Ελλάδα
11-06-2021 | 13:48

«Φρένο» Τασούλα στο αίτημα Τσίπρα να μιλάει μόνος του όποτε θέλει - Σάλος στην Βουλή

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
«Φρένο» Τασούλα στο αίτημα Τσίπρα να μιλάει μόνος του όποτε θέλει - Σάλος στην Βουλή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Φρένο» έβαλε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για δεύτερη φορά, να μιλήσει μόνος του στην Βουλή εν είδη μονολόγου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για επιχείρηση φίμωσής του.

«Δεν θα επιτρέψω την μετατροπή της Βουλής σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν θα επιτρέψω μονολόγους ή μονόπρακτα», ανέφερε  ο Πρόεδρος της Βουλής στο πρωτοφανές αίτημα του Προέδρου του Σύριζα-ΠΣ να λάβει τον λόγο και να μιλήσει μόνος του στην Ολομέλεια, έξω από κάθε διαδικασία.

Οι τόνοι ανέβηκαν στο κατακόρυφο με τον κ. Τσίπρα να αντιδρά έντονα, περιμένοντας και αυτή την φορά να του γίνει το χατίρι. «Να μην υποπέσετε στο παράπτωμα να παριστάνετε τον πρόεδρο μόνο ενός κόμματος ενώ έχετε πάρει την ψήφο περισσότερων κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπεριφερθείτε ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και όχι της ΝΔ. Μην φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αντέδρασε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας και αυτή την φορά διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ήρθε στην Βουλή να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για τα δάνεια της ΝΔ που είχε καταθέσει. Το ίδιο είχε κάνει και πριν από δύο βδομάδες, όμως εκείνη την φορά ο Προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης , είπε ότι  «επειδή είμαι παλαιός κοινοβουλευτικός θα σας επιτρέψω να λάβετε τον λόγο». Το πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά πρακτικά γεγονός κατέληξε με τον Πρόεδρο του Σύριζα να μιλάει μόνος στους βουλευτές του, σε μια μεγάλη σε έκταση ομιλία που εξελίχθηκε σε επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση.

Κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι αυτό ήταν μια εξαίρεση που δεν θα επαναληφθεί, ωστόσο σήμερα ο κ. Τσίπρας το ξαναέκανε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του . Το ζήτημα μάλιστα είχε συζητηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί.

Ωστόσο, κατά την σημερινή διαδικασία ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να το επαναλάβει. Μάλιστα επικαλέστηκε τον Κανονισμό λέγοντας ότι «θέλω τον λόγο με βάση τον Κανονισμό της Βουλής όπως δικαιούμαι διότι θέλω να απευθυνθώ στο Σώμα. Θέλω να τοποθετηθώ για την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» Αυτή την φορά στην έδρα ήταν ο  βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στον ΠτΒ λέγοντας είπε: «είναι η 2η φορά που το κάνετε κ. Τσίπρα. Έχει ξαναγίνει και έχει μεσολαβήσει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων γι' αυτό και θα παραχωρήσω τη θέση μου στον Πρόεδρο της Βουλής να σας απαντήσει».

Οι διάλογοι Τσίπρα-Τασούλα

Στο μεσοδιάστημα ωστόσο ο κ. Τσίπρας είχε ανέβει ήδη στο βήμα της Ολομέλειας με αποτέλεσμα ο κ. Τασούλας να του εξηγήσει: «θα με απογοητεύσετε σήμερα κύριε πρόεδρε αλλά γιατί βιάζεστε να το κάνετε. Το θέμα που θέσατε σήμερα δεν ευσταθεί. Το δικαίωμα τον αρχηγών να μιλούν στην βουλή είναι άπλετο. Υπάρχει όμως ημερήσια διάταξη και εσείς επιχειρείτε να θέσετε την δική σας. Μας απασχόλησε αυτό το θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της 3 Ιουνίου 2021. Πήρα θέση για το θέμα. Είπα ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί νέα πρακτική πέραν αυτής που προβλέπει ο Κανονισμός. Δεν μπορεί να καθιερωθεί πρακτική μονόλογου στην περίπτωση που πολιτικός αρχηγός , αρχηγός αντιπολίτευσης ή άλλος κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία επικαίρων ερωτήσεων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση πρωθυπουργού ή υπουργού στην δική του ερώτηση. Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε όλες τις διαδικασίες εκτός από τις επίκαιρες των βουλευτών που περιορίζονται αποκλειστικά στον ερωτώντα και στον υπουργό. Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται. Ή θα το καθιερώσουμε στον ΚτΒ ή δεν θα το κάνουμε καθόλου.

Είχα την πρόνοια να το θέμα στην Διάσκεψη. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο. Υπήρξαν απαντήσεις και από την παράταξή σας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθημερινή πρακτική. Δεν μπορεί αυτό να γενικευτεί. Σήμερα κ. πρόεδρε ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο τοποθέτησης στην Ολομέλεια.
Δεν μπορεί Βουλή να αλλάζει άρδην τον κανονισμό της με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται. Φανταστείτε να καθιερωθεί. Θα έχουμε ανατροπή και ακτιβιστική διαδικασία που μετατρέπει την Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Σας παρακαλώ το θέμα να λήξει εδώ. Μην προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ντε φάκτο διαδικασίες.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε «γνωρίζετε ότι αυτός που παραβιάζει τον ΚτΒ δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα υποδήματά του την διαδικασία. Σας καλώ πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε την φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ναό της Δημοκρατίας – αφήστε τα σκονάκια – Πριν επιχειρήσετε όπως επιχείρησε η παράταξή σας τα 2 αυτά χρόνια να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε την φωνή μας στον Ναό της Δημοκρατίας. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής και όχι ως πρόεδρος που τοποθετείται με σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Πείτε μου ποιο το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω. Κατά πάγια πρακτική ισχύει ότι οι πρόεδροι ΚΟ, πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να μιλούν όποτε το ζητούν. Λέτε ότι κάνουμε παράσταση, Δεν είναι παράσταση. Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Έχετε ευθύνες ως ΠτΒ που για πρώτη φορά θα φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ να μου δώσετε το λόγο για 15 λεπτά. Υπάρχει μείζον ζήτημα ουσίας της ερώτησης που αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας, το πρόβλημα υπερχρέωσης κομμάτων».

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Τασούλας ανταπάντησε: αυτό κάνω κ. πρόεδρε. Θέλω να σας πω το εξής: με νοιάζει να σταθεί η Βουλή στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου και δεν θέλω να μετατρέψουμε την Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Να τι εννοώ. Το άρθρο στο οποίο αναφερθήκατε δίνει δικαίωμα στους αρχηγούς να μιλούν όποτε θέλουν στο νομοθετικό έργο, στις επερωτήσεις, στις μομφές και εξεταστικές. Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών. Συνεπώς επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε. Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις ενώ έχει προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία 5 συζητήσεις. Όλα αυτά αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το μισό της συνταγματικής του θητείας. Στην προηγούμενη περίοδο, απαντήθηκαν συνολικά 8 ερωτήσεις, σε όλη την θητεία.

Επειδή δεν θέλω η Βουλή να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού και η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας ΚΟ, επειδή στις ερωτήσεις δεν επιτρέπονται μονόλογοι ή μονόπρακτα διακόπτω την συζήτηση και περιμένω την πρότασή σας για αλλαγή του Κανονισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.