Κικίλιας: Οι επιστήμονες αποφασίζουν χωρίς παρεμβάσεις - Έχουμε εμβόλια για όλους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Οι επιστήμονες αποφασίζουν χωρίς παρεμβάσεις - Έχουμε εμβόλια για όλους
Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας, με την προϋπόθεση πάντα να είναι οι εταιρείες συνεπείς στις παραδόσεις τους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Τον απεριόριστο σεβασμό του προς τις επιστημονικές Επιτροπές του υπουργείου Υγείας εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, καθιστώντας σαφές ότι οι επιστήμονες λαμβάνουν απεριόριστοι τις επιστημονικές αποφάσεις τους, χωρίς παρεμβάσεις.

«Αυτό δίνει αξιοπιστία στους επιστήμονές μας και χτίζει τείχος εμπιστοσύνης από τους πολίτες μας. Ζήτησα από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ε.Ο.Φ. να δώσει τα στατιστικά στοιχεία, ώστε να υπάρχει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο πόσα είναι τα περιστατικά τα οποία συνδέονται ενδεχομένως με ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, από την Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια.
Και μετά ήρθε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και έδωσε οδηγίες με βάση τα δεδομένα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., έχοντας προβλέψει μάλιστα και τις ανάγκες που θα προκύψουν εάν χρειαστεί και τρίτη δόση.

«Ανακοίνωσα ότι το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα στις ηλικίες 30-34 για όλα τα εμβόλια, μετά τις ηλικίες 35-39 που άνοιξαν χθες. Καθώς ξεκινάει ο Ιούνιος, θα προχωρήσουμε και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, όπως έχουμε δεσμευτεί. Έχουμε εμβόλια για όλους. Έχουμε προαγοράσει 30.000.000 εμβόλια, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ περισσότερα εμβόλια από τον πληθυσμό τους. Αυτό έγινε για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί στην αγωνιώδη κούρσα της Επιστήμης και των εταιρειών να παράξουν εμβόλιο, δεν ξέραμε ποιο θα παραχθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο.

Δεύτερον, γιατί θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα ως Ευρώπη, να έχουμε εμβόλια για να μπορούμε να υλοποιήσουμε την ενδεχόμενη τρίτη επαναλαμβανόμενη δόση ή έναν νέο εμβολιασμό το 2022.

Και επίσης, αποφασίστηκε ήδη η στήριξη των πιο αδύναμων χωρών, η στήριξη των πολιτών του κόσμου που δεν μπορούν και δεν έχουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας, με την προϋπόθεση πάντα να είναι οι εταιρείες συνεπείς στις παραδόσεις τους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

«Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αυτό είναι κάτι το οποίο συζητείται. Μέσα στην κρίση, με γεμάτα τα Νοσοκομεία και με τη διπλή υποχρέωση των υγειονομικών και να εμβολιάζουν και να νοσηλεύουν, προφανώς δεν θα άνοιγε τέτοιο θέμα.

Όμως, όταν πρόκειται για τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή μπαίνει πέρα και πάνω από όλα», δήλωσε.

Το ΕΣΥ άντεξε - Αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις μεγάλες αντοχές που επέδειξε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έναντι άλλων πλούσιων χωρών με κραταιά συστήματα υγείας τα οποία κατέρρευσαν, τονίζοντας ότι πλέον έχει κερδίσει τη εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας στήριξης του ΕΣΥ. Πάνω από 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, πάνω από 1.500 ΜΕΘ, εφημερίες μαζί με ιδιωτικές Κλινικές και στρατιωτικά Νοσοκομεία, ακόμα και επιτάξεις έγιναν, ό,τι χρειάστηκε προκειμένου να αντέξει τα κύματα της πανδημίας.

Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Είναι μια παρακαταθήκη για το ΕΣΥ ότι από τις τελευταίες θέσεις που ήταν, πλέον ο κόσμος το εμπιστεύεται, το κατατάσσει δεύτερο πίσω από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι μια τεράστια αλλαγή, μια μεταστροφή της αντίληψης του κόσμου για την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία σήμερα, τόνισε ότι πλέον αποσυμφορούνται σταδιακά, για αυτό και σιγά-σιγά κάποιες ΜΕΘ μετατρέπονται από Covid σε non Covid.

Παράλληλα, ορισμένα Νοσοκομεία και μονάδες Υγείας που είχαν μετατραπεί σε δομές αποκλειστικά για Covid επανέρχονται σταδιακά, με τον προγραμματισμό να γίνεται εβδομάδα-εβδομάδα, ανάλογα με την πίεση η οποία υπάρχει.

«Παρότι είχαμε δώσει ρητή οδηγία για μέχρι 80% αναστολή των χειρουργείων, τα χειρουργεία γίνονταν κανονικά σε ένα ποσοστό ανάλογα με την πίεση σε κάθε μονάδα Υγείας.

Τώρα προφανώς θα είναι μία μάχη με το χρόνο αυτούς τους μήνες, να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που δεν είχαν κάτι έκτακτο. Γιατί τα ογκολογικά και τα έκτακτα εξυπηρετήθηκαν όλα», υπογράμμισε.

«Χτίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), που δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία του "ΕΣΥ της νέας εποχής».

«Χτίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής. Υπάρχει αυτή η τεράστια δυνατότητα και επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να φέρει 6-7 φορές το σχέδιο Μάρσαλ σε σημερινά χρήματα για τα επόμενα 5 χρόνια, το RRF. Από αυτά ένα σημαντικό ποσό θα πάει στην υγεία. Επενδύσεις στην υγεία δεν είχαν γίνει 10 χρόνια λόγω κρίσης.

Ανακοίνωσα ήδη την κτηριακή, ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας, τη διασυνδεσιμότητά τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους», τόνισε.

Τέλος επισήμανε τις δράσεις Δημόσιας Υγείας που έχουν δρομολογηθεί, όπως το πρόγραμμα προσυμπτωματικού και προγεννητικού ελέγχου, κοστολογημένου με 1 δις ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Είναι η πρώτη φορά που πάμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα, το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», να προσφέρουμε δωρεάν εξετάσεις οριζοντίως στον πληθυσμό μας για τις κύριες νόσους οι οποίες είναι επικίνδυνες για την ζωή των ανθρώπων επί υγιούς πληθυσμού, πολύ νωρίτερα στη ζωή τους, έτσι ώστε να προλάβουμε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση των συμπολιτών μας και να μην επιβαρύνεται και η περίθαλψη», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο Ελευθερία: Το επίτευγμα του Βασίλη Κικίλια και οι 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε χρόνο ρεκόρ

Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή

Κικίλιας: Πραγματοποιούμε περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider