Ρεύμα: Στην τελική ευθεία η είσπραξη των υπερεσόδων των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στην τελική ευθεία η είσπραξη των υπερεσόδων των προμηθευτών
Την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα σταλούν εκτός απροόπτου στο ΥΠΕΝ οι τελικοί υπολογισμοί της ΡΑΑΕΥ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των ποσών από τις εταιρείες. Στα 250 εκατ. ευρώ ο συνολικός «λογαριασμός», αξιοποίηση του ποσού για την κάλυψη των οφειλών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.

Προ των πυλών βρίσκεται ο καταλογισμός των ποσών που θα πρέπει να καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κρίθηκαν ότι υπερέβησαν το εύλογο κέρδος τους από τη δραστηριοποίηση στη λιανική αγορά. Οι τελικοί υπολογισμοί της ΡΑΑΕΥ για την έκτακτη εισφορά αναμένεται εκτός απροόπτου να σταλούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την εβδομάδα μετά το Πάσχα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την «ενεργοποίηση» της διαδικασίας είσπραξής τους.

Μοναδική εκκρεμότητα για να ολοκληρώσει τη σχετική εισήγηση η Ρυθμιστική Αρχή είναι να λάβει τα τελικά οικονομικά στοιχεία από δύο μικρότερες εταιρείες προμήθειας. Την ίδια στιγμή, έχει οριστικοποιηθεί και η τελευταία παράμετρος της μεθοδολογίας υπολογισμού – και πιο συγκεκριμένα ο συντελεστής κανονικοποίησης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Επομένως, μόλις συμπληρωθούν τα δεδομένα για όλες τις εταιρείες προμήθειας, η ΡΑΑΕΥ θα αποστείλει τον «λογαριασμό» στο υπουργείο.

Τα στοιχεία των δύο μικρότερων παρόχων δεν αναμένεται να μεταβάλουν αισθητά τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς της ΡΑΑΕΥ. Έτσι, το συνολικό ποσό που πρόκειται να εισπραχθεί θα κινείται στα επίπεδα των 240 εκατ. ευρώ, όπως έχει γράψει ήδη το Insider.gr.

Άμεση είσπραξη του 60%

Υπενθυμίζεται ότι από τα ποσά που θα υπολογίσει η ΡΑΑΕΥ, πρόκειται να ανακτηθεί άμεσα από τις εταιρείες το 60%. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί μετά την οριστική εκκαθάριση, που θα γίνει σε επόμενη φάση.

Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη οφειλή αφορά τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η επιχείρηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της τον Μάρτιο ανήλθε σε 50,85%, ως προς το συνολικό φορτίο που εκπροσώπησαν οι προμηθευτές στη λιανική αγορά. Εκτιμάται ότι στην επιχείρηση αναλογεί ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, από τα 250 εκατ. των προς ανάκτηση υπερεσόδων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από τις έκτακτες εισφορές που θα συγκεντρωθούν, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συντριπτική πλειονότητα να αξιοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς την επιχείρηση κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

«Στο κάδρο» 17 μήνες

Σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές μέχρι το τέλος του 2023 και από τον Αύγουστο του 2022, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα τιμολόγια ρεύματος. Τους εν λόγω 17 μήνες, οι πάροχοι ανακοίνωναν στις 20 κάθε μήνα τις ονομαστικές χρεώσεις που ίσχυαν τον επόμενο μήνα.

Έτσι, πρόκειται να ανακτηθούν τα υπερβολικά έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, στην περίπτωση που οι τιμές οι οποίες ανακοίνωναν κάποιο μήνα ήταν αρκετά υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία κινούνταν τελικά οι χονδρεμπορικές τιμές και, κατά συνέπεια, αρκετά υψηλότερα από τα κόστη τους.

Επομένως, ως υπερέσοδα ενός προμηθευτή κάποιον μήνα θεωρούνται τα ποσά που τυχόν αυτός αποκόμισε μέσω της χρέωσης με την οποία τιμολόγησε τους πελάτες του και τα οποία υπερβαίνουν τα κόστη του, συνυπολογίζοντας το εύλογο ποσοστό κέρδους. Όπως είναι φυσικό, αν τα ποσά που συγκέντρωσε ήταν μικρότερα από τον συγκεκριμένο «πήχυ» (δηλαδή είχε ζημία), τότε το προς ανάκτηση ποσό για τον συγκεκριμένο μήνα λογίζεται μηδενικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Ποιος φοβάται ένα ισχυρότερο δολάριο;

gazzetta
gazzetta reader insider insider