Η επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέγκαν Γκριν, δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχιστεί παρά την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή σε βραχυπρόθεσμη βάση.
«Η διαδικασία αποπληθωρισμού συνεχίζεται και λέω ότι παρόλο που ο πληθωρισμός έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε η κεντρική τραπεζίτης του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο.
Μιλώντας στο 31ο Οικονομικό Συνέδριο του Ντουμπρόβνικ, η Γκριν δήλωσε ότι «παρόλο που έχουμε αυτή την βραχυπρόθεσμη καμπή, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται προς τον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρει το Bloomberg.
Η Γκριν θεωρείται μία από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους στην Τράπεζα της Αγγλίας. Ενώ υποστήριξε τη μείωση του επιτοκίου κατά 25% τον περασμένο μήνα στο 4,25%, ανήκει σε μια ομάδα υπευθύνων χάραξης πολιτικής που μπήκαν στον πειρασμό να αφήσουν το κόστος δανεισμού σε αναμονή.
Το Σάββατο, δήλωσε ότι η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε έκτακτους παράγοντες και δεν αντανακλά τις υποκείμενες τιμές. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο ότι αυτό θα επηρεάσει ξανά τους μισθούς και τις τιμές, δήλωσε η Γκριν.
«Την τελευταία φορά είχαμε πολλές δευτερογενείς επιπτώσεις - ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε δευτερογενείς επιπτώσεις και αυτή τη φορά, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι γι' αυτό», δήλωσε η Βρετανίδα αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η απλή εξέταση των κρίσεων της προσφοράς «δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος».
Η Γκριν έχει προειδοποιήσει για άκαμπτες πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς και ανησυχεί επίσης ότι η «χλιαρή» ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να οφείλεται στην ασθενή προσφορά και όχι στη χαμηλή ζήτηση.
«Στο μέτωπο της οικονομικής δραστηριότητας δεν υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους εννέα μήνες, επομένως συνολικά η οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί πραγματικά», είπε. «Αναμένουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως τριών ετών, κυρίως λόγω της κατανάλωσης».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι από αυτή την άποψη, λέγοντας «αρχίζει να μοιάζει λίγο σαν να «περιμένεις τον Γκοντό»» - παραπέμποντας στο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ.
«Ο καταναλωτής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ξοδέψει πραγματικά, το ποσοστό αποταμίευσης έχει αυξηθεί σε πάνω από 11,5%, οπότε αυτό πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε. «Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να μην καταναλώνουν ακόμη και καθώς τα επιτόκια μειώνονται», κατέληξε η κεντρική τραπεζίτης.