Στους ρυθμούς των εκπτώσεων κινείται εδώ και μερικά 24ωρα η εγχώρια αγορά του λιανεμπορίου, με τα εμπορικά καταστήματα να ποντάρουν σε σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητάς τους και κατ’ επέκταση σε ενίσχυση της κατανάλωσης, επιχειρώντας να «ξορκίσουν» με κάθε τρόπο το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας που εξακολουθούν να βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Με απόλυτο σύμμαχο τον τουρισμό και οδηγό την αύξηση των καταναλωτικών αναγκών λόγω καλοκαιριού και με το βλέμμα στις διακοπές, ο εμπορικός κόσμος περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία το καταναλωτικό κοινό. Στα συν της περιόδου περιλαμβάνεται και η αύξηση των κοινωνικών εκδηλώσεων λόγω θέρους, όπως γάμοι, βαπτίσεις κλπ και οι οποίες δημιουργούν πρόσθετες καταναλωτικές ανάγκες.
Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα
Και μπορεί οι θερινές εκπτώσεις να ξεκίνησαν επίσημα τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ωστόσο η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλες προσφορές και προ-εκπτώσεις πριν καν μπει ο Ιούλιος, σε μια προσπάθεια να «ζεσταθεί» για τα καλά η αγορά.
- Διαβάστε ακόμα - «Πρεμιέρα» για τις θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων αναμένεται να διαρκέσει έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιουλίου 2025.
Μάλιστα, καθώς τα επιδόματα αδείας έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων, ο εμπορικός κόσμος της χώρας ποντάρει πολλά στην ερχόμενη Κυριακή, υποσχόμενος ταυτόχρονα γενναίες εκπτώσεις σε όλα τα καταναλωτικά είδη που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 50%.
Παραμένει ο στόχος για τζίρο 7 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το διάστημα των εκπτώσεων ενδείκνυται για «έξυπνες αγορές», καθώς οι καταναλωτές με τον βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους έχουν την ευκαιρία επιλογών μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλές τιμές.
«Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες για 6 στα 10 νοικοκυριά, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο συγκράτησης, αλλά και μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού σε ετήσια και μηνιαία βάση. Το λιανικό εμπόριο, για μια ακόμη φορά, ‘βάζει πλάτη’ να ξεπεραστεί η ακρίβεια, συγκριτικά με το διαθέσιμο εισόδημα. Ευελπιστούμε και φέτος οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδήματος και τζίρου. Ευσεβής πόθος του λιανικού εμπορίου, το φετινό καλοκαίρι, είναι ο συνολικός τζίρος του τρίτου τριμήνου, χωρίς τους κλάδους των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, να κινηθεί ανοδικά, ξεπερνώντας, όπως πέρυσι, τον πήχη αναφοράς των 7 δισ. ευρώ», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΒΕΠ.
Από την πλευρά του και με αφορμή τα δημοσιεύματα για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας και πλασματικών εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι έλεγχοι είναι καλοδεχούμενοι, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
«Το οργανωμένο εμπόριο έχει επιδείξει εξαιρετικά υψηλή συμμόρφωση με τη νομοθεσία, ειδικά σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση, τη σήμανση εκπτώσεων και την τήρηση των όρων διαφάνειας στις συναλλαγές. Η αγορά λειτουργεί με σεβασμό στους κανόνες και με υπευθυνότητα απέναντι στον καταναλωτή, που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης. Τα καταστήματα, στέκονται μπροστά στο θεσμό των εκπτώσεων με συνέπεια και επαγγελματισμό, επενδύουν καθημερινά στη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη και στηρίζουν την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στοχευμένες οι αγορές
«Εκτιμώ ότι οι καταναλωτές θα προχωρήσουν στις αναγκαίες αγορές, οι οποίες φυσικά θα είναι εξαιρετικά στοχευμένες, δήλωνε πρόσφατα, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος.
Μάλιστα απευθύνοντας κάλεσμα στους καταναλωτές να σπεύσουν για τις αγορές τους, αφού πρώτα πραγματοποιήσουν την κατάλληλη έρευνα αγοράς, προειδοποίησε το καταναλωτικό κοινό να μην ξεγελιέται από τη χαμηλή τιμή ενός προϊόντος, αλλά αντίθετα να αναζητά μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, την περίοδο των εκπτώσεων είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές τα εξής:
- Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των εξήντα (60) ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών. Παράδειγμα: Αρχική τιμή στις 10 Ιουνίου (χωρίς διαγραφές/προσφορές κλπ.) 150 ευρώ. Η πραγματική προσφερόμενη τιμή 120 ευρώ. Την 11-7-2024 η προσφερόμενη τιμή είναι 115 ευρώ, επομένως η έκπτωση είναι (120-115=) 5 ευρώ. (Νόμος 5111/2024).
- Επιτρέπεται, συμπληρωματικά, και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης.
- Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να είναι ακριβής και να ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
- Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και να γνωστοποιείται σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης, ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
- Αρμόδια όργανα ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ανακοινώσεις μείωσης τιμής και την επιβολή των κυρώσεων είναι ο Διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης, για ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες ελέγχου της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και το αρμόδιο όργανο του Υπουργείο Ανάπτυξης για ελέγχους που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή.
Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει:
- Να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να ψωνίζουν βάσει του προϋπολογισμού τους.
- Να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.
- Να μην παρασύρονται από υπερβολικά μεγάλα ποσοστά έκπτωσης.
- Να ελέγχουν, όσο είναι δυνατόν, την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος και να λαμβάνουν υπόψη το συσχετισμό ποιότητας-κόστους.
- Να ενημερώνονται για την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κατάστημα σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, ύπαρξης εγγύησης κ.λπ.
Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αναγνωρίζουν τις αθέμιτες και παράνομες εμπορικές πρακτικές.