Γ. Γεραπετρίτης: Έχουμε φτιάξει ένα κράτος που είναι αρωγός του πολίτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Γεραπετρίτης: Έχουμε φτιάξει ένα κράτος που είναι αρωγός του πολίτη
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Φόρουμ των Δελφών
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι μέχρι τώρα υπήρχε εξάρτηση της διοίκησης με την πολιτική εξουσία, πράγμα που δημιουργούσε και αδράνειες.

Στις πολιτικές της κυβέρνησης για την οργάνωση του κράτους αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία που είχε για τη χώρα μας το θέμα της οργάνωσης του κράτους, γι’ αυτό και «ο πρώτος νόμος που ήρθε στη Βουλή αφορούσε στην οργάνωση του κράτους» όταν η ΝΔ εξελέγη. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «μία εκ βάθρων αλλαγή στη διακυβέρνηση», καθώς, όπως είπε, ο συγκεκριμένος νόμος ρύθμισε τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, η διοίκηση, τον τρόπο που γίνεται η νομοθεσία και τον τρόπο ελέγχου της διακυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η επιλογή δικαιώθηκε καθώς εξαιτίας της πανδημίας, «η δομή του κράτους κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση» και αυτό έγινε με επιτυχία, καθώς συνεργάζονταν με μεγάλη ταχύτητα μία σειρά υπουργείων και φορέων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι «η μεγαλύτερη τομή έχει να κάνει με το διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής εξουσίας με τη διοίκηση», καθώς αυτό ήταν κάτι που «παρήγαγε διαφθορά». Όπως τόνισε, στον υπουργό συγκεντρώνονταν εξουσίες που είχαν να κάνουν με όλο το υπουργείο, ενώ πλέον το 90% των αποφάσεων που έχει να κάνει με τη διοίκηση δεν επηρεάζεται από την αλλαγή της πολιτικής εξουσίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι μέχρι τώρα υπήρχε εξάρτηση της διοίκησης με την πολιτική εξουσία, πράγμα που δημιουργούσε και αδράνειες, ενώ πλέον το σύστημα λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα.

Απαντώντας στην κριτική για υπερσυγκεντρωμένο σύστημα εξουσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το νέο μοντέλο δοκιμάστηκε υπό συνθήκες τεράστιας πίεσης, λόγω της πανδημίας. Και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ευνοήθηκε το μοντέλο διακυβέρνησης και εν τέλει η ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Μάλιστα, μίλησε και για τρόπους ελέγχου της εξουσίας αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι αναρτημένο όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2021 και αυτή είναι η υψηλότερη μορφή λογοδοσίας που μπορεί να υπάρχει».

«Έχουμε φτιάξει ένα κράτος που είναι αρωγός του πολίτη», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Γεραπετρίτης: Βήμα βήμα στα ελληνοτουρκικά, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου

Γεραπετρίτης: Tο εμβόλιο είναι το «διαβατήριο» της επόμενης ημέρας

Γ. Γεραπετρίτης: Περισσότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι τις επόμενες ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider