Πτώση 2 δισ. ευρώ των ελληνικών εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο του 2020

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση 2 δισ. ευρώ των ελληνικών εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο του 2020
Τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2020 δείχνουν πως εφέτος οι ελληνικές εξαγωγές καυσίμων θα κινηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί οι ελληνικές εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου λόγω του κορoνοϊού. Η Ελλάδα εξάγει ετησίως καύσιμα αξίας 9 δισ. ευρώ, με τις πωλήσεις αυτές να στηρίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Η αξία των εξαγωγών καυσίμων ήταν το 2019 στα περίπου 9 δισ. ευρώ και η αξία των εισαγωγών καυσίμων στα 14 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2020 δείχνουν πως εφέτος οι ελληνικές εξαγωγές καυσίμων θα κινηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Συνολικά, οι ελληνικές εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου στο διάσημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 993,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εξαγωγές προς την ΕΕ και τα 2,29 δισ. ευρώ σε εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Να σημειωθεί πως στο διάσημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 οι εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου από τα ελληνικά διυλιστήρια είχαν ανέλθει σε αξία στα 5,3 δισ. ευρώ, ήτοι σε επίπεδο έτους είναι μικρότερες κατά 2 δισ. ευρώ! Εάν ο ρυθμός των εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου παραμείνει ίδιος τότε η αξία τους στο σύνολο του 2020 θα κινηθεί κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Και αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των εξαγωγών αυτών είναι προς τρίτες χώρες που συναλλάσσονται σε δολάρια και οι οποίες έχουν πρόσθετα πληγεί από την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ.

Κατάρρευση της ζήτησης

Αν και η υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έδωσε στα διυλιστήρια την ευκαιρία για προμήθεια πρώτης ύλης σε ανταγωνιστικό κόστος, ωστόσο τα όποια οφέλη αποκόμισαν τα διυλιστήρια από την τιμή της πρώτης ύλης εξανεμίσθηκαν από την κατάρρευση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider