Επαναστάτες χωρίς παιδεία!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επαναστάτες χωρίς παιδεία!
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) παρακολουθεί συστηματικά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι μια διαδικασία με δύο όψεις: την τεχνολογία παραγωγής και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) παρακολουθεί συστηματικά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τη σχέση του με την παραγωγική βάση, την αγορά εργασίας, καθώς έχει οριστεί από την πολιτεία ως ο επιστημονικά υπεύθυνος φορέας ενός καινοτόμου και νευραλγικού θεσμού, του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

Ο Μηχανισμός Διάγνωσης με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Ανάπτυξης, δημοσίων φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων, έχει ως βασική αποστολή του την καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση της προσφοράς και ζήτησης επαγγελματικών ειδικοτήτων και δεξιοτήτων για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, για κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο.

Απώτερος στόχος είναι η εναρμόνιση των δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με τις απαιτήσεις των καιρών, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη τεκμηριωμένων πολιτικών από την πολιτεία, δηλαδή πολιτικών βασισμένων σε αξιόπιστα δεδομένα και στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μηχανισμός Διάγνωσης:

- Συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία από εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων για την παρακολούθηση των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ανά επάγγελμα κάθε μήνα, σε κάθε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο (από την ΕΛΣΤΑΤ, την ΕΡΓΑΝΗ, τον ΟΑΕΔ και την ESCO).

- Διενεργεί έρευνες επιχειρήσεων, σε εργοδότες και εργαζομένους για να συλλέξει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, για τις αναντιστοιχίες προσφοράς ζήτησης επαγγελμάτων και δεξιοτήτων και πώς αυτές προβλέπεται να μεταβληθούν στο μέλλον.

- Προβαίνει σε εκτιμήσεις της επάρκειας των επιχειρήσεων, κλάδων, περιφερειών, και της χώρας, σε ανερχόμενες πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Η αποστολή του Μηχανισμού Διάγνωσης καθίσταται ιδιαιτέρως κρίσιμη στην επαναστατική εποχή που ζούμε – μια εποχή που οι τεχνολογικοί αλλά και υγειονομικοί όροι παραγωγής επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στις συνθήκες και όρους εργασίας.

Ο υλικός εξοπλισμός είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας επιτυχίας μετάβασης από το παλιό στο νέο, αλλά όχι ο μοναδικός. Ακόμα πιο σημαντικός είναι ο έμψυχος παράγοντας, η ποιότητα και ετοιμότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Γνωρίζουμε καλά ότι η έκβαση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα εξαρτηθεί τόσο από τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας, όσο και από την ετοιμότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου. Μαζί με τα εργαλεία της δουλειάς πρέπει να ανανεώσουμε και τις δεξιότητες των εργαζομένων που χειρίζονται τα εργαλεία αυτά.

Βασικός όρος μιας εύστοχης προετοιμασίας για να υποδεχθούμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, και μιας επιτυχημένης πορείας μέσα σε αυτή, είναι η λειτουργική διασύνδεση των δύο μεγάλων υποσυστημάτων.

Αυτού που παράγει προϊόντα και αυτού που παράγει δεξιότητες, δηλαδή της Εργασίας, της Εκπαίδευσης & της Κατάρτισης.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αυτονομία του κάθε υποσυστήματος να φροντίσουμε ώστε να μη λειτουργεί το ένα εν αγνοία του άλλου αλλά αμφότερα, με επίγνωση των αναγκών και δυνατοτήτων τους.

Την επόμενη τριετία 2021-2023 υλοποιείται μια ιστορικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Παιδείας, ακριβώς για τη γεφύρωση του υφιστάμενου χάσματος ανάμεσα στις δράσεις των δύο, με τη διαμεσολάβηση του Μηχανισμού Διάγνωσης. Σκοπός της συνεργασίας είναι η συστηματική παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στην αγορά εργασίας και ο προσδιορισμός των αναντιστοιχιών ανάμεσα στις δεξιότητες που αναζητεί η αγορά εργασίας και αυτές που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προτάσεις, ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει δώσουμε τη μάχη ως χώρα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Για να επικρατήσει η επανάσταση οφείλουμε να λειτουργήσουμε επαναστατικά, βασισμένοι όχι σε παλιές δοξασίες ή πελατειακές συνήθειες, αλλά με βάση κοινά αποδεκτά εμπειρικά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο, αλλά σημείο των καιρών, ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϋπόθεση για εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων είναι ο σχεδιασμός τεκμηριωμένων πολιτικών και η συνεισφορά σε αυτές του Μηχανισμού Διάγνωσης ως «Αιρεσιμότητα» μέχρι πρότινος και ως «Αναγκαίου Πρόσφορου Όρου» επί του παρόντος.

Για να βγούμε νικητές στην Επανάσταση του 21ου αιώνα πρέπει να εξοπλιστούμε με τις κατάλληλες Δεξιότητες, Ικανότητες και Γνώσεις. Έχουμε τους μηχανισμούς συλλογής στοιχείων για να εξοπλιστούμε καταλλήλως.

Ας τους αξιοποιήσουμε, ενωμένοι, με Αρετή και Τόλμη! Δεν μας αξίζει να είμαστε Επαναστάτες Χωρίς Παιδεία, πόσο μάλλον να είμαστε… Επαναστάτες Χωρίς Στοιχεία!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία για θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου στη δωρεά σπέρματος και ωαρίων

23:37

Συνελήφθη 59χρονος οδηγός που απείλησε με τσεκούρι άλλο οδηγό στην Αργυρούπολη

22:47

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση ας σταματήσει το κρυφτό και ας απαντήσει τι φοβάται και συνεχίζει να ταυτίζεται με τον κ. Χιλετζάκη

22:16

Συνάντηση Κων. Τασούλα με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μ. Σάντου, τη Δευτέρα

21:47

Συρία: Εκτίμηση για παραγωγή φυσικού αερίου 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα τέλη του 2026

21:18

Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα κλοπή από μονή

20:58

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ

20:47

Διεθνείς αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία

20:39

Τραμπ: Καθαρά αντισημιτική ενέργεια η επίθεση στο Σίδνεϊ

20:30

Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της ΝΔ

20:20

Αγροτικά μπλόκα: Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

20:02

Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας

19:46

Νετανιάχου: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «έριξε λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού»

19:37

Χρυσοχοΐδης:Τεράστια η δραστηριότητα ελληνικού FBI - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήλεγξε 6.000 ατομικά ΑΦΜ

19:32

Παπασταύρου: Ο φετινός Προϋπολογισμός είναι εφαλτήριο για ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου

19:00

Το «μέταλλο του διαβόλου» σαρώνει τις αγορές - Αναλυτές βλέπουν το ασήμι στα 100 δολάρια

18:57

Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Υποδομές για τις επόμενες γενιές - Η στρατηγική που θωρακίζει τη βιωσιμότητα της χώρας

18:45

Ανδρουλάκης για τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία: Απολύτως καταδικαστέες η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία

18:32

Χατζηδάκης για αγρότες: Τα προβλήματα απαιτούν διάλογο, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τελεσίγραφα

18:22

Μελόνι: Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας

18:06

Στα χέρια του πρωθυπουργού η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών

17:59

Κωνσταντοπούλου: Οι αγρότες πήραν μια αξιοπρεπή απόφαση, να μην ενδώσουν στην κοροϊδία του πρωθυπουργού

17:52

Χρυσοχοΐδης για τη στάση της αστυνομίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις: Η ΕΛΑΣ δεν διαθέτει πλαστικές σφαίρες

17:41

Μαρινάκης: Αν το 2027 δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε είμαι βέβαιος, ότι όλα όσα συζητάμε δεν θα είναι δεδομένα

17:25

Πετραλιάς: Προϋπολογισμός με έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά

17:00

Το 9,5% των Ελλήνων βιώνει «καταστροφικές» ιδιωτικές δαπάνες υγείας - Η χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη

16:46

Wall Street: Εν αναμονή κρίσιμων στοιχείων που θα της δώσουν κατεύθυνση

16:25

ΙΣΑ: Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο»

16:17

Κικίλιας: Επενδύσεις σε ναυτιλία και λιμενικές υποδομές η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη

15:52

Μητσοτάκης: Ο αντισημιτισμός και το μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider