ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης «φόβου» στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης «φόβου» στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο
Άνοδο σημείωσε τον Νοέμβριο του 2023 ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της εριόδου εξέτασης.

Άνοδο σημείωσε τον Νοέμβριο του 2023 ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, σε συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της εριόδου εξέτασης.

Όπως επισημαίνει ΚΕΠΕ στο δελτίο Τύπου, η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ. Ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του, ενώ δύναται, εναλλακτικά, να σηματοδοτεί την ανάσχεση των πρόσφατων καθοδικών τάσεων. Σε αυτή τη βάση, θα μπορούσε να αντανακλά ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών. Στην περίπτωση αυτή, η επίπτωση της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων υπό την ηγεσία της Χαμάς και του Ισραήλ, θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρής διάρκειας.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΔΠ πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Αύξηση στον δείκτη φόβου

Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, το ΚΕΠΕ σημειώνει την αύξηση στον δείκτη φόβου ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2024, έφτασε το 24,35% στις 29/2/2024 από 23,90% στις 31/1/2024.

Σύμφωνα με το ΚΕΠ, η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν πολύ κοντά στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας το 24,64% τον Φεβρουάριο του 2024 από 24,67% τον Ιανουάριο του 2024. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,28%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 2% έκλεισε η ανάπτυξη του 2023, χαμηλότερη των προσδοκιών – Άνοδος ΑΕΠ κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο

Χατζηδάκης: Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι τετραπλάσιοι από τον μ.ο. της ευρωζώνης

Στο 10,5% η ανεργία το δ' τρίμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider