Στη Βουλή η τροπολογία για «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες & βιομηχανία – Fast track σύνδεση των έργων ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή η τροπολογία για «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες & βιομηχανία – Fast track σύνδεση των έργων ΑΠΕ
Απόλυτη πρόσβαση στο δίκτυο ανανεώσιμων έργων που προορίζονται για την ηλεκτροδότηση των δύο συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών. Με μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση η ισχύς των έργων που θα καλύψει το μέτρο και τυχόν επιπλέον «φίλτρα» επιλογής των έργων που αφορούν τους αγρότες, στην περίπτωση που με τα κριτήρια της τροπολογίας προκύψει μεγαλύτερο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο. 

Κατατέθηκε στη Βουλή χθες αργά το βράδυ η τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται απόλυτο προβάδισμα στη χορήγηση όρων σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα σε μονάδες ΑΠΕ οι οποίες προορίζονται για την τροφοδοσία ενεργοβόρων καταναλωτών μέσω της σύναψης «πράσινων» PPAs, καθώς και για την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας σε αγρότες, μέσω του τιμολογίου «Γαία».

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το αντίστοιχο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα αποκτήσει με fast track διαδικασία πρόσβαση στον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο». Κάτι που σημαίνει ότι θα παρακάμψει τις σειρές προτεραιότητας, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει τις αιτήσεις σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ. Στην περίπτωση των «πράσινων» PPAs της βιομηχανίας, τα έργα θα προέλθουν από την Ομάδα Β των σειρών προτεραιότητας που έχουν θεσπισθεί για την εξέταση των αιτήσεων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία δεν προσδιορίζεται το μέγεθος του portfolio που θα προηγηθεί στη χορήγηση όρων σύνδεσης, παραπέμποντας για αυτό τον σκοπό σε μεταγενέστερες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν εντός των επόμενων 20 ημερών (για το τιμολόγιο «Γαία») και 60 ημερών (για τα PPAs της βιομηχανίας). Στην περίπτωση των έργων ΑΠΕ για το αγροτικό τιμολόγιο, η Υπουργική Απόφαση θα περιλαμβάνει και τυχόν επιπλέον «φίλτρα» επιλογής των έργων, στην περίπτωση που με τα κριτήρια της τροπολογίας προκύψει μεγαλύτερο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο αυτό εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 1.300 MW, από τα οποία τα 500 MW αφορούν έργα για την τροφοδοσία των αγροτών και τα 800 MW «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας.

Όσον αφορά τα PPAs της βιομηχανίας, για την υπαγωγή των αντίστοιχων ΑΠΕ στη fast track διαδικασία σύνδεσης , θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) έχει συναφθεί διμερής σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement ) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), μεταξύ του Παραγωγού, ως πωλητή, και Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ως αγοραστή για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα έργα Α.Π.Ε. της Ομάδας προτεραιότητας Β’ του άρθρου 2 της ως άνω απόφασης, τα οποία περιγράφονται στη σύμβαση ή o Παραγωγός έχει υποβάλει στον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε.:

αα) υπεύθυνη δήλωση με την οποία δεσμεύεται ότι θα συνάψει διμερή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ή διμερείς συμβάσεις), με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement ) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), ως πωλητής, με Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ως αγοραστή,

αβ) συμφωνία που περιγράφει τους βασικούς όρους της διμερούς σύμβασης και τα συγκεκριμένα έργα Α.Π.Ε., της Ομάδας προτεραιότητας Β’ του άρθρου 2 της ως άνω απόφασης, καθώς και

αγ) δήλωση του Προμηθευτή, ο οποίος δεσμεύεται ότι θα συνάψει σχετική σύμβαση προμήθειας με τελικό πελάτη ή τελικούς πελάτες μη οικιακής χρήσης, για έργα Α.Π.Ε. που υπάγονται στην Ομάδα Β της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και

β) έχει συναφθεί διμερής σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), μεταξύ του ως άνω αντισυμβαλλόμενου του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της περ. α) και του ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος υπάγεται σε τομείς ή υποτομείς, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή.

Όσον αφορά την υπαγωγή στο μέτρο, οι κάτοχοι των σταθμών AΠΕ θα υποβάλουν ηλεκτρονικά στον ΑΔΜΗΕ και στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός τριανταπέντε (35) ημερών, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αντίγραφο της διμερούς σύμβασης της περ. β), συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του κατόχου των σταθμών Α.Π.Ε. ότι τα στοιχεία που υποβάλει είναι αληθή και υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας της διμερούς σύμβασης της περ. β) σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία (3) έτη λειτουργίας του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Διάσταση απόψεων στα έργα, τους χρόνους υλοποίησης και τα κόστη – Οι κίνδυνοι σε περίπτωση ενός νέου Daniel

Italgas: Επενδύσεις 106 εκατ. το 2023 στα ελληνικά δίκτυα αερίου – Στα 180 εκατ. το CAPEX φέτος

Κατασκευές: Πώς τα ιδιωτικά projects αποτελούν πόλο έλξης για ΤΕΡΝΑ, Intrakat - ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider