Σε «ομηρία» για πρώτη φορά οι υπολογιστές της Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «ομηρία» για πρώτη φορά οι υπολογιστές της Apple

Η πρώτη ηλεκτρονική ομηρία σε υπολογιστές της Apple αναδεικνύει μια καινούργια και γρήγορα αναπτυσσόμενη πλευρά του διαδικτυακού υποκόσμου, όπου οι χάκερς κρυπτογραφούν δεδομένα καθιστώντας τα απροσπέλαστα μέχρι να πληρωθούν λύτρα από τους κατόχους τους.

Περίπου 6.500 υπολογιστές Mac προσβλήθηκαν με κακόβουλο λογισμικό μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής διαμοιρασμού αρχείων Tsansmision. Οι χρήστες που κατέβασαν την τελευταία ενημέρωση του προγράμματος την προηγούμενη Παρασκευή διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα δεδομένα του υπολογιστή τους και είδαν ένα μήνυμα που τους ζητούσε να πληρώσουν 1 bitcoin (περίπου 411 δολάρια) για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα αρχεία τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαδικτυακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα Clifford Neuman το γεγονός ότι η επίθεση στόχευσε το λογισμικό της Apple, το οποίο είναι και λιγότερο διαδεδομένο και πιο δύσκολο να παραβιαστεί από τα Windows της Microsoft, δείχνει ότι οι «ηλεκτρονικές ομηρίες» (ransomware) έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς.

«Έχουμε διαπιστώσει μια αυξανόμενη τάση προς τις ηλεκτρονικές ομηρίες, οι οποίες είναι και ο νέος τρόπος που έχουν βρει οι χάκερς για να βγάζουν χρήματα από τις επιθέσεις τους», δήλωσε ο Neuman. «Οι περισσότερες επιθέσεις στόχευαν υπολογιστές με Windows που κυριαρχούν στην αγορά», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των γνωστών επιθέσεων ηλεκτρονικής ομηρίας διπλασιάστηκε σε περισσότερο από 5 εκατομμύρια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού προστασίας υπολογιστών McAfee. Μόνο ένα κακόβουλο πρόγραμμα προκάλεσε ζημιές άνω των 325 εκατ. δολαρίων πέρσι, σύμφωνα με την οργάνωση εταιρειών ηλεκτρονικής ασφάλειας Cyber Threat Alliance. H πρακτική αυτή ευνοείται και από την χρήση «κρυπτονομισμάτων» όπως το Bitcoin που καθιστούν πιο δύσκολη την αναγνώριση του παραλήπτη των χρημάτων.

Το λογισμικό εντοπίστηκε από αναλυτές της εταιρείας Palo Alto Networks στις 4 Μαρτίου και ενημέρωσαν την Apple η οποία απέσυρε το πιστοποιητικό που επέτρεπε την εγκατάσταση του προγράμματος στους υπολογιστές της, ενώ η Transmission έκανε τις απαραίτητες αλλαγές για να εξαλείψει το κακόβουλο λογισμικό.

«Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργεί τόσο καλά στα Windows και όταν βρήκαν την ευκαιρία να το κάνουν και στα Mac, το έκαναν», δήλωσε ο Ryan Olson διευθυντής ασφαλείας της Palo Alto Networks.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider