Έκκληση Μητσοτάκη στον κόσμο του τουρισμού: Κάντε α’ δόση άμεσα, έρχεται η «Δέλτα»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση Μητσοτάκη στον κόσμο του τουρισμού: Κάντε α’ δόση άμεσα, έρχεται η «Δέλτα»
Στα όρια του συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές ενόψει της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα» (ινδικής) που ήδη έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη. Έκκληση του Πρωθυπουργού στον κόσμο του τουρισμού.

Στα όρια του συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές ενόψει της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα» (ινδικής) που ήδη έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα χθες έκανε έκκληση στον κόσμο του τουρισμού να σπεύσουν άμεσα να εμβολιαστούν.

«Κάνω μία έκκληση και σε εσάς ως εργοδότες, αλλά και στους εργαζόμενους του τουρισμού, να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται» τόνισε κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ χθες στο Ζάππειο. «Προστατεύουν τους εαυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε όλοι μας μία ανησυχία σχετικά με τις μεταλλάξεις και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα. Δεν έχει κάνει ακόμα έντονη την παρουσία της στη χώρα μας, είναι πολύ πιθανό, όμως, αυτό να συμβεί. Ξέρουμε από τις προηγούμενες μεταλλάξεις με πόσο μεγάλη ταχύτητα αυτές τελικά επικρατούν. Και θα ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο, πολύ άδικο, για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει συνολικά ως χώρα εάν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας η οποία θα μας οδηγήσει πάλι σε κάποιο πισωγύρισμα. Είναι ένας διακριτός κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια». Ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι καθοριστικός παράγοντας στο τι θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι η πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, παντού στον κόσμο, κυρίως στις μεγάλες αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι είναι καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι επειδή υπάρχει το όπλο των εμβολίων. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ γρήγορα στην πατρίδα μας αλλά και σε όλες τις κύριες αγορές του τουρισμού με αποτέλεσμα να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε γρήγορα, εντός του καλοκαιριού, να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ σίγουροι ότι δε θα αντιμετωπίσουμε κάποιο τέταρτο κύμα. Όμως για να φτάσουμε εκεί χρειάζεται ακόμα επιπρόσθετη προσπάθεια, κι εδώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος. Θα φτάσουμε με σχετικά μεγάλη άνεση στην πατρίδα μας στο 50%, ενδεχομένως 55%, εμβολιαστικής κάλυψης χωρίς να καταβάλουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια» τόνισε. Ενώ υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ικανοποιητική ροή εμβολίων κι έτσι όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μπορεί άμεσα να κλείσει ραντεβού. «Ειδικά τώρα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εντός της επόμενης εβδομάδος» είπε, παροτρύνοντας τους πολίτες να σπεύσουν άμεσα.

Ιδιαίτερα για τον κόσμο του τουρισμού ο εμβολιασμός είναι «κλειδί» καθώς η «ροή» τουρισμού προς τα νησιά εξαρτάται από το επιδημιολογικό τους φορτίο. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων, τόσο μικρότερο το επιδημιολογικό φορτίο. Νησιωτικές τουριστικές περιοχές που «κοκκινίζουν» ξανά στον χάρτη εξαιτίας υψηλού ιϊκού φορτίου, με χαμηλά και μέτρια ποσοστά εμβολιασμένων, ήδη λειτουργούν αποθαρρυντικά για τον τουρισμό (Ρόδος, Πάρος, Ικαρία, Κάλυμνος κα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider