Δημογραφικό: Πρόβλημα και λύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημογραφικό: Πρόβλημα και λύσεις
Οι δραματικές συνέπειες του δημογραφικού σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, η οικονομία, το εκπαιδευτικό σύστημα και η εθνική άμυνα, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται και οι προοπτικές μόνο δυσοίωνες μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα μετά το 2009, έφερε σταδιακά στην επικαιρότητα ένα μείζον εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό, το οποίο ως κοινωνία και ως έθνος επιμέναμε να παραβλέπουμε από το 1981 που ξεκίνησε να υφίσταται - αφού ήδη από τότε ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα (ο χαρακτηριστικός Δείκτης Γονιμότητας) έπεσε κάτω από τα 2,10 που είναι το φυσικό όριο ανανέωσης του πληθυσμού και πλέον έχει κατακρημνισθεί κάτω από 1,30.

Οι δραματικές συνέπειες του δημογραφικού σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, η οικονομία, το εκπαιδευτικό σύστημα και η εθνική άμυνα, έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται και οι προοπτικές μόνο δυσοίωνες μπορεί να χαρακτηριστούν. Από την απογραφή του 2021 διαπιστώνεται μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά περίπου 400.000 κατοίκους σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, με κύριους λόγους τη μετανάστευση στο εξωτερικό και την καταγραφή περισσότερων θανάτων από γεννήσεις (κατά σχεδόν 40.000 ανθρώπους το 2021). Ο Δείκτης Γονιμότητας κινείται ήδη κάτω από το 1,30 και έτσι δεν είναι έκπληξη, πλέον, οι προβλέψεις για πληθυσμό μόλις 8.000.000 στην Ελλάδα του 2050.

Κατανοώντας το πρόβλημα

Όπως συμβαίνει με την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, απαραίτητη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι η ανάλυση των αιτίων του, δηλαδή μιας σειράς παραγόντων και όχι μόνο του οικονομικού, όπως συχνά (και παραπλανητικά) αναφέρεται στον δημόσιο διάλογο. Για παράδειγμα, την περίοδο 1981-2008 η Ελλάδα βίωνε μια διαρκώς αυξανόμενη (αν και απατηλή) ευμάρεια, αλλά οι γεννήσεις διαρκώς μειώνονταν, όπως συνεχίζει να συμβαίνει έκτοτε – συνεπώς, δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι της υπογεννητικότητας.

Σίγουρα είναι σημαντική μια σοβαρή και στοχευμένη πολιτική παροχής οικονομικών κινήτρων προς όσα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και δυσκολεύονται για οικονομικούς λόγους - κάτι που έχει αποδειχθεί και από την επιτυχία τέτοιων μέτρων στο εξωτερικό (π.χ. στη Γαλλία) αλλά και στην Ελλάδα, παλαιότερα. Όμως η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει και σε άλλους τομείς, όπως η γονική μέριμνα, η στήριξη των μεγάλων οικογενειών, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού και διοικητικού πλαισίου των υιοθεσιών και, οπωσδήποτε, η σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Προηγούμενες πολιτικές αντιμετώπισης

Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει ήδη καταβάλει κάποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, Το 1992, η Βουλή των Ελλήνων συνέστησε ειδική Διακομματική Επιτροπή, που εξέδωσε σχετικό 80σέλιδο πόρισμα τον Φεβρουάριο του 1993 - οι ενδιαφέρουσες προτάσεις του οποίου ως επί το πλείστον αγνοήθηκαν. Το 2018 συστάθηκε νέα Επιτροπή, η οποία δημοσιοποίησε το δικό της πόρισμα τον Μάρτιο του 2018 - τριπλάσιας έκτασης (240 σελίδες) και με πολύ λεπτομερέστερη τεκμηρίωση σε σχέση με εκείνο του 2019. Όπως φανερώνει και η διαφορά μεγέθους των αντίστοιχων κειμένων, στα 25 και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν, η ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, οι μόνες κυβερνήσεις που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το δημογραφικό, είναι αυτές της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-1993 με τις συντάξεις στις πολύτεκνες μητέρες και η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004-2009 με τα επιδόματα στους τριτέκνους, είχαν επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Αλλά και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο έργο της οποίας συμμετέχω από το 2019 ως Βουλευτής Αχαΐας, έχει λάβει σειρά ουσιαστικών μέτρων, όπως η δημιουργία νέου υφυπουργείου για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, η ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, οι άδειες πατρότητας και μητρότητας και βέβαια το επίδομα γέννησης των €2.000 ανά παιδί.

Λύσεις για το άμεσο μέλλον

Επιπλέον της δημογραφικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζουμε, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη προγραμματίζει νέα τολμηρά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η διοικητικά και θεσμικά αναβαθμισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος με την ίδρυση νέου υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής και η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, που έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Παρακολουθώντας το δημογραφικό από τη δεκαετία του 1990 και συγκρίνοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί εδώ και 30 χρόνια για την αντιμετώπισή του, θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα το ότι, ως κυβέρνηση, την προηγούμενη τετραετία αναδείξαμε το ζήτημα στις προτεραιότητες της πολιτικής μας. Το ίδιο φυσικά θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη τετραετία, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:29

Οι profit takers φρέναραν τους long στο Χρηματιστήριο

17:29

Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που διεκδικούν ψήφο – Οι 15 σχηματισμοί που «κόπηκαν»

17:24

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

17:21

Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιοι προτιμούν να «ψαρεύουν» ψήφους σε θολά νερά

17:10

Ρωσία: Αν το Κίεβο πάρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα διευρύνουμε την ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία

17:03

Wall Street: Το ράλι της Tesla δίνει ώθηση στον Nasdaq

17:00

Έρχονται οι πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης

17:00

Athenaeum Hotels: Nέο πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο κέντρο της Αθήνας

16:53

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη - «Είμαστε σε σημείο καμπής»

16:50

Συμμαχία για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας εγκαινιάζει η Κομισιόν

16:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 10,2% σημείωσαν οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών το 2023

16:35

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

16:34

Έρευνα ΠΙΣ: Αυξημένη η δυσαρέσκεια πολιτών και γιατρών σχετικά με τα ζητήματα υγείας

16:33

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά... για την πρόβλεψη των επιτοκίων

16:32

Ρωσία: Αναμένεται να διπλασιάσει τα έσοδα της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο

16:27

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες

16:26

Χατζηδάκης για 30ετές: Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

16:25

ΕΕ: Εκταμιεύτηκε η δεύτερη δόση της έκτακτης χρηματοδότησης για την Ουκρανία

16:21

Κομισιόν: Συγκεντρώνει 8 δισ. στο πλαίσιο της 4ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της το 2024

16:20

Φον ντερ Λάιεν: H Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ευρώπη

16:13

ΕΕ: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στα νοσοκομεία της Γάζας

16:12

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με «μπλόκο» του Αρείου Πάγου

16:09

Πρόεδρος UBS: Η τράπεζα δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει

16:03

Oxford Economics: Πτώση στις τιμές των τροφίμων το 2024 - «Μοχλοί» σιτάρι και καλαμπόκι

16:01

Γεραπετρίτης από Κατάρ: Η Ελλάδα επιτελεί σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

15:58

ΡΑΑΕΥ: Προκήρυξη θέσεων εργασίας για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό

15:49

Κασσελάκης: Όταν θα είμαστε κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος

15:37

Η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε το 2023 λόγω των συγκρούσεων

15:34

Project Voria: Μέσα στο 2024 ξεκινούν οι εργασίες για την τουριστική επένδυση/καζίνο στο Μαρούσι

15:28

Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider