Προστασία του πατέρα εργαζόμενου από την απόλυση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προστασία του πατέρα εργαζόμενου από την απόλυση
Η απόλυση του εργαζόμενου πατέρα νεογεννηθέντος λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας, που οφείλεται στις οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω της γέννησης του τέκνου, δεν συνιστά κατά το γράμμα της διάταξης -νόμιμο -σπουδαίο λόγο απόλυσης.

Μέχρι σήμερα, στο εργατικό δίκαιο, ο εργαζόμενος, πατέρας νεογέννητου, δεν τύχαινε των προνομίων και της προστασίας από απόλυση όπως η μητέρα εργαζόμενη. Αυτή η διάκριση και η ανισομερής μεταχείριση μεταξύ πατέρα και μητέρας εργαζόμενης, επέφερε σοβαρές συνέπειες στην αγορά εργασίας, όπως η προτίμηση ανδρών εργαζομένων έναντι γυναικών, για πρόσληψη σε κενές θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει παρατηρηθεί ότι η παντελής έλλειψη προστασίας του πατέρα εργαζόμενου από την απόλυση, αποτελούσε σοβαρό κριτήριο διαμόρφωσης των τάσεων στην αγορά εργασίας.

Προς την άρση αυτού του φαινομένου, στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, προβλέφθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό εργατικό δίκαιο, η προστασία και του εργαζόμενου πατέρα νεογέννητου από την απόλυση. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος πατέρας θα προστατεύεται για έξι μήνες μετά τον τοκετό. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και σε περίπτωση κύησης με παρένθετη μητέρα, καθώς και στην περίπτωση υιοθεσίας. Στο διάστημα της εξάμηνης προστασίας, ο εργαζόμενος πατέρας αν απολυθεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του είναι άκυρη, και ο τελευταίος μπορεί να επιδιώξει την ακύρωσή της και την επαναπρόσληψή του.

Κατά την εξάμηνη προστασία, ο εργαζόμενος πατέρας μπορεί να απολυθεί νόμιμα μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος για την απόλυσή του, όπως ισχύει και για τις προστατευόμενες μητέρες. Σε περίπτωση καταγγελίας της σχέσης εργασίας, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει δεόντως την καταγγελία γραπτώς και να προβεί σε σχετική κοινοποίηση και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας. Το έγκυρο της καταγγελίας, εφόσον έχει καταβληθεί και η νόμιμη αποζημίωση, συναρτάται με τον λόγο, που επικαλείται ο εργοδότης, ήτοι από το εάν αυτός κριθεί σπουδαίος.

Επειδή η προστασία του εργαζόμενου πατέρα εξισώνεται με εκείνη που μέχρι σήμερα ισχύει για την προστατευόμενη εργαζόμενη μητέρα, ως σπουδαίος λόγος που καθιστά την απόλυση έγκυρη, έχει κριθεί ότι συνιστά η προσβλητική συμπεριφορά του εργαζόμενου προς τον προϊστάμενο, σε συνδυασμό με την αδιαφορία, την κακή συνεργασία και την μειωμένη αποδοτικότητας. (`Αρειος Πάγος 433/2012, `Αρειος Πάγος 21/2018).

Ομοίως, σπουδαίος λόγος, που παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα καταγγελίας της εργασιακής σύμβασης αποτελεί και η μη συμμόρφωση του εργαζόμενου με τις οδηγίες του εργοδότη, η από μέρους του αμελής εκτέλεση της εργασίας και η επανειλημμένη εγκατάλειψη της θέσης εργασίας. Ακόμα, ως σπουδαίος λόγος που καθιστά την απόλυση νόμιμη, είναι η διάλυση της επιχείρησης, καθώς και η διακοπή των εργασιών της επιχείρησης.

Πάντως, η απόλυση του εργαζόμενου πατέρα νεογεννηθέντος λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας, που οφείλεται στις οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω της γέννησης του τέκνου, δεν συνιστά κατά το γράμμα της διάταξης -νόμιμο -σπουδαίο λόγο απόλυσης.

Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι άκυρη είναι και η καταγγελία με προμήνυση (προειδοποίηση) της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου πατέρα νεογέννητου, εφόσον η προειδοποίηση λάβει χώρα εντός του εξαμήνου. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι η απόλυση, δηλαδή η φυσική απομάκρυνση του εργαζόμενου πατέρα θα συντελεστεί μετά το εξάμηνο προστασίας, ωστόσο εκείνη είναι άκυρη και τούτο γιατί σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας με προμήνυση (προειδοποίηση), ως χρονικό σημείο επέλευσης της καταγγελίας νοείται ο χρόνος της προμήνυσης (προειδοποίησης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ελβετία: Η υπουργός Εσωτερικών ανοικτή σε μια απαγόρευση των social media για τα παιδιά

23:40

Ισραήλ: Ενέκρινε τη δημιουργία 19 ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη

23:20

ΕΕ: Καταγγέλλει «εσκεμμένη παράλυση» των εκλογών στην Ονδούρα

23:00

Το Ιράν προσφέρει βοήθεια στη Βενεζουέλα στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ

22:40

Σουδάν: Ο πρωθυπουργός Ιντρίς ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες στον ΟΗΕ

22:20

Καμπότζη: Πάνω από 500.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας των εχθροπραξιών με την Ταϊλάνδη

22:00

ΗΠΑ: Διακοπή ρεύματος στο Σαν Φρανσίσκο - Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση περίπου 95.000 πελατών

21:40

Προειδοποίηση για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε

21:20

Δυτική Όχθη: Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση του ισραηλινού στρατού

21:00

Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20:39

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής θα συναντηθεί και πάλι με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Μαϊάμι

20:24

Περιοδεία Ν. Ανδρουλάκη στο Μοσχάτο τη Δευτέρα

20:01

Πετρέλαιο: Πλεόνασμα προσφοράς, αδύναμες τιμές και μια αγορά σε αναζήτηση ισορροπίας

19:39

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε ένοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ - Δύο συλλήψεις

19:15

Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν ένα ακόμη πλοίο κοντά στη Βενεζουέλα

18:44

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία

18:13

Νέο αεροπλανοφόρο για τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

17:51

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινά τη Δευτέρα 22/12 η επιστροφή πινακίδων σε οδηγούς

17:38

Επίσκεψη σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιήσει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

17:22

Τι είναι αυτοί οι αριθμοί που μας καλούν από Βρετανία, Τυνησία και αλλού

16:52

DW: Η Βουλγαρία επιτέλους στο ευρώ

16:36

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

16:13

Γάζα: Ο Γουίτκοφ βλέπει «πρόοδο» στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ

16:03

Αγροτικές κινητοποιήσεις και κλιματική κρίση: Διπλή πίεση στο τραπέζι των Ελλήνων

15:38

Ηλεκτρονικό εμπόριο: 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν από πλατφόρμες εκτός Ε.Ε.

15:17

Περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θέλει ο Ζελένσκι

15:01

6 προορισμοί στην Ελλάδα για οικογενειακές αποδράσεις την Πρωτοχρονιά

14:42

Θετική αλλά με όρους η αντίδραση της Γαλλίας σε ενδεχόμενο διαλόγου Μακρόν - Πούτιν

14:20

Τι συμβαίνει όταν παίρνεις καθημερινά βιταμίνη D για μεγάλο διάστημα

13:53

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πόλη που θα συμβολίζει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider