Ελλάδα
01-04-2021 | 13:24

Μητσοτάκης: Κάθε πολίτης θα έχει ψηφιακό φάκελο υγείας- Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η ψηφιοποίηση

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Κάθε πολίτης θα έχει ψηφιακό φάκελο υγείας- Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η ψηφιοποίηση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την σημασία της μεγάλης παρακαταθήκης που αφήνει ο σχεδιασμός του εμβολιασμού στον τομέα της Υγείας υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του νωρίτερα στο Κέντρο Υγείας της Αγίας Παρασκευής.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρώτη  ωφελημένη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ μέσω της ψηφιοποίησης της υγείας «ο κάθε ασθενής θα έχει έναν ψηφιακό φάκελο ώστε με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, να γνωρίζουν όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν,  το πλήρες ιατρικό ιστορικό του κάθε συμπολίτη μας».

«Επειδή τώρα συζητάμε  για το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλοί μπορεί να φαντάζονται ότι αυτά είναι κάποια χρήματα τα οποία δεν τους αφορούν καθόλου, σας διαβεβαιώνω ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων που θα διατεθούν στην Υγεία θα αφορούν τις δομές Πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την Ψηφιοποίηση της Υγείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την διαδικασία εμβολιασμού της ομάδας ασθενών με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου που ξεκίνησε , συνομίλησε με πολίτες που περίμεναν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν ενώ ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου για τις πολύτιμες υπηρεσίες φροντίδας που προσφέρουν. «Η διαδικασία λειτουργεί υποδειγματικά και θα πρέπει πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους υγειονομικούς μας οι οποίοι με χαμόγελο υποδέχονται όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός ενώ είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με ασθενή, την κ. Χαραλαμποπούλου που ανήκει στην ομάδα νοσημάτων πολύ υψηλού κινδύνου που προσήλθε για να πραγματοποιήσει το εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα 1.700.000 εμβολιασμοί

Αναφερόμενος συνολικά στο πρόγραμμα «Ελευθερία» σημείωσε ότι  μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί. «Όπως βλέπετε, η διαδικασία λειτουργεί υποδειγματικά και θα πρέπει πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τους υγειονομικούς μας, οι οποίοι με χαμόγελο υποδέχονται όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν.

Το σημαντικό είναι ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς μόνο το μήνα Απρίλιο, δηλαδή λίγο λιγότερους από όσους έχουμε κάνει τους τρεις μήνες -από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο- και είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και όλους τους συμπολίτες μας με βαριά υποκείμενα νοσήματα, με τουλάχιστον μία δόση.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά θα αρχίσει εκ των πραγμάτων να μειώνεται και η πίεση στα νοσοκομεία μας, διότι τα νοσοκομεία δοκιμάζονται πρωτίστως από τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσουν βαριά».  

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα έτσι ώστε οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού άνοιξε στις 19 Μαρτίου ενώ έως το τέλος Μαρτίου τα προγραμματισμένα ραντεβού 1ης δόσης της συγκεκριμένης ομάδας, της οποίας ο εμβολιασμός ξεκινά σήμερα, ανέρχονταν σε 114.874, ενώ το σύνολο των προγραμματισμένων ραντεβού 1ης και 2ης δόσης ανέρχονταν σε 229.748.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν και συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, Ιωάννα Νταβώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.