Κύπρος: Επιθυμούμε μια Τουρκία με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοπτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Επιθυμούμε μια Τουρκία με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοπτική
Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την απόφαση του στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες.

Το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε υπό ένταξη χώρα ή χώρα που διεκδικεί αναβάθμιση των σχέσεων της με την ΕΕ θα πρέπει να συμπεριφέρεται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των ευρωπαϊκών Συνθηκών, επιβεβαιώνει τη σταθερή θέση που εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία, αφού θέτει και καθορίζει ποιος θα είναι ο δρόμος και οι ενέργειες που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί ευρωπαϊκή προοπτική και μια θετική ατζέντα με την ΕΕ.

Το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε υπό ένταξη χώρα ή χώρα που διεκδικεί αναβάθμιση των σχέσεων της με την ΕΕ θα πρέπει να συμπεριφέρεται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των ευρωπαϊκών Συνθηκών, επιβεβαιώνει τη σταθερή θέση που εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα που συμπεριλαμβάνεται και ως κοινή θέση της ΕΕ σε αριθμό αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την απόφαση του στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες και τις όποιες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές και ξεκάθαρο. Επιθυμούμε μια Τουρκία με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοπτική, κάτι, όμως, που προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωση της με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, για την επίτευξη μιας διαρκούς, λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ. 'Αρα, καθίσταται ξεκάθαρο ότι όποια θετική εξέλιξη στα ευρωτουρκικά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ίδια την Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Δένδιας: Μεσανατολικό και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογο του

gazzetta
gazzetta reader insider insider