Πολιτική | Ελλάδα
22-06-2021 | 14:16

Πελώνη: Απαιτούμε από τον Ζόραν Ζάεφ την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Πελώνη: Απαιτούμε από τον Ζόραν Ζάεφ την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ελληνική πλευρά απαιτεί από την γειτονική χώρα την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας (σς: των Πρεσπών) διεμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδονίας» στο Euro.

«Η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί κριτήριο για την ομαλή ενταξιακή πορεία της χώρας» υπογράμμισε με νόημα η κ. Πελώνη σε δημοσιογραφική ερώτησης σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας εάν η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Euro. Το θέμα ενδέχεται να τεθεί και στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην χθεσινή επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αίγυπτο λέγοντας ότι ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος με Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi, και τον Πρωθυπουργό Mostafa Madbouly.  Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο που παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε ότι «Αίγυπτος και Ελλάδα  υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή  παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών». 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό  ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi «μοιραζόμαστε την ίδια οπτική με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας» και τόνισε ότι «δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που  προβλέπουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».  

Υπογράμμισε ακόμα ότι «ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Τόνισε ότι «ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα, το κύρος του Ο.Η.Ε., και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής». 

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο  Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ταυτίζονται απόλυτα και υπογράμμισε ότι για την ειρήνευση και την ομαλότητα στη χώρα αυτή «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων».  

Υπογράμμισε  ότι απέναντι στην αστάθεια και σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές η Ελλάδα και η Αίγυπτος  «αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής  Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

 Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε ότι  «το μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη του προγράμματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.