καλοκαιριού οι αποφάσεις για φρεγάτες- Ποιοι συνεχίζουν στην κούρσα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία επιλογής των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και προς το τέλος του καλοκαιριού θα  ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία επιλογής των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και προς το τέλος του καλοκαιριού θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού, υπήρξαν οχτώ προτάσεις, αποκλείστηκαν δύο και η επιλογή θα γίνει μεταξύ των εξής έξι: Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Ιταλίας και της Ολλανδίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ,δεσμεύτηκε ότι θα ενημερωθεί η Βουλή για το πρόγραμμα που αφορά συνολικά 10 πλοία, τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερις εκσυγχρονισμένες τύπου ΜΕΚΟ και δυο ενδιάμεσες λύσεις

Όπως διαβεβαίωσε η επιλογή των νέων φρεγατών θα γίνει βάσει των υποδείξεων, των εισηγήσεων και των επιχειρησιακών απαιτήσεων που θέτει το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς βάρη, δουλείες και δεσμεύσεις. «Ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ούτε κανένας άλλος υπουργός αναμειγνύεται στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς το μόνο αρμόδιο είναι το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εξετάζει ενδελεχώς όλες τις προσφορές, που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται λόγω του ανταγωνισμού, πιο ελκυστικές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια σύνθετη απόφαση, η πολυπλοκότητα της οποίας έγκειται στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εγχώριας ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Ο βουλευτής του Συριζα Γιώργος Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση «για ελαφρώς αδιαφανείς διαδικασίες» και της καταλόγισε αργοπορία στην προμήθεια των νέων φρεγατών, λέγοντας ότι η πακετοποίηση του προγράμματος ανεβάζει το κόστος και επιμηκύνει τον χρόνο υλοποίησής του». Μάλιστα έκανε την σύγκριση με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιλότων στην Καλαμάτα λέγοντας ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να το κλείσει και ανέβασε υπέρογκα το κόστος της σύμβασης, ενώ θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί οι φρεγάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider