Προστασία του πατέρα εργαζόμενου από την απόλυση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προστασία του πατέρα εργαζόμενου από την απόλυση
Η απόλυση του εργαζόμενου πατέρα νεογεννηθέντος λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας, που οφείλεται στις οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω της γέννησης του τέκνου, δεν συνιστά κατά το γράμμα της διάταξης -νόμιμο -σπουδαίο λόγο απόλυσης.

Μέχρι σήμερα, στο εργατικό δίκαιο, ο εργαζόμενος, πατέρας νεογέννητου, δεν τύχαινε των προνομίων και της προστασίας από απόλυση όπως η μητέρα εργαζόμενη. Αυτή η διάκριση και η ανισομερής μεταχείριση μεταξύ πατέρα και μητέρας εργαζόμενης, επέφερε σοβαρές συνέπειες στην αγορά εργασίας, όπως η προτίμηση ανδρών εργαζομένων έναντι γυναικών, για πρόσληψη σε κενές θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει παρατηρηθεί ότι η παντελής έλλειψη προστασίας του πατέρα εργαζόμενου από την απόλυση, αποτελούσε σοβαρό κριτήριο διαμόρφωσης των τάσεων στην αγορά εργασίας.

Προς την άρση αυτού του φαινομένου, στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, προβλέφθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό εργατικό δίκαιο, η προστασία και του εργαζόμενου πατέρα νεογέννητου από την απόλυση. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος πατέρας θα προστατεύεται για έξι μήνες μετά τον τοκετό. Το ίδιο δικαίωμα αναγνωρίζεται και σε περίπτωση κύησης με παρένθετη μητέρα, καθώς και στην περίπτωση υιοθεσίας. Στο διάστημα της εξάμηνης προστασίας, ο εργαζόμενος πατέρας αν απολυθεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του είναι άκυρη, και ο τελευταίος μπορεί να επιδιώξει την ακύρωσή της και την επαναπρόσληψή του.

Κατά την εξάμηνη προστασία, ο εργαζόμενος πατέρας μπορεί να απολυθεί νόμιμα μόνο εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος για την απόλυσή του, όπως ισχύει και για τις προστατευόμενες μητέρες. Σε περίπτωση καταγγελίας της σχέσης εργασίας, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει δεόντως την καταγγελία γραπτώς και να προβεί σε σχετική κοινοποίηση και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας. Το έγκυρο της καταγγελίας, εφόσον έχει καταβληθεί και η νόμιμη αποζημίωση, συναρτάται με τον λόγο, που επικαλείται ο εργοδότης, ήτοι από το εάν αυτός κριθεί σπουδαίος.

Επειδή η προστασία του εργαζόμενου πατέρα εξισώνεται με εκείνη που μέχρι σήμερα ισχύει για την προστατευόμενη εργαζόμενη μητέρα, ως σπουδαίος λόγος που καθιστά την απόλυση έγκυρη, έχει κριθεί ότι συνιστά η προσβλητική συμπεριφορά του εργαζόμενου προς τον προϊστάμενο, σε συνδυασμό με την αδιαφορία, την κακή συνεργασία και την μειωμένη αποδοτικότητας. (`Αρειος Πάγος 433/2012, `Αρειος Πάγος 21/2018).

Ομοίως, σπουδαίος λόγος, που παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα καταγγελίας της εργασιακής σύμβασης αποτελεί και η μη συμμόρφωση του εργαζόμενου με τις οδηγίες του εργοδότη, η από μέρους του αμελής εκτέλεση της εργασίας και η επανειλημμένη εγκατάλειψη της θέσης εργασίας. Ακόμα, ως σπουδαίος λόγος που καθιστά την απόλυση νόμιμη, είναι η διάλυση της επιχείρησης, καθώς και η διακοπή των εργασιών της επιχείρησης.

Πάντως, η απόλυση του εργαζόμενου πατέρα νεογεννηθέντος λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας, που οφείλεται στις οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω της γέννησης του τέκνου, δεν συνιστά κατά το γράμμα της διάταξης -νόμιμο -σπουδαίο λόγο απόλυσης.

Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι άκυρη είναι και η καταγγελία με προμήνυση (προειδοποίηση) της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου πατέρα νεογέννητου, εφόσον η προειδοποίηση λάβει χώρα εντός του εξαμήνου. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι η απόλυση, δηλαδή η φυσική απομάκρυνση του εργαζόμενου πατέρα θα συντελεστεί μετά το εξάμηνο προστασίας, ωστόσο εκείνη είναι άκυρη και τούτο γιατί σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας με προμήνυση (προειδοποίηση), ως χρονικό σημείο επέλευσης της καταγγελίας νοείται ο χρόνος της προμήνυσης (προειδοποίησης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:28

Ιράν: «Δε θα υπάρξουν άμεσες επαφές με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο Κατάρ»

10:25

Τρ. Πειραιώς: Έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από τη Sustainable Fitch

10:25

Alpha Bank: Οριστική συμφωνία για την απόκτηση της κυπριακής Altius Insurance

10:23

Τι αλλάζει στις μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS στην Ευρώπη

10:18

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο χαιρετίζει την επικράτηση της δεξιάς υποψηφίου για την προεδρία στο Περού

10:05

Χατζηδάκης: Σε εφαρμογή 4 ακόμα ρυθμίσεις κατά της γραφειοκρατίας

09:52

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η ΑΜΚ των 659,3 εκατ. ευρώ

09:51

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνίπρο και Χερσώνα

09:40

Τραμπ: Ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. δολ. τα έσοδά του από crypto το 2025

09:29

Σειρά ευρωπαϊκών επαφών για τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Βέλγιο και τη Γαλλία

09:22

Εμπρησμοί σε σπίτια στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Δολοφονικές οι επιθέσεις, λέει ο Μαρινάκης

09:15

Ελκυστική για τους επενδυτές η τουριστική Ελλάδα - Τι ψάχνουν και τι φοβούνται τα διεθνή κεφάλαια

09:12

Η Σάμος στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για τις αρχές του καλοκαιριού

09:07

Ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια των ωκεανών τον Ιούνιο, σχεδόν στους 21° Κελσίου

09:00

ΕΒΕΠ: Tρεις προτροπές για τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα

08:59

Η Y/KNOT Invest εισέρχεται στα tankers με επένδυση 44,1 εκατ. δολαρίων

08:56

Η Ουκρανία αγοράζει 16 μαχητικά αεροσκαφη Gripen από τη Σουηδία έναντι 2,53 δισ. δολαρίων

08:50

Οι αφανείς νικητές του Μουντιάλ

08:46

Γεν: Νέο χαμηλό 40 ετών - Σε εγρήγορση οι αγορές για πιθανή παρέμβαση στο νόμισμα

08:41

Χρηματιστήριο: Το εντυπωσιακό comeback του Q2 - Οι μετοχές που «σήκωσαν» το ράλι

08:38

Θεσσαλονίκη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λητή, χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά

08:35

Πίνδος: Οι επενδύσεις των 70 εκατ. ευρώ, η πρόσκληση στην Άρτα και η απάντηση-διάψευση

08:33

Βενζίνη και ντίζελ: Τι αλλάζει μετά το τέλος του πλαφόν - Οι έλεγχοι και το στοίχημα των χαμηλότερων τιμών

08:23

ΗΠΑ: Έκτακτο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου

08:22

Χωροταξικό για ΑΠΕ: Η επόμενη μέρα για τα αιολικά - Τα αγκάθια και τα κρίσιμα σημεία που μένει να κλειδώσουν

08:17

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διατάσσει τον στρατό να καταστρέψει ολοσχερώς τις υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

08:10

Κυριαρχεί η αβεβαιότητα στους Έλληνες - Το γράφημα της εβδομάδας

08:08

ΤΕΡΝΑ - ΜΕΤΚΑ: Στην τελική ευθεία η σύμβαση 320 εκατ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου

08:04

Γαλλία: Στις 18 Απριλίου 2027 ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

08:01

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Οι νεκροί πλησιάζουν τους 2.000, μεγάλες ελλείψεις τροφίμων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider