Κυριάκος: Φυγή προς τα εμπρός με επέκταση στα 12 ν.μ. και εμβόλιο

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυριάκος: Φυγή προς τα εμπρός με επέκταση στα 12 ν.μ. και εμβόλιο
Πεδίο αντιπολίτευσης και πόλωση αναζητά ο Αλ. Τσίπρας - Με συζήτηση στην Βουλή απαντά ο Μητσοτάκης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής μετατίθεται για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον κορονοϊό καθώς η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση στην Βουλή όμως θα γίνει αφού θα έχουν προηγηθεί τα εξής δύο πολύ σημαντικά: η ψήφιση της σύμβασης μεταξύ Ελλάδος-Γαλλίας για την προμήθεια Rafale, (πρόκειται να αντικαταστήσουν σταδιακά τα περίφημα Mirage), και πολύ περισσότερο, η ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών της ιστορικής συμφωνίας για επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Κι ενώ, -δικαίως-, η αξιωματική αντιπολίτευση εκ του ρόλου της,  αναζητά ζωτικό χώρο και πεδίο άσκησης κριτικής, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός, τόσο με τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια στα εθνικά θέματα, όσο και με τις καλές ειδήσεις για την έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca από τον ΕΜΑ, στο τέλος του μήνα και την αργή αλλά σταθερά ανοδική πορεία του εμβολιασμού.

Θα είναι η πρώτη μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης μετά το σχετικά ήπιο πολιτικό κλίμα που δημιούργησε ο συμβολικός εμβολιασμός των Πολιτικών Αρχηγών στην πρεμιέρα της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου, κατά τον οποίο ο κ. Τσίπρας επέλεξε μεν να κάνει κι αυτός κατ’ εξαίρεση το πολύτιμο εμβόλιο, αλλά χωρίς κάμερες.  

Δύο-τρεις μέρες πριν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας προσέλθουν ξανά στο νοσοκομείο για να κάνουν οι ίδιοι την δεύτερη δόση του εμβολίου,  αναμένεται να ξιφουλκήσουν για την διαχείριση της πανδημίας, τον χρόνο λήψης των μέτρων, και την πορεία του εμβολιασμού. Η ‘βεντάλια’ της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανοίξει και στην οικονομία, και από εκεί και πέρα ερωτηματικό παραμένει ο τόνος: εάν θα είναι μια υποτονική συζήτηση ή θα υπάρχουν εκπλήξεις και κορώνες. Πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του Συριζα ήδη προειδοποίησε για «οξεία αντιπαράθεση».

Στην φαρέτρα του Πρωθυπουργού, εκτός από τα εθνικά θέματα με την επέκταση στα 12 ν.μ και τα Rafale , βρίσκεται ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης και Νοσημάτων (ECDC) στον οποίο η Ελλάδα, μαζί με ένα κομμάτι Φινλανδίας και Νορβηγίας είναι οι μοναδικές αυτή την στιγμή μη-κόκκινες περιοχές της Ευρώπης.

insider

«Να είναι ενημερωμένος»

Μια γεύση της αντιπαράθεσης έδωσαν χθες οι δύο εκπρόσωποι κ.κ. Χρήστος Ταραντίλης από πλευράς της κυβέρνησης και Νάσος Ηλιόπουλος από πλευράς Συριζα. «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς» ήταν το αιχμηρό σχόλιο Ταραντίλη στην πρόταση να κινηθεί μονομερώς για προμήθεια εμβολίων η Ελλάδα. «Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως ο κ. Τσίπρας να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας» είπε. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ότι αφορά την συνταγογράφηση των τεστ -που ζητάει μετ’ επιτάσεως ο Συριζα- κάλεσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ στην πρόταση για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών έκανε ρελάνς με την συζήτηση στην Βουλή λέγοντας: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε».

«Θα έχει την ευθύνη για ότι συμβεί από δω και στο εξής»

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νάσος Ηλιόπουλος προειδοποίησε για οξεία αντιπαράθεση ενώ όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και στο εξής, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Επισήμανε ότι την «κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία» που επικαλείται η κυβέρνηση την έχει ήδη καταστρατηγήσει η Γερμανία, εξασφαλίζοντας επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια για τους πολίτες της, πέρα από αυτά που θα πάρει από την ΕΕ. Ο κ. Ηλιόπουλος για τα τεστ είπε ότι το σύνολο των επιστημόνων ζητούν από την αρχή της πανδημίας συνταγογράφηση και μαζικά δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού. «Η κυβέρνηση αντί αυτού, αφού μετέτρεψε για 8 μήνες το τεστ σε πολύτιμο και απλησίαστο αγαθό για χιλιάδες οικογένειες, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι επιστήμονες εικόνα της διασποράς, τώρα κάνει λοταρία για λίγους τυχερούς, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ελαχιστοποιήσει τα τεστ που γίνονται καθημερινά». Έκανε λόγο για ανάγκη συνεννόησης στο πεδίο αντιμετώπισης της πανδημίας τονίζοντας ότι η πρόταση για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ήταν «ύστατη πρόταση συνεννόησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να την υιοθετήσει και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρουσία και επιστημόνων της Επιτροπής, απαντά με διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή. Αντί για συνεννόηση επιλέγει ακόμα μία φορά την αντιπαράθεση. «Θα την έχει και θα είναι οξεία. Όπως θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής» κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου του Συριζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider