Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τινάζουν στον αέρα τον σχεδιασμό του ανοίγματος

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τινάζουν στον αέρα τον σχεδιασμό του ανοίγματος
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τινάζουν στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου και Γυμνασίων-Λυκείων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις τινάζουν στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου και Γυμνασίων-Λυκείων μέχρι το τέλος Μαρτίου: από 10 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου έγιναν 96 συγκεντρώσεις διαφόρων μεγεθών, ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε, από 1.496 κρούσματα και 284 διασωληνωμένους, σε 3.215 κρούσματα, και 484 διασωληνωμένους. Για το θέμα του ανοίγματος που πλέον είναι αμφίβολο για τις 22 Μαρτίου, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη «δεν είναι της παρούσης το άνοιγμα».

Η κυβέρνηση «χρεώνει» ευθέως τις συναθροίσεις στον Συριζα τονίζοντας ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καλέσει σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. « Οι διαδηλώσεις στη Γερμανία, που διοργανώθηκαν από αρνητές του lockdown, υπολογίζεται ότι αύξησαν τα κρούσματα κατά 16 έως 21 χιλιάδες» τονίζουν, ‘στρέφοντας’ τα φώτα στον γενικότερο ρόλο που έπαιξε η αντιπολίτευση στην τήρηση των μέτρων. Ο ρόλος αυτός φαίνεται πως απασχολεί και την κοινή γνώμη , καθώς σε νέα δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την πανδημία μπορεί η κυβέρνηση να πηγαίνει οριακά καλά, όμως η αντιπολίτευση πηγαίνει χειρότερα.

Ειδικότερα, ένας στους δύο (50%) πολίτες αξιολογούν θετικά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση αλλά στον αντίποδα υπάρχει και ένα 45% που δίνει αρνητικό βαθμό. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μέτρος Ανάλυσις Στράτος Φαναράς «και πάλι οι ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις και η ηλικία είναι οι βασικές παράμετροι που διαφοροποιούν τις απόψεις». Ο ίδιος σημειώνει ωστόσο ότι την ίδια στιγμή που η κοινή γνώμη είναι οριακά θετική στις επιδόσεις της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία « τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υστερούν πολύ έναντι της κυβέρνησης. Στη σχετική ερώτηση δύο στους τρεις (66%) δηλώνουν ότι «η κριτική τους δεν βοηθά να βελτιωθούν τα πράγματα».

Από κυβερνητικής πλευράς δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την μετωπική με την Κουμουνδούρου για τις ευθύνες που έχει στην διασπορά του ιού σημειώνοντας ότι «Σε μία διαδήλωση και συγκέντρωση στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα ό ένας δίπλα στον άλλο, φωνάζοντας συνθήματα και μιλώντας δυνατά χωρίς να φοράνε όλοι μάσκα είναι προφανές ότι δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Παρόλα αυτά , τα χιλιοειπωμένα από τους λοιμωξιολόγους, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στις 9 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι δέχεται το ρίσκο των διαδηλώσεων. Λειτούργησε έτσι σαν υποκινητής διαδηλώσεων. Από τη στιγμή της δήλωσης του κ. Τσίπρα στις 9 Φεβρουαρίου ότι δέχεται το ρίσκο, οι διαδηλώσεις είναι και περισσότερες και ογκωδέστερες. Στις πορείες για το νομοσχέδιο για την παιδεία, για τον Κουφοντίνα όπως και στην συγκέντρωση της Ν. Σμύρνης η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε διαρκώς σε συμμετοχή. Ξέρουν πολύ καλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι συγκεντρώσεις προκαλούν υπερμετάδοση και όμως τις υποκινούν. Καλούν σε πορεία και κατόπιν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για πλημμελή διαχείριση της πανδημίας και για ασφυξία στα νοσοκομεία. Και ταυτόχρονα παρομοιάζουν την Ελλάδα με Μπέργκαμο. Αυτό είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τι απαντά ο Αλέξης Τσίπρας

Στις βαρύτατες καταγγελίες της κυβέρνησης ο Αρχηγός της Αξωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας απάντησε χθες με δήλωση στην οποία τονίζει ότι «πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες είναι η ενότητα και η κοινωνική ομοψυχία» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να σταματήσει να επενδύει στον διχασμό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του. Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία. Και σήμερα, έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: Το διχασμό. Την ώρα που η ψυχραιμία και η ενσυναίσθηση θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζουν, επιλέγει να επιτεθεί με διάγγελμα στους νέους, τους οικογενειάρχες, τους πολίτες μιας μεσοαστικής γειτονιάς των Αθηνών και φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά. Εμείς είμαστε συνηθισμένοι. Άλλωστε, το δόγμα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ το ξανακούσαμε και όταν οι ίδιοι πάλι, έριχναν τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider