«Σήματα καπνού» από τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήματα καπνού» από τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων

H ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το υψηλότερο κόστος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη για αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών ύστερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του Ευρωκοινοβουλίου έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα για τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά τις τελευταίες διεθνείς διαβουλεύσεις για το κλίμα οι οποίες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στη Βόννη.

Οι αναλυτές προέβλεψαν άνοδο στην τιμή για τις εκπομπές άνθρακα –τα δικαιώματα εκπομπών που έχουν οι βιομηχανίες-ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, κάτι που ενισχύει τα οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

Η συμφωνία περιελάμβανε μέτρα για μείωση του πλεονάσματος των δικαιωμάτων τα οποία προκάλεσαν την πτώση της «τιμή του άνθρακα» κατά 70% τα τελευταία εννέα χρόνια, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών.

«Η σημερινή συμφωνία δείχνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη συμφωνία του Παρισιού», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αναφερόμενος στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Το ευρωπαϊκό σύστημα cap-and-trade για τη μείωση των εκπομπών ήταν το πρώτο στο είδος του όταν λανσαρίστηκε το 2005 και συμβόλισε τον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η εμπορία εκπομπών άνθρακα εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου και υπήρξαν συμφωνίες και από την πλευρά της Κίνας, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα ακολουθήσει τη δική της στρατηγική.

Ωστόσο, η αποδυνάμωση της τιμής εμπορίας του άνθρακα στην ΕΕ έθεσε υπό αμφισβήτηση το σύστημα εμπορίας (ETS). Οι διαπραγματευτές προσπαθούσαν επί μήνες να συγκεράσουν την υποστήριξη των κλιματικών στόχων με την ανησυχία της βιομηχανίας για την ανταγωνιστικότητα. Το βασικό εμπόδιο ήταν η διαφωνία σχετικά με τη χρήση του ταμείου που έχει συστηθεί για αυτό το λόγο για την επιδότηση των φτωχότερων κρατών της ΕΕ. Το ευρωκοινοβούλιο ήθελε να μπλοκάρει τη βοήθεια προς τις μονάδες που καίνε άνθρακα αλλά βρήκε αντίσταση από την πλευρά της Πολωνίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών τα οποία βασίζονται πολύ στον άνθρακα και τον ηλεκτρισμό. Την Πέμπτη επιτεύχθηκε μια συμφωνία η οποία προβλέπει ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν μονάδες άνθρακα με εξαίρεση project σε χώρες με ΑΕΠ το οποίο είναι τουλάχιστον κατά 30% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο χρόνος πιέζει και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από τις συζητήσεις για το κλίμα στη Βόννη όπου οι υπουργοί από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την ενσωμάτωση της συμφωνίας του Παρισιού.

Η συμφωνία της Πέμπτης πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αξιωματούχοι σημειώνουν ότι είναι σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί. Οι άδειες εκπομπών σημείωσαν άνοδο 3,4% μετά τη συμφωνία στα περίπου 8 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Οι αναλυτές της Barclay προβλέπουν ότι η τιμή θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση άνω των 10 ευρώ το πρώτο μισό του επόμενου χρόνου και ότι ενδέχεται να κινηθεί ανάμεσα στα 15 και 20 δολάρια το 2019-2020.

Η συμφωνία προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στις διάφορες ομάδες ενδιαφέροντος. Η ενεργειακή βιομηχανία ανέφερε ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εμπορία ρύπων αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα ανέφερε ότι υπολείπεται στο να εξασφαλίσει ένα παγκόσμιο πεδίο δράσης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα. Οι περιβαντολλόγοι ανέφεραν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πάνε αρκετά μακριά (δεν είναι πολύ βαθιές).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider