«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Εντυπωσιακή συμμετοχή – Πάνω από 675 αιτήσεις την πρώτη ημέρα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Εντυπωσιακή συμμετοχή – Πάνω από 675 αιτήσεις την πρώτη ημέρα
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μέσα σε μόλις δυο μήνες από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή αγροτών στο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», το πρόγραμμα που «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα σε αγρότες να λάβουν επιδότηση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ημέρα του προγράμματος, υποβλήθηκαν πάνω από 675 αιτήσεις, καλύπτοντας πάνω από 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η πλειονότητα των αιτημάτων προήλθαν από αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, καθώς υπερέβησαν τα 250.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη κατάθεσης αιτήσεων έγινε χθες Τρίτη 9 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρχές Φεβρουαρίου. Μέσα σε μόλις δυο μήνες από την εξαγγελία, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.

Επιδότηση 30%

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μετρητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Καθετοποίηση και ισχυρή ρευστότητα «κλειδώνουν» την αύξηση των EBITDA το 2024

Έρχονται «καμπάνες» από 2.000 έως και 60.000 ευρώ σε όσους «κλείνουν» τις παραλίες – Τι προβλέπει η απόφαση Χατζηδάκη

ΣΒΕ: Με reskilling και μετανάστες με εξειδίκευση θα καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας η βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider